TÉMA

Antigenní test

Cestující z Číny budou muset předložit negativní test na covid také před letem do Česka

Cestující z Číny do Česka se budou muset před nástupem do letadla prokázat negativním testem na covid, povinnost nebude platit pro Čechy a jejich rodinné příslušníky. Ministerstvo zdravotnictví (MZd) v páteční tiskové zprávě informovalo, že povinnost zavádí od pondělí 16. ledna. Mluvčí resortu Ondřej Jakob doplnil, že povinnost budou kontrolovat letecké společnosti podle cílové destinace cestujících.
13. 1. 2023Aktualizováno13. 1. 2023, 21:23|

V Česku je reprodukční číslo těsně pod jednou. V Německu se nákaza covidem rychle šíří

Ve čtvrtek v Česku přibylo 9783 případů koronaviru, reinfekce z toho tvoří 1545 případů. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. Počty nově nakažených v mezitýdenním srovnání vzrostly, množství hospitalizovaných i pacientů ve vážném stavu nicméně klesá. Situace ale všude příznivá není, vysoké přírůstky zaznamenává Německo i jihovýchodní Asie.
11. 3. 2022Aktualizováno11. 3. 2022, 14:14|

V neděli přibylo přes tři tisíce případů covidu. Testování ve firmách bylo v souladu se zákonem

V neděli přibylo v Česku nejméně nových případů covidu od začátku roku, testy jich potvrdily 2572. V mezitýdenním srovnání je to asi o 750 nakažených méně. Laboratoře odhalily také 461 případů reinfekcí. Dál ubývá i provedených testů. Setrvale klesá také incidenční číslo, na sto tisíc obyvatel za sedm dní připadá nyní 506 nových případů nákazy. Nemocniční péči na konci víkendu vyžadovalo 2095 nakažených. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Nejvyšší správní soud také rozhodl o tom, že plošné testování ve firmách z přelomu roku bylo v souladu se zákonem.
7. 3. 2022Aktualizováno7. 3. 2022, 17:47|

V pondělí přibylo nejmíň nakažených od konce října ve všední den. Na testy ale teď chodí málo lidí

V pondělí přibylo v Česku 6850 případů nemoci covid-19, což bylo nejméně za všední den od 29. října. Oproti předchozímu pondělku byl nárůst počtu nakažených nižší o pětinu. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. V pondělí byl ale po Vánocích stále velmi nízký počet testovaných, provedeno bylo zhruba 47 tisíc PCR testů a přes 19 tisíc antigenních, to je zhruba o dvě pětiny méně než před týdnem.
28. 12. 2021Aktualizováno28. 12. 2021, 12:50|

Vláda odložila rozhodnutí ohledně uznávání antigenních testů, zpřísnění projedná ve čtvrtek

Vláda v demisi se po tříhodinovém pondělním jednání nedohodla na zpřísnění proticovidových opatření. Na tiskové konferenci to řekl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Zvažuje se podle něj více možností, mezi nimi ukončení uznávání antigenních testů jako covidového certifikátu, ale i takzvaný bavorský model, kde se neuznává žádný typ testů, nebo rakouský, který omezuje neočkovaným i volný pohyb. Kabinet se znovu sejde ve čtvrtek, resort zdravotnictví má předložit rozpracované varianty.
15. 11. 2021Aktualizováno15. 11. 2021, 23:06|

Platnost testů se zřejmě zkrátí. PCR budou podle Babiše platit 72 hodin, antigenní jeden den

Ve středu přibylo v Česku 1497 potvrzených případů koronaviru, zhruba o 450 více než před týdnem. Počet hospitalizovaných v úterý překročil hranici čtyř set lidí. Kvůli šíření koronaviru jednala i rada vlády pro zdravotní rizika.  Platnost PCR testů jako potvrzení bezinfekčnosti se podle premiéra zkrátí ze sedmi dní na 72 hodin a antigenních testů ze tří dnů na jeden den. Kratší by mohla být i karanténa, pokud bude ukončena PCR testem. Návrh představí ministerstvo zdravotnictví v pátek, v pondělí pak úpravy projedná vláda. Nová karanténní pravidla budou účinná podle hlavní hygieničky od 25. října.
14. 10. 2021Aktualizováno14. 10. 2021, 13:53|

Školáky zřejmě čekají na podzim další tři kola testování

Školáky zřejmě během podzimu čeká další testování na covid-19, pravděpodobně tři kola jako v září. Na dotaz ČTK to uvedl Kryštof Berka z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví. Kdy přesně se testování školáků uskuteční, zatím resort neuvedl. Neoficiálně se mluví o dnech kolem podzimních prázdnin, které budou ve středu 27. a v pátek 29. října. Ministerstvo školství žádné informace o testování nemá.
6. 10. 2021Aktualizováno6. 10. 2021, 22:52|

Ve školách se měly použít PCR testy, kritizoval senátor Růžička. Antigenní považuje za nespolehlivé

Ve školách by se měla místo antigenních testů používat PCR metoda, řekl v Interview ČT24 místopředseda Senátu Jiří Růžička (nestr. za STAN a TOP 09). Výsledky antigenního testování jsou podle něj iluzí. Je přesvědčen, že nakažených dětí a studentů může být mnohem víc nebo i méně. Zářijové testování ve školách odhalilo přes sto případů covidu-19.
10. 9. 2021|

Přibylo 376 nakažených, žáci se naposledy ve škole testovali na covid

Ve středu přibylo 376 potvrzených případů koronaviru. Oproti úterý je to o 207 méně, v mezitýdenním srovnání o 114 víc. Počty hospitalizovaných se blíží stovce. Odborníci očekávají další nárůst, ve druhé polovině září by mohlo být podle statistiků v nemocnicích i více než pět set koronavirových pacientů. Žáci základních a středních škol se ve čtvrtek naposledy testovali na covid. Další kolo podle ministra zdravotnictví nebude. Jeho úřad také nepočítá s povinným očkováním, na pořadu dne také není vakcinace dětí mladších 12 let.
9. 9. 2021Aktualizováno9. 9. 2021, 17:52|

Testy budou od září dál zdarma pro všechny, oznámil Vojtěch

Preventivní testy na covid-19 budou od září i nadále zdarma pro všechny, rozhodla vláda. Po jednání to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Původně měly být zpoplatněny pro lidi nad 18 let. Důvodem změny je podle Vojtěcha nepříznivý vývoj epidemie v některých evropských zemích. Německý Institut Roberta Kocha v pátek uvedl, že v této zemi začala čtvrtá vlna covidové epidemie.
23. 8. 2021Aktualizováno23. 8. 2021, 16:38|

Děti bez otestování nebudou moci cvičit uvnitř a zpívat. Rouška pro ně bude povinná všude

Vláda v pondělí schválila pravidla a covidová opatření ve školách pro nový školní rok. Děti by se měly na jeho začátku hned třikrát otestovat na koronavirus, a to 1., 6. a 9. září. V případě, že by testování nepodstoupily, musely by mít po celou dobu ve škole zakrytá ústa a nos. Povinnost nosit roušky ve společných prostorách bude platit pro všechny žáky a studenty. Na úterní tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) řekl, že neotestované děti budou moci cvičit jenom venku, kromě toho budou mít zákaz zpívat.
17. 8. 2021Aktualizováno17. 8. 2021, 21:39|

K očkování se mohou hlásit všichni nad 16 let. Covid v Česku slábne, Němci přestanou vyžadovat test

Do Německa bude od neděle možné cestovat z Česka bez omezení. Po vyřazení země ze seznamu rizikových zemí nebude nutný ani test na covid-19. Epidemická situace v ČR se stále zlepšuje, týdenní incidence na sto tisíc obyvatel klesla již na 24. Ve čtvrtek laboratoře potvrdily v celé zemi 430 případů koronaviru. Je to o 75 méně než před týdnem a zároveň nejmenší čtvrteční přírůstek od konce srpna. Od půlnoci se také spustila registrace pro lidi ve věku od 16 do 29 let.
4. 6. 2021Aktualizováno4. 6. 2021, 20:06|

Od června se mění pravidla pro testování zdarma

Potvrzení o negativním testu, prodělané nemoci covid-19 nebo očkování je jednou z podmínek pro vstup do provozoven nebo cestování do zahraničí. Lidé si potvrzení mohou stáhnout na internetu z Očkovacího portálu občana na webu Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). V papírové podobě ho lze získat v očkovacím centru nebo doklad o prodělané nákaze může vystavit praktický lékař. V červnu mají lidé nárok na dva PCR testy zdarma a čtyři antigenní testy. Děti do šesti let se nemusí prokazovat nikde žádným testem.
1. 6. 2021|

Lidé budou mít v červnu nárok na dva PCR testy zdarma, rozhodla vláda

Češi budou mít v červnu z pojištění hrazeny dva testy na covid-19 metodou PCR a čtyři antigenní testy, řekl po jednání vlády ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Kabinet zároveň rozhodl, že se od 31. května otevřou venkovní bazény. Otevření vnitřních prostor restaurací je v plánu od 14. června, pokud se nezhorší epidemická situace. Už od úterý 25. května se také rozšíří okruh lidí, kteří budou moci využít ubytování v hotelech či penzionech.
24. 5. 2021Aktualizováno24. 5. 2021, 21:46|

Školy jsou připravené, pokyny mají, shodují se hejtmani a učitelé. Otázkou je citlivost antigenních testů

V pondělí se vrátí část žáků do škol – bude to menšina, ale zároveň nezanedbatelné množství dětí. Všechny podstoupí testy na covid-19. Podle hejtmanů Ivo Vondráka (ANO) a Martina Kuby (ODS) i viceprezidenta Asociace ředitelů základních škol Jaroslava Jiráska jsou školy na začátek testování v rámci možností připravené, i když připustili, že se mohou objevit potíže. Lékař Pavel Dřevínek ale varoval před přeceňováním schopností antigenních testů, upozornil na jejich nízkou citlivost zvláště u lidí, kteří jsou ještě v inkubační době. O návratu do škol i epidemické situaci diskutovali politici i odborníci v pátečních Událostech, komentářích.
11. 4. 2021|

Stát by měl vytvořit infrastrukturu pro PCR, testování ve firmách by bylo levnější i přesnější, vyzval virolog Hirsch

Kdyby stát vytvořil dostatečnou kapacitu pro vyhodnocování testů ve firmách metodou PCR, vyšlo by to nakonec levněji než nynější antigenní testování, zároveň by byly výsledky přesnější. V Interview ČT24 to řekl virolog Ivan Hirsch, podle kterého je metoda PCR výhodnější při vyhodnocování velkého množství testů. Přihlásil se k myšlence, že rozvolňovat nynější restrikce by se mělo až v době, kdy za týden přibude méně než sto nových případů na sto tisíc obyvatel, aby epidemie vzápětí znovu nezesílila.
17. 3. 2021|

Odběrová místa čelí náporu zaměstnanců velkých firem, volné termíny rychle dochází

Odběrová místa hlásí obrovský zájem o antigenní testování. Některé společnosti, které musejí své zaměstnance nově testovat povinně, to totiž nedělají u sebe, ale posílají je tam, kam chodí veřejnost. Někde je tak problém sehnat termín. Nejméně kapacit je na Vysočině, problém je i v Olomouckém kraji nebo v Praze. Tuto praxi kritizovala například asociace krajů.
5. 3. 2021|

Antigenní testy do škol dorazí 28. února. Budou čínské, řekl Hamáček

Antigenní testy pro žáky ve školách bude dodávat firma Tardigrad International Consulting. Budou to čínské antigenní testy Lepu, vzorky se odebírají z kraje nosu. Stejné se používají při testování v rakouských školách. České televizi to v pátek řekl ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). První dodávka 800 tisíc kusů má podle něj dorazit 28. února, cena za test včetně dopravy je 65 korun.
19. 2. 2021Aktualizováno19. 2. 2021, 14:59|

Registrační systém na antigenní testy posílá data pro cílení reklamy, píše iRozhlas. Blatný to odmítá

Některé nemocnice používají k registraci termínu pro antigenní test na koronavirus nástroj Reservatic, který posílá informace o uživatelích také internetovým firmám, aby mohly lépe cílit reklamu. Nástroj poskytuje stát jako součást centrálního rezervačního systému. Napsal to server iRozhlas.cz. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) to ale odmítá.
13. 1. 2021Aktualizováno13. 1. 2021, 14:08|

Jak trávit Vánoce v době covidu? Epidemiolog radí mít respirátor a sundat ho pouze při jídle

Letošní Vánoce budou kvůli koronaviru pro Čechy výrazně odlišné od těch, na které jsou zvyklí. Na základě vládních opatření a doporučení by se lidé neměli potkávat ve velkých skupinách, omezené by měly být i návštěvy seniorů. Hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal v Událostech, komentářích řekl, že by bylo ideální, kdyby se potkávaly jenom malé skupiny do čtyř lidí. Ti by v případě návštěvy seniora měli mít respirátor a zdržet se u něj jenom krátce.
18. 12. 2020|

Covid v Česku sílí, ve Zlínském kraji ruší plánované operace a žádají o pomoc

Testy ve středu odhalily nových 8235 nakažených koronavirem. To je asi o tři stovky více než v úterý, celkový počet testů přitom klesl. Z krajů přibývá nakažených nejrychleji na Zlínsku, kde nemocnice znovu odkládají plánované operace a obnovují covidová centra. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) nevyloučil, že při zvýšení hospitalizací bude navrhovat přesun do nejpřísnějšího pátého stupně skóre PES. Podle něj si také lidé nebudou moci vybírat typ vakcíny proti koronaviru.
17. 12. 2020Aktualizováno17. 12. 2020, 21:37|

Antigenní testy: Deset odpovědí na hlavní otázky

Ve středu 16. prosince začne v České republice bezplatné testování pomocí takzvaných antigenních testů. Ty jsou schopné rychle odhalit nákazu, zejména u lidí, kteří jsou velmi nakažliví. Bude probíhat do 15. ledna 2021.
15. 12. 2020Aktualizováno15. 12. 2020, 22:06|

Dobrovolné antigenní testování začne v Česku už ve středu. Termíny se zaplňují

Dobrovolné antigenní testování na covid-19 začne už ve středu 16. prosince, řekla na brífinku hlavní hygienička Jarmila Rážová. Původně přitom ministerstvo zdravotnictví počítalo se začátkem testování až v pátek. V neděli přibylo v Česku 1999 nových nakažených nemocí covid-19. Testováno bylo 8586 lidí, pozitivních bylo 23 procent. Rizikové skóre protiepidemického systému zůstává na 71 bodech. Podle Petra Šnajdárka, který má za armádu na starosti Chytrou karanténu, se na testy zatím registrovalo více než 18 tisíc lidí.
14. 12. 2020Aktualizováno14. 12. 2020, 20:26|

Plošné testování odhalí superpřenašeče, říká Mounajjed. Milion lidí v karanténě by ochromilo stát, argumentuje Zima

Vláda připravuje předvánoční dobrovolné a bezplatné testování pro všechny zájemce. Nová studie ukázala, že pro podobné využití jsou vhodné antigenní testy. Podle analýzy jsou levnější a v některých ohledech i výhodnější než PCR testy. Navíc odhalí hlavně lidi, kteří mají živý virus a mohou nakazit ostatní. „Pojďme to zkusit, když se nám to nepovede, tak zkusíme něco jiného, ale nemůžeme jenom sedět,“ vyzval ve čtvrtečních Událostech, komentářích koordinátor z iniciativy Lékaři pomáhají Česku Radek Mounajjed.
27. 11. 2020|