TÉMA

Veterináři

Kolemjdoucí na Šumpersku našel zkrvaveného psa. Někdo se zvíře pokusil zastřelit a zahrabat

Vážně zraněného psa, kterého kdosi postřelil vzduchovkou a pokusil se ho zakopat, nalezli o víkendu lidé na Šumpersku. Veterináři z brněnské kliniky jej pak zachránili a ujali se ho dobrovolníci z Unie zvířat. Péči financují prostřednictvím sbírky. Týráním zvířete se zabývá policie.
6. 2. 2024|

Většina pejskařů v Americe je skeptická vůči očkování, odhalila nová studie

Nedůvěra k očkování a vakcínám, která kulminovala během pandemie covidu-19, se přenesla i mezi majitele a chovatele psů ve Spojených státech. Výzkumníci Bostonské univerzity zjistili, že velká většina pejskařů má vůči vakcinaci svých čtyřnohých miláčků větší či menší výhrady. Výrazný trend ve svých ordinacích už delší dobu zaznamenávají i veterináři, očkovaných psů ale paradoxně nijak výrazně neubývá.
14. 9. 2023|

Veterinářů pečujících o velká zvířata je málo, najezdí i desítky tisíc kilometrů ročně

Veterinární péče o velká hospodářská zvířata a koně je v Libereckém kraji před kolapsem. Služby v terénu tam poskytuje jen pět procent registrovaných specialistů. Na pomoc tak musejí chovatelé často čekat.
25. 7. 2023|

Veterináři změnili pravidla kvůli prasečímu moru. V postižených pásmech se nesmí prodávat ani zdravé kusy

Veterináři změnili mimořádná opatření kvůli africkému moru prasat. Nová nařízení upravují hlavně pravidla pro manipulaci s ulovenými či uhynulými divočáky. Platná jsou pro uzavřená pásma, která jsou nyní v Česku dvě. Jedno na Českolipsku, druhé ve Frýdlantském výběžku.
19. 6. 2023|

Desítky psů štěkají a páchnou, stěžují si sousedé na chov v Komíně. Zajímají se o něj veterináři i policisté

Z týrání desítek psů, převážně pitbullů, podezírají veterináři i policisté chovatele v brněnské městské části Komín. Sousedé si dlouhodobě stěžují na zápach a hluk a kritizují podmínky, ve kterých zvířata žijí. Veterináři sice připustili, že chovatel porušil zákony, ale tvrdí, že jejich šetření ještě neskončilo.
5. 1. 2023|

Nový centrální registr pomůže s pátráním po zatoulaných psech

V Česku vznikne centrální evidence psů, kterou bude provozovat Komora veterinárních lékařů. Zavádí ji schválená novela veterinárního zákona. Jednotný registr by měl třeba urychlit dohledání majitelů zaběhnutého psa.
22. 8. 2022|

Sněmovna navrhla na státní vyznamenání Mašíny či Zelenského. Odmítla nominovat Orbána

Na udělení nejvyššího státního vyznamenání Řádu bílého lva v pátek sněmovna navrhla prezidentu Miloši Zemanovi šestici členů protikomunistické odbojové skupiny bratří Mašínů nebo ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku. Prezident už sedmkrát odmítl Koudelku jmenovat na návrh vlád do hodnosti generála. V seznamu adeptů na nejvyšší ocenění figuruje také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zeman už začátkem března oznámil, že se tomuto návrhu rozhodl vyhovět.
17. 6. 2022Aktualizováno17. 6. 2022, 15:00|

Domácí psi a kočky mohou fungovat jako rezervoár koronaviru. Často se nakazí, varuje studie

Nemoc covid-19 se běžně vyskytuje také u psů a koček, kteří sdílejí domácnost s nakaženými lidmi, zjistila studie univerzity v nizozemském Utrechtu. Vědci otestovali 310 domácích zvířat z téměř dvou set domácností. Šest koček a psů mělo pozitivní výsledky PCR testů, dalších 54 zvířat mělo v těle protilátky.
4. 7. 2021|

Ptačí chřipka se objevila v chovu 175 tisíc slepic na Královéhradecku. Podle veterinářů se mohla přenést z kachen poblíž

Ptačí chřipka se objevila ve velkochovu se 175 tisíci slepicemi v Kosičkách na Královéhradecku. Veterináři začali připravovat likvidaci celého chovu, utratí také 7500 kachen z dalšího nově zasaženého chovu na Nymbursku. V jiném chovu na Nymbursku v úterý dokončili likvidaci 7300 kachen, v dalších budou zasahovat ve středu. Ptačí chřipka se letos vyskytla již na 25 místech.
30. 3. 2021|

Ptačí chřipka se objevila na Benešovsku. V Podolí u Jankova uhynulo 25 slepic

Na Benešovsku potvrdili veterináři ohnisko ptačí chřipky. Nákaza se nově vyskytla v malochovu v Podolí u Jankova, kam ji nejspíše zavlekly divoké kachny z blízkého rybníka. Část chovaných ptáků uhynula, zbylé zlikvidují veterináři ve středu. Je to druhé letošní ohnisko, první bylo v malochovu v jižních Čechách. Ptačí chřipka se vyskytla také ve třech lokalitách u divoce žijících ptáků.
2. 2. 2021|

Přenos covidu-19 ze zvířat na člověka je zanedbatelný, uklidňují veterináři

Riziko přenosu covidu-19 ze zvířete na člověka je naprosto zanedbatelné. Kapénky od lidí však na zvířatech mohou být, stejně jako na každém jiném předmětu, uvedl ve středu na tiskové konferenci viceprezident Komory veterinárních lékařů ČR Karel Daniel.
30. 9. 2020|