TÉMA

Státní svátek

Přehledně: Velikonoce se blíží. Kdy si mohou Češi nakoupit a kdy budou obchody zavřené?

Potravinové řetězce či obchodní centra zůstanou na Velký pátek, který letos připadá na 29. března, otevřené. V sobotu pak platí běžná víkendová pracovní doba, stejně jako v neděli na Boží hod velikonoční. Nakoupit si v kamenných prodejnách ale Češi naopak nebudou moci na Velikonoční pondělí 1. dubna, podle zákona o prodejní době musí mít obchody nad dvě stě metrů čtverečních v tento den zavřeno. Výjimku mají čerpací stanice, lékárny či obchody na letištích a železničních stanicích či autobusových nádražích.
27. 3. 2024|

Neměli bychom se cítit jako malý stát, řekl Pavel. Vyznamenal Pitharta, Kubišovou nebo Rychetského

Česko si v sobotu připomnělo 105. výročí vzniku samostatné Československé republiky. Prezident Petr Pavel poprvé udělil státní vyznamenání, během ceremonie ocenil více než šedesát osobností. V projevu ve Vladislavském sále řekl, že má Česká republika díky členství v Severoatlantické alianci nejpevnější bezpečnostní ukotvení v historii, ocenil i význam Evropské unie. Státní vyznamenání na Pražském hradě udělil disidentům, hrdinům, umělcům, vědcům i sportovcům. Pavel ocenil Řádem Bílého lva bývalého premiéra české vlády Petra Pitharta, bývalého předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského či politika Karla Schwarzenberga.
28. 10. 2023Aktualizováno28. 10. 2023, 21:43|

Francie si připomněla pád Bastily vojenskou přehlídkou

Francie v pátek slaví dobytí Bastily 14. července 1789, které je považováno za začátek Velké francouzské revoluce. Prezident Emmanuel Macron zahájil v centru Paříže vojenskou přehlídku u příležitosti tohoto státního svátku. Čestným partnerem oslav je letos Indie, kterou zastupuje premiér Nárendra Módí. Český prezident Petr Pavel považuje dobytí Bastily za základ moderní demokracie. Uvedl to při návštěvě na francouzské ambasádě.
14. 7. 2023Aktualizováno14. 7. 2023, 18:33|

Oslavy 28. října nabídnou piety, závody i koncerty. Po dvou letech udělí prezident vyznamenání v den svátku

Pietní vzpomínka na Vítkově, předávání státních vyznamenání na Pražském hradě i kladení věnců po celé republice. Tak si budou Češi v pátek 28. října připomínat 104. výročí vzniku Československé republiky. Kromě tradičních událostí představitelů státu mohou lidé oslavit státní svátek třeba běžeckým závodem nebo večerními koncerty.
25. 10. 2022|

Velká Británie se rozloučila s královnou Alžbětou II.

Ve Westminsterském opatství se uskutečnila bohoslužba za Alžbětu II. Byla vrcholnou událostí pondělního státního pohřbu britské panovnice, na který přijelo na pět set státníků a dalších významných osobností z celého světa. Osm nosičů po skončení bohoslužby za zvuku varhan přeneslo rakev na lafetu, kterou 142 příslušníků královského námořnictva odtáhlo centrem Londýna k Wellingtonovu oblouku. Odtud byla rakev pohřebním vozem převezena na hrad Windsor. Během smutečního obřadu byla spuštěna do krypty v kapli svatého Jiří. Večer se s ní na soukromém obřadu ještě naposledy rozloučí nejbližší.
19. 9. 2022Aktualizováno19. 9. 2022, 19:57|

Francie slaví pád Bastily, v Paříži se konala tradiční vojenská přehlídka

V Paříži se uskutečnila každoroční vojenská přehlídka u příležitosti státního svátku 14. července – dobytí Bastily v roce 1789. Průvodu se od desáté hodiny účastnily tisíce mužů a žen a stovky kusů techniky. Hlavním motivem byla letos východní spolupráce, odkazující na současnou válku na Ukrajině. V průvodu šly i menší jednotky devíti zemí, včetně české jednotky Čestné stráže Armády ČR. Podle prezidenta Emmanuela Macrona musí země dál zvyšovat investice do armády.
14. 7. 2022Aktualizováno14. 7. 2022, 19:46|

Železniční dopravci posilují na svátky vlaky o stovky míst. Některé dálkové spoje už jsou vyprodané

Posilování spojů o stovky míst plánují před červencovými státními svátky dopravci na železnici. V příštích dnech totiž očekávají zvýšený zájem lidí o cestování vlakem. ČT to potvrdilili zástupci jednotlivých společností. Zároveň doporučují kupovat jízdenky s předstihem, už v těchto dnech jsou totiž vyprodané některé mezistátní spoje, především na Slovensko.
1. 7. 2022|

Policie během protestů u příležitosti sametové revoluce v Bratislavě zadržela devět lidí, dva policisté byli zraněni

Policie během středečních protestů v Bratislavě zadržela devět lidí, dva policisté byli zraněni. Informovaly o tom v noci na čtvrtek slovenské zpravodajské servery. Další výtržníky chce policie najít s pomocí kamerových záznamů.
18. 11. 2021|

Babiš: Výhled do budoucna není optimistický, ale Češi zvládli horší období

Výhled do budoucna není optimistický, Češi a Česko ale zvládli mnohem horší období. V projevu ke státnímu svátku to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). V nejtemnějších dobách podle něj národ vždy držel při sobě. Doufá, že nová vláda bude bojovat za české zájmy. Opětovně lidi vyzval, aby se nechali očkovat. Poděkoval zároveň za důvěru v době, kdy byl premiérem.
28. 10. 2021Aktualizováno28. 10. 2021, 20:59|

Heger: Visegrádská čtyřka může sehrát důležitou pozitivní roli v Evropské unii

Se Slovenskem Česko pojí i nové výzvy jako boj s covidem nebo rostoucími cenami energií. A od letošního roku i společný státní svátek. Slovenský premiér Eduard Heger mluvil v Interview ČT24 o tom, co Čechy a Slováky spojuje i jaký podle něj mají vztah s Evropskou unií. Řeč přišla i na neklid v bezpečnostních složkách na Slovensku.
28. 10. 2021Aktualizováno28. 10. 2021, 17:58|

Vyznamenání se ve čtvrtek nejspíš předávat nebudou. Podle Kruliše ale laureáti o ceremoniál nepřijdou

U příležitosti státního svátku vzniku Československa se prezident Miloš Zeman rozhodl vyznamenat přes tři desítky osobností. Přesný počet i jména Pražský hrad zveřejní až 28. října v osm hodin večer na internetu, už teď se ale některá jména na veřejnosti objevují. Slavnostní ceremoniál se letos kvůli pokračující hospitalizaci prezidenta Zemana nejspíš neuskuteční. Kancléř Vratislav Mynář ve čtvrtek řekl, že rozhodnutí je na prezidentovi. Jak v pátek České televizi řekl šéf hradního protokolu Vladimír Kruliš, laureáti by měli vyznamenání dostat osobně se všemi poctami.
22. 10. 2021|

Výdejny e-shopů mohou fungovat i o svátcích, rozhodl soud

Zákaz prodeje o státních svátcích nedopadá na výdejny e-shopů, včetně těch velkých. Nejvyšší správní soud (NSS) tento týden vyhověl kasační stížnosti společnosti Alza.cz, a postavil se tak proti právnímu názoru České obchodní inspekce (ČOI). Informace je dostupná na úřední desce.
15. 7. 2021Aktualizováno15. 7. 2021, 15:20|

Česko si připomíná odkaz Jana Husa, byl upálen před 606 lety

Česká republika si 6. července připomíná odkaz církevního reformátora Jana Husa, který byl pro své názory upálen před 606 lety na koncilu v německé Kostnici. V jeho rodišti, Husinci na Prachaticku, odhalili novou branku propojující zahradu Centra Mistra Jana Husa s nádvořím modlitebny Církve bratrské. Tato událost byla společně s ekumenickou bohoslužbou součástí Husových oslav, které večer završil charitativní koncert. Lidé mohli jeho památku uctít také při bohoslužbách v Betlémské kapli v Praze.
6. 7. 2021Aktualizováno6. 7. 2021, 21:46|

Biskup Cikrle připomněl na Velehradě význam věrozvěstů i pomoc jižní Moravě po tornádu

Význam věrozvěstů Cyrila a Metoděje, smysl poutí i důležitost pomoci lidem na jižní Moravě, které postihlo tornádo, vyzdvihnul na Velehradě na Uherskohradišťsku brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Byl hlavním kazatelem slavnostní poutní mše svaté, kterou vyvrcholily tradiční cyrilometodějské slavnosti. Hlavním celebrantem byl kardinál Dominik Duka.
5. 7. 2021Aktualizováno5. 7. 2021, 14:47|

Svůj významný den by mohli získat krajané v cizině. V historii hráli zásadní roli

Ocenit význam krajanů v českých dějinách i jejich roli v současnosti má významný den připomínající Čechy v zahraničí. Jeho datum si mohli vybrat oni sami, vyslovili se pro 4. únor spojený s odchodem Jana Amose Komenského. V historii přitom bylo z čeho vybírat, například čeští krajané ve Spojených státech měli značný vliv na vznik samostatného Československa. Pro návrh na stanovení Dne Čechů v zahraničí se tento týden vyslovila vláda, hlasovat o něm budou poslanci.
18. 2. 2021|

Zeman by považoval za zbabělost zrušení oslav 28. října na Hradě

Prezident Miloš Zeman by považoval za zbabělost, kdyby se letos na Pražském hradě nekonaly oslavy 28. října. Řekl to na Frekvenci 1. Umí si představit, že by se u příležitosti státního svátku připomínajícího vznik Československa musely nosit roušky ve Vladislavském sále a zrušila se následná recepce ve Španělském sále. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) označil hromadné akce za jednu z rizikových činností pro šíření koronaviru, hodlá navrhnout omezení účasti na volnočasových aktivitách na deset až 20 lidí.
27. 9. 2020|