TÉMA

Archeologický průzkum

Při stavbě dálnic na východě Čech se daří odkrývat miliony artefaktů, nechybí ani tisíce let staré předměty

Na východě Čech probíhá historicky největší záchranný archeologický výzkum. Stavby dálnic D35 a D11, obchvatů a přivaděčů odkrývají miliony historických artefaktů – od keramických střepů až po unikátní, tisíce let staré kovové předměty. Archeologové nyní v zimě pracují na jejich katalogizaci. Protřídit, prozkoumat a označit všechny nálezy nicméně potrvá roky. Podle expertů se něco podobného už zřejmě nebude opakovat.
20. 2. 2024|

U Náchoda začal archeologický průzkum, poslední krok před dlouho očekávanou stavbou obchvatu

Začal archeologický průzkum na trase budoucího obchvatu Náchoda. Samotná stavba, na kterou místní obyvatelé i projíždějící řidiči čekají desítky let, by měla začít vznikat napřesrok. Ředitelství silnic a dálnic již má stavební povolení, zbývá mu ještě vybrat zhotovitele.
10. 11. 2023|

Na trase budoucí D35 objevili archeologové desítky nalezišť od doby kamenné až po středověk

Archeologové při průzkumu dvacetikilometrové trasy budoucí D35 našli přes dvacet nalezišť od doby kamenné až po středověk. Naleziště se nacházejí mezi Ostrovem a Džbánovem. Zajímavý je pozdní a střední paleolit, tedy doba lovců a sběračů a prvních zemědělců, řekl Daniel Stolz z archeologické organizace Archaia. Velký počet nalezišť byl podle něj nečekaný. Nejmladší jsou rozsáhlé pozůstatky cihelny, která fungovala ještě v devatenáctém století.
18. 9. 2023|

Má zde vést úsek dálnice D6, archeologové teď na Rakovnicku odkryli vzácnou pec

Na místě budoucích obchvatů Hořesedel a Hořoviček na Rakovnicku, které budou dalšími úseky dálnice D6, pracují archeologové a hlásí nečekaný nález. Odkryli podle nich velmi vzácnou pec. Výstavba obchvatů už nyní nabírá oproti původním plánům zpoždění, silničáři ale tvrdí, že kvůli peci k dalšímu posunu začátku výstavby nedojde –⁠ a to i přesto, že archeologické nálezy v minulosti už několik staveb zdržely.
1. 12. 2022|

Archeologové zkoumají u Opočna germánské osídlení. Objevili torzo pece i loveckou trofej

Archeologové v trase druhé části silničního obchvatu Opočna na Rychnovsku zkoumají pozůstatky germánského osídlení. Na břehu Zlatého potoka objevili například torzo železářské pece a několika chat, keramiku a loveckou trofej, kterou našli v bahnitém břehu potoka.
22. 6. 2022|

Archeologové našli u Bzence keltskou železářskou pec ze třetího století před Kristem

Archeologové ze společnosti Archaia objevili při průzkumu v místě budoucí D55 keltskou železářskou pec, která pochází ze třetího století před naším letopočtem. Nález je o to cennější, že navazuje na objev pozůstatků osady ze stejného období.
4. 3. 2022|

V trase budoucího obchvatu Jaroměře našli archeologové pec z doby laténské

Archeologové našli na území obce Čáslavky na Náchodsku zbytky pece z doby laténské. Jde o konstrukční řešení, které není pro laténské hrnčířské pece na sever od Dunaje typické. Pec patří mezi nejvzácnější nálezy, které archeologové odkryli při výzkumu v trase budoucího obchvatu Jaroměře.
8. 10. 2021|

Archeologové našli u Kutné Hory pozůstatky pravěkých osad i pohřebiště

Na stavbě obchvatu Církvice na Kutnohorsku končí archeologický průzkum. Ten odhalil doklady osídlení od pravěku až po středověk. Odborníci pod budoucí silnicí dlouhou 4,3 kilometru prozkoumali čtrnáct set objektů. Šlo o pozůstatky osad a sídelních areálů či jednotlivé hroby a pohřebiště.
17. 9. 2021|

Archeologové našli v přerovské nemocnici stopy pravěkých zemědělců

Archeologové při výzkumu na ploše budoucího parkoviště v areálu přerovské nemocnice doložili osídlení prvními zemědělci z doby neolitu. Na místě našli například neolitickou keramiku, kusy kamenných nástrojů nebo drobnou zlatou keltskou minci. Hlavní plochu budoucího parkoviště v Dvořákově ulici odborníci zkoumali od konce loňského roku a tento týden ji předali stavbařům. Výzkum bude pokračovat na okrajových částech.
11. 5. 2021|

Z Německého domu v Brně se zachovaly sklepy a kuchyně, odhalil je průzkum podzemí

Průzkum podzemí pod Moravským náměstím v Brně odhalil dva metry pod povrchem zachovalé a jen částečně zasypané sklepení někdejšího Německého domu. Prostřednictvím sondy dělníci objevili tři místnosti, kde dříve zřejmě bývala kuchyně. Německý dům byl vybombardován a srovnán se zemí na konci války. Dosud nebylo jasné, zda se z Německého domu něco dochovalo.
20. 10. 2020|