TÉMA

Hlava státu

Když prezident využije milosti sporně, se zlou se potáže, míní Kysela. Válková i Benda jsou pro jejich zachování

Prezident Petr Pavel tento týden v rozhovoru pro deník MF Dnes řekl, že se agenda udělování milostí vrátí z ministerstva spravedlnosti, kam ji delegoval exprezident Miloš Zeman, zpět na Pražský hrad. Ústavní právník a Pavlův poradce Jan Kysela v Událostech, komentářích upozornil, že pokud hlava státu milosti použije ve sporných případech, se zlou se potáže a může si pokazit svůj obraz v dějinách. Poslanci Marek Benda (ODS) a Helena Válková (ANO) se nicméně shodli na tom, že tato pravomoc hlavě státu náleží a neměla by o ni přijít.
8. 9. 2023|

Pavel hodnotil svých sto dnů v úřadu. Chce pracovat na změně nálady společnosti

Petr Pavel považuje za největší úspěch svého dosavadního prezidentství nastartování směru, kterým by rád pokračoval v příštích pěti letech, uvedl na tiskové konferenci ke 100 dnům od své inaugurace. Vize jeho působení na Pražském hradě stojí na dvou pilířích, prvním z nich je upevnění pozice České republiky ve společnosti demokratických zemí s prozápadní orientací. Druhým celková změna nálady ve společnosti, aby lidé uvěřili, že mohou něco změnit, pokud chtějí.
15. 6. 2023Aktualizováno15. 6. 2023, 23:04|

Prezident Pavel má oficiální portrét. Poštovní známky jsou v deseti barevných provedeních

Prezident Petr Pavel představil svůj portrét, oficiální fotografii prvního páru a zveřejnil také podobu prezidentské poštovní známky. Kromě základní barevné a černobílé verze fotografie portrétu hlavy státu vzniklo i deset barevných verzí. Snímky jsou ke stažení na webu Hradu.
3. 5. 2023Aktualizováno3. 5. 2023, 20:38|

Navrhnu takové ústavní soudce, s jejichž kvalitami budu souznět, řekl prezident senátorům

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek dopoledne navštívil Senát, kde zároveň na jednání vystoupil s projevem. Hlava státu se zúčastnila schůze horní komory českého parlamentu po devíti letech. Pavel hovořil o procesu výběru ústavních soudců, které na jeho návrh schvaluje právě Senát, a vyzdvihl podobnosti fungování instituce prezidenta a horní komory parlamentu. Na schůzi senátoři kromě setkání s hlavou státu podpořili misi vojenských policistů na Ukrajinu.
30. 3. 2023Aktualizováno30. 3. 2023, 16:11|

Zeman byl v otázce čínských investic do Česka naivní, domnívá se Rafaj

Ekonom Jan Švejnar a viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj se ve středečních Událostech, komentářích v podstatě shodli na tom, že snahy končícího prezidenta Miloše Zemana o lepší obchodní vztahy s Čínou byly dobře míněné, podle druhého jmenovaného byl ovšem Zeman v otázce slíbených čínských investic do Česka naivní. Hlavní ekonomická analytička Radiožurnálu Jana Klímová tyto sliby označila za nesmyslné a vztahy hlavy státu s Pekingem na obchodním poli za „přepálené“.
9. 3. 2023|

Vláda chce rychle schválit nižší valorizaci penzí, ve sněmovně ale naráží

Poslanci se v úterý sejdou na mimořádné schůzi, kde mají projednat vládní návrh na nižší červnovou valorizaci důchodů ve stavu legislativní nouze. Právě kvůli tomu se chtějí opoziční ANO a SPD obrátit na Ústavní soud. Ve sněmovně rovněž plánují rozsáhlé obstrukce. Jasný pak dosud není ani postoj zvoleného prezidenta Petra Pavla. Ten může návrh vetovat, což pak může přehlasovat většina všech poslanců.
27. 2. 2023Aktualizováno27. 2. 2023, 23:10|

Názory na vládu, pravomoci či přijetí eura. Čím se Pavel a Babiš odlišují a v čem se shodují?

Prezidentští kandidáti Petr Pavel a Andrej Babiš se neshodnou třeba na rozsahu prezidentských pravomocí nebo dalšího postupu v souvislosti s ruskou agresí proti Ukrajině. Liší se i v názoru na současnou vládu. Oba finalisté si teď ale například chtějí nechat od čistě stranické politiky co největší odstup. Jak by se oba muži postavili k různým situacím?
16. 1. 2023|

PŘEHLEDNĚ: Vše, co potřebujete vědět k hlasování v prezidentských volbách

V pátek 13. a v sobotu 14. ledna budou lidé potřetí v historii Česka v přímé volbě rozhodovat o hlavě státu. Hlasovat mohou ze zahraničí i zdravotnických zařízení. Na rozdíl od podzimních komunálních a senátních voleb bude možné odevzdat hlas i z covidové karantény či izolace. Web ČT24 přináší všechny potřebné informace k úspěšnému hlasování.
6. 1. 2023Aktualizováno6. 1. 2023, 20:04|

Prezident by měl být sociálně vnímavý a schopný vyjednávání, myslí si kandidát na Hrad Tomáš Zima

Posledním hostem Hyde Parku, kde prezidentští kandidáti odpovídali na dotazy diváků i politiků, byl bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Hlava státu by podle něj měla být sociálně vnímavá, mít ráda svou vlast a být schopna vyjednávat. Prezident by měl také stimulovat vládu k některým krokům. „Vláda by měla být aktivní – když není, prezident je tu od toho, aby jí to připomněl,“ uvedl. Válka na Ukrajině je podle něj selháním diplomacie. „Mělo by se diskutovat a vést diplomatická jednání,“ prohlásil kandidát na prezidenta.
22. 12. 2022|

Prezidentští kandidáti řekli, jak se staví k podpoře Ukrajiny i kam by měla hlava státu jezdit na zahraniční cesty

Do prezidentských voleb zbývá již necelý měsíc, lidé budou moci potřetí přímo volit hlavu státu. Kandidátům položila Česká televize sérii otázek na různá témata a postupně v Událostech představuje jejich názory. Nyní ČT nabízí odpovědi na otázku, jak podstatné jsou z pohledu kandidátů sankce proti Rusku a jak důležitá je podpora Ukrajiny. Kandidáti také odpovídali na otázku, kam by měl prezident jezdit na zahraniční cesty.
17. 12. 2022|

Zeman ukončil návštěvu Ústeckého kraje. Potvrdil, že po 32 letech dá politice sbohem

Prezident Miloš Zeman ukončil dvoudenní návštěvu Ústeckého kraje, kam přijel se ženou Ivanou na pozvání hejtmana Jana Schillera (ANO). Dopoledne navštívil děčínskou společnost Chemotex, poté se přesunul do Lukavce na Litoměřicku, který získal titul Vesnice roku Ústeckého kraje 2022. Svou poslední návštěvu v regionech v roli hlavy státu ukončil v Třebívlicích na Litoměřicku. Na brífinku potvrdil, že po 32 letech se skončením mandátu ukončí svou politickou kariéru. Řekl, že si dokáže představit příjemnější věci, než je politika, zmínil například čtení knih.
18. 10. 2022Aktualizováno18. 10. 2022, 20:02|

Zeman přestane zvát Vystrčila na zahraničněpolitické porady. V kauze Navalnyj má prý Rusko co vysvětlovat

Prezident Miloš Zeman už nebude zvát předsedu Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na setkání nejvyšších ústavních činitelů o zahraniční politice. Vadí mu, že návštěvou Tchaj-wanu Vystrčil nerespektoval jeho odmítavý postoj. V rozhovoru pro televizi Prima Zeman označil zahraniční cestu za „klukovskou provokaci“. Vystrčil reagoval, že prezident v kritice návštěvy Tchaj-wanu třikrát lhal. Hlava státu se vyjádřila také k vládnímu plánu na snížení daní nebo k otravě ruského opozičního předáka Alexeje Navalného. Rusko má prý co vysvětlovat a je v jeho zájmu, aby se kauza vyřešila.
6. 9. 2020Aktualizováno6. 9. 2020, 15:21|