TÉMA

Jan Blatný

Za následky očkování na covid stát ještě nikoho neodškodnil. Resort zdravotnictví obdržel 125 žádostí

Na ministerstvo zdravotnictví se obrátilo 125 lidí s žádostí o odškodnění kvůli zdravotní újmě způsobené očkováním proti covidu-19. Osmadevadesát žádostí resort zamítl a se sedmi lidmi je v soudním sporu. Odpovědnost za případnou újmu na sebe stát vzal v roce 2020.
3. 3. 2024|

Ministerstvo poslalo trojici nemocnic skoro pět miliard, využití nekontrolovalo, zjistil NKÚ

Ministerstvo zdravotnictví rozdělilo v letech 2019 až 2021 třem přímo řízeným fakultním nemocnicím (FN) mimořádné příspěvky 4,8 miliardy korun, aniž zkontrolovalo jejich použití. S příspěvkem na oddlužení zacházely některé nemocnice nehospodárně a v rozporu se stanovenými podmínkami, konstatuje Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) v aktuálně zveřejněné zprávě. Ministerstvo v reakci na zjištění NKÚ uvedlo, že hospodaření nemocnic se oproti kontrolovanému období významně zlepšilo.
14. 8. 2023Aktualizováno14. 8. 2023, 12:14|

Muž dostal u plzeňského soudu podmínku za slova o zabíjení pacientů s covidem-19

Okresní soud v Plzni v pondělí vyměřil čtyřiašedesátiletému Pavlu Hlávkovi, který čelil obžalobě ze šíření poplašné zprávy, podmíněný trest. Před soudem stanul za svá předloňská slova o tom, že fakultní nemocnice v Plzni nechává zemřít pacienty s covidem, když jim nechce podávat přípravky ivermektin a isoprinosin. Hlávku okresní soud loni v létě obžaloby zprostil, odvolací krajský soud ale rozsudek zrušil a vrátil zpět k okresnímu soudu. Kromě šíření poplašné zprávy soud odsoudil Hlávku i za pomluvu kvůli vyjádřením o přednostovi interní kliniky.
13. 2. 2023Aktualizováno13. 2. 2023, 13:27|

Bývalý zástupce hlavní hygieničky Marounek bude novým ředitelem nemocnic v Pardubicích a Chrudimi

Novým oblastním ředitelem Pardubické a Chrudimské nemocnice bude od poloviny července Jan Marounek, dosavadní ředitel odboru ochrany veřejného zdraví na ministerstvu zdravotnictví, uvádí Mladá fronta Dnes. Marounek vyhrál výběrové řízení na pozici, na níž v prosinci 2020 rezignoval Miroslav Sirový.
18. 5. 2022|

Chyba byla rozvolňovat před Vánocemi. Můj vztah k neregistrovaným lékům mohl být někomu nepříjemný, řekl Blatný

Bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný připustil, že jeho vztah k neregistrovaným lékům nebyl po chuti prezidentovi Miloši Zemanovi. Trvá na tom, že odvolání z čela resortu bylo politické rozhodnutí a jeho příčinou nebyly rozpory ve způsobu vedení ministerstva. Kdyby mohl něco změnit, rozmyslel by si rozvolnění před Vánoci. Řekl to ve speciálu pořadu Interview ČT24.
2. 7. 2021|

Lékový ústav schválil studii na účinky ivermektinu, je pro ni ovšem málo pacientů

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) schválil klinickou studii, která má zkoumat bezpečnost a účinnost léku ivermektin u hospitalizovaných s covidem-19. ČT to potvrdila mluvčí ústavu. O souhlas žádala Nemocnice svaté Anny v Brně, která v březnu tento antiparazitní preparát nakoupila. Není však jisté, kdy studie začne, pacientů s koronavirem totiž ubývá. Použití ivermektinu podle uvážení lékaře a se souhlasem pacienta povolilo v březnu ministerstvo zdravotnictví, opačná doporučení vydaly Evropská léková agentura či Světová zdravotnická organizace.
8. 6. 2021|

Chybou by bylo podcenit případný nástup dalšího problému, například po dovolených, uvedl k pandemii Blatný

Vláda už jednou podcenila podle ekonoma Filipa Pertola z IDEA CERGE-EI přípravu na epidemii, když nezačala budovat včas systém trasování a testování a pak musela sáhnout k plošnému lockdownu, což je ale vždy to nejdražší řešení, připomněl v pořadu Otázky Václava Moravce (OVM). Bývalý ministr zdravotnictví a primář Oddělení dětské hematologie a biochemie FN Brno Jan Blatný souhlasil, že by bylo velkou chybou, kdyby se případný nástup dalšího problému opět podcenil, například po návratu Čechů z dovolených.
30. 5. 2021Aktualizováno30. 5. 2021, 15:49|

Arenberger končí, Vojtěch přijal nabídku vrátit se na ministerstvo. Prezident ho jmenuje ve středu

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) rezignoval na funkci. V čele resortu zdravotnictví stál 48 dní. Kritice čelil kvůli informování o svém majetku a podnikání. Novým šéfem resortu bude opět Adam Vojtěch. Večer oznámil, že nabídku Andreje Babiše přijal. Prezident Miloš Zeman s Vojtěchovým návratem na ministerstvo souhlasí, jmenuje jej ve středu.
25. 5. 2021Aktualizováno25. 5. 2021, 23:21|

Až půlrok by měl být považován za odolného ten, kdo prodělal covid, plánuje ministerstvo

Na 180 dní, tedy dvojnásobek oproti současnosti, chce ministerstvo zdravotnictví prodloužit dobu, kdy by byl člověk po prodělání covidu-19 považován za odolného vůči další nákaze. Epidemie v Česku dále slábne, počet nakažených na sto tisíc obyvatel za sedm dní klesl na 88 z předchozích 95. V úterý laboratoře potvrdily 1673 nových případů nákazy covidem-19, zhruba o 740 méně než před týdnem. Vakcínu dostalo za den 77 615 lidí.
12. 5. 2021Aktualizováno12. 5. 2021, 19:51|

Nevíme, kdo nyní v Česku řídí očkování, shodují se vakcinolog Chlíbek a praktik Šonka

Návrat do normálního života po epidemii koronaviru by mělo zajistit očkování. Problémy jsou ale s dodávkami vakcín praktickým lékařům. Pomoci by mělo, že látkou od firmy Moderna budou nyní očkovat výhradně praktici. Kámen úrazu je podle odborníků ale v nedostatečné koordinovanosti. Jak předseda vakcinologů Roman Chlíbek, tak předseda praktických lékařů Petr Šonka uvádějí, že vlastně nevědí, kdo v Česku nyní očkování řídí. Oba byli hosty Otázek Václava Moravce.
9. 5. 2021|

Očkovaní lidé nebudou po návratu z červených a oranžových zemí potřebovat test. Otevírají se nová vakcinační centra

Nejnižší denní přírůstek počtu nakažených od 6. září ukázaly testy v neděli. Pozitivní výsledek mělo 504 lidí. Oproti předchozí neděli bylo nových případů o tři stovky méně. V nemocnicích je nejméně pacientů s covidem-19 od 11. října. Reprodukční číslo naopak po víkendu stouplo nad 0,89. Od úterý se lidé, kteří mají alespoň 14 dní po druhé dávce vakcíny proti covidu-19, budou moci vracet z červených a oranžových zemí na takzvané mapě cestovatele bez testů na koronavirus či karantény.
3. 5. 2021Aktualizováno3. 5. 2021, 19:53|

Exministr Blatný se po dovolené vrátí do Fakultní nemocnice Brno

Bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný se vrátí do Fakultní nemocnice Brno, kde byl před nástupem na ministerstvo náměstkem pro Dětskou nemocnici. Nyní podle mluvčí nemocnice Veroniky Plaché čerpá dovolenou.
22. 4. 2021|

Vojtěch a Prymula objednávali polovinu vakcín z možného počtu, píší Seznam Zprávy

Bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch objednal od firmy AstraZeneca necelou polovinu možného množství vakcín proti covidu-19. Podobně postupoval i jeho nástupce, bývalý šéf resortu Roman Prymula, a to u očkovacích látek od společností Pfizer a Johnson & Johnson. Exministr Jan Blatný (všichni za ANO) zvýšil na možné maximum objednávky od společnosti Pfizer/BioNTech. Česko za něj také objednalo necelou polovinu přídělu vakcín od firmy Moderna. Vyplývá to z dokumentů ministerstva zdravotnictví, jejichž obsah zveřejnil server Seznam Zprávy.
15. 4. 2021Aktualizováno15. 4. 2021, 14:35|

Hamáček odletí do Moskvy vyjednávat o dodávkách Sputniku V

Vicepremiér, ministr vnitra a pověřený ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD) v pondělí odletí do Moskvy, kde bude jednat o případných dodávkách vakcíny proti covidu-19 Sputnik V. Ruskou vakcínou by se podle něj mělo očkovat pouze po jejím schválení Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA). Český lékový ústav podle své mluvčí seznámil ministra zdravotnictví na jednání s informacemi, které o Sputniku V má. Jednání zřejmě budou pokračovat.
14. 4. 2021Aktualizováno14. 4. 2021, 21:58|

Komentátor Šídlo: To, že se ministr odvolává sám, jsem ještě neviděl

Bude to týden, co novináři skloňují nové jméno ministra zdravotnictví. Na odchod toho předešlého ale jen tak nezapomenou. Podle komentátora Seznam zpráv Jindřicha Šídla byl konec Jana Blatného (za ANO) tak bizarní, že vstoupí do kroniky. Pro pořad Newsroom ČT24 okomentoval okolnosti výměny ministrů i to, jakou roli v ní sehrála média.
13. 4. 2021|

Petříček skončí ve vládě, jeho místo by měl zaujmout Zaorálek

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) se na nedělní večerní schůzce s předsedou ČSSD a vicepremiérem Janem Hamáčkem dozvěděl o svém odvolání z vlády. Petříček to bez bližších informací sdělil ČTK, Hamáček na dotaz nereagoval. Podle spekulací médií má dosavadního šéfa diplomacie ve funkci nahradit současný ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) a na jeho místo má přijít poslanec Jan Birke (ČSSD).
11. 4. 2021Aktualizováno11. 4. 2021, 21:56|

Spekulace v médiích o výměně ministrů může být jen vypuštění balonku. Třeba jako u Plagy a Blatného

Po týdnech spekulací o konci Jana Blatného (za ANO) v čele ministerstva zdravotnictví uprostřed koronavirové pandemie došlo skutečně k jeho výměně. Den před jeho odvoláním média informovala ještě o plánované rošádě na ministerstvu školství, ta se nakonec nepotvrdila. Komentátoři teď přemýšlí nad tím, co je důvodem takových zpráv, jež novináři dostávají od zdrojů, kterým jinak věří. Na tolik informací o chystaných změnách ve vládě totiž doposud nebyli zvyklí. Téma zpracoval pořad Newsroom ČT24.
11. 4. 2021|

Babiš a resort zdravotnictví odmítli Petříčkovu pomoc při shánění vakcín, řekl šéf diplomacie

Ministerstvo zahraničí opakovaně nabízelo na dřívějším jednání krizového štábu spolupráci při shánění vakcín, setkalo se ale s odmítnutím ze strany resortu zdravotnictví a premiéra Andreje Babiše (ANO). V nedělních Otázkách Václava Moravce (OVM) to řekl šéf diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD). Hosty pořadu dále byli europoslankyně a místopředsedkyně KSČM Kateřina Konečná a předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek.
11. 4. 2021|

O půlnoci končí nouzový stav. Hospitalizovaných s covidem-19 dál ubývá, reprodukční číslo ale stouplo

O půlnoci z neděle na pondělí v Česku končí nouzový stav. Opatření proti šíření koronaviru se nově budou řídit pandemickým zákonem. Řada opatření tak zůstává i nadále kvůli vážné epidemické situaci platná. Proti tomu se ohradili například zátupci horských profesí, cykloprotest pak v neděli organizovalo politické hnutí Otevřeme Česko – Chcípl PES. V sobotu přibylo 2198 potvrzených případů, v mezitýdenním srovnání o čtyřicet víc. Reprodukční číslo stouplo na 0,9. V nemocnicích je nejméně pacientů s onemocněním covid-19 od 27. prosince.
11. 4. 2021Aktualizováno11. 4. 2021, 17:12|

Zeman nebude vetovat novelu volebního zákona. In memoriam vyznamená Kellnera

Prezident Miloš Zeman uvedl, že nebude vetovat novelu volebního zákona a po schválení parlamentem ji podepíše. Serveru Blesk.cz také řekl, že nesouhlasí s korespondenční volbou, kterou zamýšlí do zákona vložit Senát. Označil ji za hloupost, zároveň ale naznačil, že by takovou změnu neblokoval. V rozhovoru hlava státu také zmínila záměr udělit zesnulému většinovému vlastníkovi investiční skupiny PPF Petru Kellnerovi in memoriam Řád bílého lva.
11. 4. 2021Aktualizováno11. 4. 2021, 13:56|

Arenberger vládě navrhne, aby se venku a uvnitř mohli sejít jen dva lidé. Vydal mimořádné opatření

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) navrhne v pondělí vládě, aby se venku a uvnitř mohli nadále setkávat jen dva lidé. Od začátku nového týdne, kdy už v zemi nebude platit nouzový stav, mělo být původně podle rozhodnutí bývalého ministra Jana Blatného (za ANO) povoleno setkávání až dvaceti lidí pod širým nebem a deseti uvnitř budov. Sobotní mimořádné opatření je účinné od pondělí, navazuje tak na opatření k nouzovému stavu. Arenberger už v pátek večer uvedl, že se mu mírnější opatření nelíbí. Vzniklo v první polovině tohoto týdne, kdy neměl možnost ho ovlivnit, protože ještě nebyl ministrem.
10. 4. 2021Aktualizováno10. 4. 2021, 21:21|

Nový ministr Arenberger hledá cesty pro použití ruské vakcíny Sputnik V

Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) řeší, za jakých podmínek by šlo umožnit očkování proti koronaviru lidem, kteří mají zájem i o dosud neschválené vakcíny, jako je i ruský Sputnik V. O podklady k vakcínám požádal Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).
8. 4. 2021|

Zlínský kraj odmítl návrh Blatného na pozdější rozvolnění. Děčínsko o to naopak žádá

Ve Zlínském kraji se od pondělí 12. dubna otevřou školy a část obchodů a služeb jako v ostatních částech Česka, řekl hejtman Radim Holiš (ANO). Nemocnice v regionu jsou podle něj stále zaplněné a epidemie koronaviru ještě neklesá. Podle tamních hygieniků ale není situace alarmující. Prioritou kraje bylo otevření škol, podle hejtmana by také nemělo smysl nechávat zavřené obchody a služby, které by v okolních krajích fungovaly. Naopak hygienici v Ústeckém kraji budou žádat, aby na Děčínsku zůstaly školy uzavřené ještě další týden.
8. 4. 2021Aktualizováno8. 4. 2021, 13:44|

V nemocnicích se musí rozvolňovat, říká Arenberger. Bylo by také podle něj dobré mít část výroby vakcín v Česku

Nově jmenovaný ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) již stihl kontaktovat v souvislosti s vakcínou Sputnik V i dalšími očkovacími látkami Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Vyžádal si od něj podklady, které k daným vakcínám ústav má. V rozhovoru pro Události, komentáře nový člen kabinetu Andreje Babiše (ANO) také uvedl, že by chtěl odlehčit zdravotnickým zařízením, aby se dostalo na odkládané zákroky. Resort se podle něj musí rovněž připravit na další vlny očkování proti koronaviru.
7. 4. 2021Aktualizováno7. 4. 2021, 23:24|