TÉMA

Hodonínsko

Podvodník po tornádu z dotací čerpal miliony, o náhradě škody se rozhodne v civilním řízení

O náhradě škody a nemajetkové újmě pro poškozené v případě podvodu s falešnými fakturami, které po tornádu inkasoval už dříve odsouzený Michal Štrasmajr, se rozhodne v civilním řízení. Rozhodl o tom ve čtvrtek Krajský soud v Brně, když zamítl odvolání žalobce i poškozených. Muž několika rodinám sliboval postavení domu, což se ale nestalo. Soud v Břeclavi mu v minulosti pro dotační podvod uložil trest čtyři roky vězení. O výši náhrady škody a nemajetkové újmě ale nerozhodl.
16. 11. 2023|

Dobytek i koně pomáhají v ptačím parku na Hodonínsku tvořit vhodné podmínky pro původní druhy

V ptačím parku Kosteliska u Dubňan na Hodonínsku se kromě koz, ovcí a čtyř krav uherského stepního skotu pase i čtveřice koní. Podle ornitologů mohou zvířata rozdupáváním luk pomoct v boji proti invazivním rostlinám a vytvořit tak vhodné místo pro původní druhy. Na Kosteliskách je možné pozorovat jeřáby popelavé, orlovce říční či skřivany lesní.
10. 8. 2023|

Hasiči ukončili zásah u požáru haly ve Ždánicích. Vyšetřovatelé zjišťují jeho příčinu

Hasiči v sobotu odpoledne po bezmála osmnácti hodinách ukončili zásah u požáru haly v průmyslovém areálu ve Ždánicích na Hodonínsku. Místo předali firmě. Ta okolnosti komentovat nechtěla. Odpoledne ještě na místě zůstali vyšetřovatelé. Při zásahu se lehce zranilo devět hasičů, několik z nich ošetřila záchranná služba. Informoval o tom mluvčí hasičů Jan Dvořák. Vyhlášen byl zvláštní, tedy nejvyšší stupeň požárního poplachu.
10. 6. 2023Aktualizováno10. 6. 2023, 20:08|

Meteorologové prověřují několik hlášení o tom, že Svitavsko v sobotu zasáhlo tornádo

Meteorologové prověřují několik hlášení o možném sobotním výskytu tornáda v Česku. Pravděpodobně zasáhlo obec Lubná u Poličky na Svitavsku. Bouře způsobily na několika místech poměrně výrazné škody. Na svém Facebooku o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Podle starosty Lubné Josefa Chadimy (SNK obce Lubná) vítr poškodil střechy asi dvou domů, hasiči podle mluvčího Miroslava Poláka kvůli silnému větru žádné výjezdy neměli.
30. 4. 2023Aktualizováno30. 4. 2023, 10:44|

Muž se podle policie obohatil na obnově po tornádu. Je obviněn z podvodu

Šestapadesátiletý muž z Prahy se podle policistů obohatil na obnově po předloňském tornádu, obvinili jej z podvodu. Podle policie se nabízel jako zprostředkovatel dotace, peníze za fakturované položky ale inkasoval na svůj účet. Způsobil více než šestimilionovou škodu, další více než dvoumilionová mohla následovat. Muži hrozí až osm let vězení. Na policejním webu o tom informoval mluvčí Pavel Šváb.
31. 3. 2023|

Před rokem zasáhlo jih Moravy ničivé tornádo. Obnova obcí potrvá podle starostů minimálně 5 let

Po roce od ničivého tornáda, které zasáhlo Břeclavsko a Hodonínsko loni 24. června, má už většina obyvatel střechu nad hlavou. V Moravské Nové Vsi dokončují opravy kostela, děti se vrátily do opravených škol. Energetici ale například ještě nedokončili ukládání rozvodů elektřiny pod zem. Obnova obcí potrvá podle starostů ještě minimálně pět let. Škody po tornádu dosáhly miliard korun, poničeno bylo na dvanáct set domů, šestinu bylo nutné zbourat. Na následky zranění způsobených tornádem zemřelo šest lidí.
24. 6. 2022Aktualizováno24. 6. 2022, 20:17|

Báňský úřad opět zamítl odvolání týkající se těžby štěrkopísku na Hodonínsku

Český báňský úřad v Praze (ČBÚ) znovu rozhodl o odvolání proti rozhodnutí o stanovení dobývacího prostoru k těžbě štěrkopísku u Uherského Ostrohu na Hodonínsku. Jeho první rozhodnutí zrušil Krajský soud v Brně a věc mu vrátil k posouzení. Úřad všech třicet odvolání znovu zamítl, do rozhodnutí obvodního báňského úřadu ale doplnil podmínku, že hornická činnost nesmí být prováděna na území koridoru územní rezervy pro průplavní spojení Dunaj-Odra-Labe.
10. 6. 2022|

Morava je na tom s kvalifikovanými učiteli lépe než Čechy, ukazuje analýza školní inspekce

Nalákat učitele do méně bohatých okresů je těžké, obzvlášť když v jiných regionech platí lépe. I to je jeden ze závěrů analýzy České školní inspekce (ČŠI), která teď publikovala dosud nezveřejněná data o tuzemském školství. Nejviditelnější je problém s nedostatkem kvalifikovaných pedagogů v Karlovarském, Ústeckém a Středočeském kraji, ale také v Praze. Důvody jsou pro to nicméně různé. Lépe je na tom Morava, kde je trend opačný.
14. 5. 2022|

30 let zpět: Těžba ropy na Slovácku

Těžba ropy v Dambořicích na Hodonínsku začala už v roce 1986, ale naplno se rozjela až po pádu socialismu. Největší ropné ložisko na českém území přineslo obci nemalé příjmy. Navíc kvalita vytěžené suroviny byla na vysoké úrovni. Co však těžaře počátkem 90. let trápilo, byl plán na zrušení místní trati, po níž černé zlato dopravovali.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
21. 2. 2022|

Povodí Moravy modernizuje rejdy na Baťově kanále. Stihnout to musí do května, kdy začne sezona

Na Baťově kanále vrcholí přípravy na novou plavební sezonu. Povodí Moravy, které je správcem populární tuzemské vodní cesty, má vždy na všechny opravy čas jenom v zimě. Například momentálně modernizuje rejdy neboli vjezdy do plavebních komor ve Vnorovech na Hodonínsku. Práce chce stihnout do 1. května, kdy sezona začne.
18. 1. 2022|

V chovu bažantů na Hodonínsku zjistili veterináři ptačí chřipku

Státní veterinární správa odhalila další ohnisko ptačí chřipky na jihu Moravy. Nemoc se objevila ve voliérovém chovu bažantů v Hovoranech na Hodonínsku.
27. 12. 2021|

Jihomoravský kraj chce proti suchu zapojit vodu z bývalých dolů. Začít hodlá už příští rok

Jihomoravský kraj má plán, jak se postavit hrozícímu suchu. Chce začít využívat vodu z bývalých podzemních dolů. Vhodná místa pomohla vytipovat analýza, kterou si kraj už nechal zpracovat. Uvádí se v ní, že nejvíc takových míst je na Břeclavsku a Hodonínsku. Nyní bude hejtmanství zjišťovat, kolik vody v jednotlivých zdrojích je a jak nákladné by bylo její čerpání na povrch. S pilotními projekty chce začít už příští rok.
23. 11. 2021|

Dva dělníci na Moravě pomáhali po tornádu, podle policie také kradli. Hrozí jim přísnější trest

Policie podezřívá z krádeže dvojici dělníků, kteří přijeli pomáhat do tornádem postižených Mikulčic na Hodonínsku. Podle policie ukradli notebooky a mobilní telefony. Vzhledem k vyhlášenému stavu nebezpečí jim hrozí přísnější tresty, informoval na webu jihomoravský policejní mluvčí Pavel Šváb.
26. 7. 2021|

V Hruškách se bourá poslední objekt. Český červený kříž proplatí náklady na odhadce

Hasiči v pátek v Hruškách na Břeclavsku bourají poslední dům zničený červnovou bouří a tornádem. Demolice ale mají pokračovat i v Mikulčicích a Moravské Nové Vsi, řekl po jednání krizového štábu v Podivíně hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Celkem bylo ke stržení určeno asi dvě stě domů z dvanácti set zasažených, zhruba polovinu poslali k zemi hasiči a zboření druhé části zajistili sami majitelé. Od pátku lze také žádat o dotaci na úklid odpadů a obnovu infrastruktury a zeleně poničených tornádem. Ministerstvo životního prostředí na to vyčlenilo 500 milionů korun. Český červený kříž by měl proplácet náklady na odhadce, kteří určují výši škody.
16. 7. 2021Aktualizováno16. 7. 2021, 20:03|

Bez plynu či elektřiny jsou v tornádem postižených obcích stále desítky domácností. Zůstávají policisté, hasiči i vojáci

Bez plynu či bez elektřiny jsou v tornádem postižených obcích na Hodonínsku a Břeclavsku stále desítky domácností. Problémem je především elektřina, musí se budovat provizorní vedení. Po jednání krizového štábu to uvedl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Na místě zůstávají hasiči, policisté i armáda.
9. 7. 2021Aktualizováno9. 7. 2021, 20:18|

Do většiny obcí zasažených tornádem mohou vjet auta. Hasiči už poslali k zemi dvacítku domů

Policie od středy uvolnila vjezd do tornádem postižených obcí na Hodonínsku a Břeclavsku. Hasiči mají v obcích 41 požadavků na demolice. Zatím šlo k zemi 20 domů, jejichž demolici řídili, celkem má jít o 185 domů. Kvůli poškození domů bude potřebovat dlouhodobější ubytování více než dvacítka rodin.
7. 7. 2021Aktualizováno7. 7. 2021, 20:19|

V tornádem poničených obcích bourají hasiči zdravotní středisko i hospodu. Do sbírek již lidé poslali miliardu

V Lužicích na Hodonínsku poničených bouří a tornádem v pátek dopoledne začala první demolice řízená hasiči, jde o bytový dům a zdravotní středisko. V Hruškách zase začali bourat hospodu. K demolici je v postižených obcích určeno podle hasičů zatím kolem 180 objektů, v Hruškách zhruba třetina z nich. Stát také v pátek spustil program kurzarbeitu pro postižené firmy z Břeclavska a také Lounska, kde se koncem června objevil ničivý jev podobný tornádu. To jihomoravské odpovídalo kategorii F4, uvedl Český hydrometeorologický ústav.
2. 7. 2021Aktualizováno2. 7. 2021, 17:15|

Letecké záběry Slovácka ukazují spoušť, kterou za sebou nechalo tornádo

Letecké snímky agentury ČTK dokumentují velikost postižené oblasti Břeclavska a Hodonínska, které 24. června zasáhlo tornádo. Mezi nejvíce postižené obce patří Lužice, Mikulčice, Hrušky a Moravská Nová Ves. Podle prvotních odhadů přírodní jev způsobil škody za patnáct miliard korun.
28. 6. 2021|

Manželka viděla, jak v sedmi metrech létá trampolína, vypráví vinař ze zničených Mikulčic

Do úklidu se po probdělé noci pustili všichni, kdo mohli. V Mikulčicích na Hodonínsku přišla řada lidí o střechu nad hlavou, mezi nimi i malý vinař Petr Marada. Dnešní noc stráví v troskách svého domu. Vichr i jemu vzal obydlí a živobytí.
25. 6. 2021|

V Praze se zpřísní opatření, na nákup bude potřeba rouška. Podle Jágrové je trasování nákazy složité, případů je moc

Bary a noční podniky v Praze budou mít od středy 9. září mezi půlnocí a šestou ráno zavřeno. Rozhodli o tom hygienici, kteří považují tyto podniky za riziková místa pro šíření covidu-19. Navíc nařídili i nošení roušek v obchodech a nákupních centrech v Praze a od 14. září i ve školách. Situace v hlavním městě je podle počtu nakažených i epidemiologického hodnocení nejhorší v republice, vedoucí pražské hygieny připustila, že trasování nákazy začíná být obtížné. Zvýšený výskyt nákazy je podle nového pandemického semaforu ještě v dalších deseti okresech.
4. 9. 2020Aktualizováno4. 9. 2020, 21:16|