TÉMA

Proud Boys

Tři roky po útoku na Kapitol je přes dvanáct set obviněných, další přibývají

Více než dvanáct set obviněných, na devět set lidí, kteří přiznali vinu nebo byli odsouzeni, a více než sedm set trestů. Taková je podle médií aktuální bilance vyšetřování, které před třemi lety spustily bezprecedentní povolební nepokoje v sídle amerického Kongresu. Podle deníku The New York Times (NYT) by konečný počet obviněných mohl být až dvojnásobný.
5. 1. 2024|

„Co se stalo, byla národní ostuda.“ Soud kvůli Kapitolu potrestal další osoby spojené s Proud Boys

Za útok na sídlo amerického Kongresu 6. ledna 2021 americký federální soud poslal na deset let do vězení Dominika Pezzolu, někdejšího člena krajně pravicové skupiny Proud Boys. Prokuratura pro něj požadovala dvacetiletý trest. Pezzola nehrál ve skupině vedoucí roli a jako jediný z pětice obžalovaných v právě probíhajícím řízení byl zproštěn obžaloby ze spiknutí. Byl odsouzen za jiné trestné činy, včetně maření úředního postupu a napadení policisty. Vůdce Proud Boys Ethana Nordeana poslal soudce za mříže na osmnáct let.
1. 9. 2023Aktualizováno1. 9. 2023, 23:16|

Soud poslal do vězení dva členy Proud Boys za útok na Kapitol, dostali sedmnáct a patnáct let

Federální soud ve Washingtonu ve čtvrtek vyměřil bývalému vůdci krajně pravicové skupiny Proud Boys Josephu Biggsovi sedmnáctiletý trest vězení za účast na rozvratném spiknutí v souvislosti s útokem na sídlo Kongresu z 6. ledna 2021. Prokuratura pro Biggse žádala 33 let odnětí svobody. Trest je druhým nejvyšším, který byl dosud v USA uložen při procesech s útočníky na sídlo zákonodárné moci. Soudce vynesl trest i pro dalšího lídra skupiny Proud Boys – Zachary Rehl dostal patnáct let vězení za účast na rozvratném spiknutí.
31. 8. 2023Aktualizováno31. 8. 2023, 23:14|

Členové Proud Boys jsou vinni z přípravy spiknutí v Kapitolu, rozhodla porota

Porota ve Spojených státech shledala čtyři členy krajně pravicové skupiny Proud Boys, včetně jejího bývalého lídra Enriquea Tarria, vinnými z rozvratného spiknutí v souvislosti s útokem na americký Kapitol 6. ledna 2021. Informuje o tom agentura Reuters. Dav stoupenců tehdejšího republikánského prezidenta Donalda Trumpa před více než dvěma lety vtrhl do sídla Kongresu ve snaze zabránit oficiálnímu potvrzení vítězství demokrata Joea Bidena v prezidentských volbách z listopadu 2020.
4. 5. 2023|

V USA obvinili kvůli útoku na Kapitol členy Proud Boys z „rozvratného spiknutí“

Americká prokuratura obvinila bývalého lídra krajně pravicového uskupení Proud Boys v souvislosti s loňským útokem na Kapitol z „rozvratného spiknutí“. Informovaly o tom agentury Reuters a AP. Podle webu stanice BBC News úřady viní z pokusu o násilný odpor proti předání prezidentské moci také čtyři další členy této skupiny.
7. 6. 2022|

Prokurátoři obvinili kvůli násilnostem v Kapitolu dalších šest mužů ze spiknutí

Američtí prokurátoři obvinili šest mužů napojených na krajně pravicové uskupení nazvané Three Percenters ze spiknutí v souvislosti s lednovými nepokoji v Kongresu, informují agentury Reuters a Bloomberg. Davu přívrženců tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa se podařilo vtrhnout 6. ledna do budovy Kapitolu, kde kongresmani zrovna potvrzovali výhru demokrata Joea Bidena v listopadových prezidentských volbách.
11. 6. 2021|

Soud rozhodl o zatčení dvou vůdců Proud boys. Měli vést útok na Kapitol a chtěli přerušit předání moci

Americký federální soud rozhodl o zadržení dvou vůdců krajně pravicového hnutí Proud boys (Hrdí hoši). Stalo se to kvůli obviněním z vedení útoku na budovu Kongresu ze 6. ledna a plánovanému narušení potvrzovacího procesu volební výhry Joea Bidena v prezidentských volbách. Policie by nyní podle soudu měla Ethana Nordeana a Josepha Biggse zatknout a vsadit do vazby. V úterý o tom informoval britský deník The Guardian.
20. 4. 2021|

Čtyři lídři Proud Boys čelí stíhání kvůli útoku na Kapitol

Federální velká porota obvinila čtyři lídry krajně pravicové skupiny Proud Boys (Hrdí hoši) ze spiknutí, jehož cílem bylo narušit v Kongresu potvrzení volební výhry demokrata Joea Bidena v prezidentských volbách. Federální úřad pro vyšetřování (FBI) zároveň zveřejnil nové záběry z lednového útoku na Kapitol a požádal veřejnost, aby mu pomohla identifikovat deset demonstrantů, kteří surovým způsobem napadli policisty.
19. 3. 2021|

Členové krajně pravicové skupiny Proud Boys byli kvůli útoku na Kapitol obviněni ze spiknutí

Ze zločinného spiknutí bylo v USA obviněno pět členů krajně pravicové skupiny Proud Boys, která se podílela na lednovém útoku na Kapitol. Vyplývá to ze soudních spisů, které byly podle agentury Reuters zveřejněny ve čtvrtek. Na sídlo Kongresu 6. ledna zaútočili příznivci minulého prezidenta Donalda Trumpa, kteří uvěřili jeho tvrzení o zmanipulovaných prezidentských volbách a snažili se zastavit formální potvrzení výsledku.
12. 2. 2021|

Dva členové krajně pravicových Proud Boys čelí obvinění ze spiknutí kvůli útoku na Kapitol

Počet stíhaných v souvislosti s nepokoji v sídle amerického Kongresu podle médií překročil 170. Jsou mezi nimi i dva členové krajně pravicové skupiny Proud Boys, kteří od pátku čelí obviněním ze zločinného spiknutí s cílem bránit práci bezpečnostních složek. Federální úřad pro vyšetřování (FBI) mezitím zveřejnil snímky osoby podezřelé z umístění výbušnin nedaleko budovy Kongresu.
30. 1. 2021|

Stále víc Američanů se ozbrojuje. Nákup zbraní živí pandemie, rasové nepokoje i politická situace

Američané zbrojí víc než dříve, ukazují statistiky. Pušky si kupují hlavně ti, kteří je dosud nevlastnili. V zemi s 330 miliony obyvatel je tak odhadem přes 400 milionů zbraní. K tomuto trendu přispívá řada nejistot v současné americké společnosti: od koronaviru přes rasové nepokoje až po vyhrocenou politickou situaci.
17. 10. 2020|