TÉMA

Stavební materiál

Broumovská charita ví, jak ze starého oblečení vyrobit stavební materiál. Už má na to patent

Broumovská diakonie vymyslela způsob, jak využít staré poničené oblečení. Z nevyužitého textilu, který charita dostává od lidí pro potřebné, chce po rozdrcení vyrábět stavební desky. Ty by potom mohly stavební firmy využívat například pro stavbu domů. Diakonie už na to má patent a shání peníze na nákup výrobní linky.
8. 9. 2023|

Podobu stadionu v Hradci Králové změnil nedostatek materiálu. Hrozí také zpoždění stavby

Rozestavěný fotbalový stadion v Hradci Králové se bude po otevření lišit od původních návrhů. Na rozdíl od původních vizualizací bude mít průhledné opláštění. Stavba nového stadionu bude mít navíc měsíc zpoždění a včetně kolaudace by měla být hotová do 30. července, řekla ve středu primátorka města Pavlína Springerová (Hradecký demokratický klub).
14. 6. 2023Aktualizováno14. 6. 2023, 19:54|

Za podvody se stavebním materiálem dostal muž podmínku. Vybíral zálohy a peníze si nechal

Okresní soud v Ostravě potrestal šestadvacetiletého muže, který se měl dopustit téměř šesti desítek podvodů po celém Česku. Od soudu odešel s podmínkou a povinností nahradit škodu. ČT informaci potvrdil mluvčí ostravského soudu Dalibor Zecha. Muž z Olomoucka vybíral zálohy na dodání stavebního materiálu, který ale nikdy nedodal. Během dvou let měl způsobit více než milionovou škodu. Rozhodnutí soudu není pravomocné, strany se ještě mohou odvolat.
9. 6. 2023|

V Indii se už podruhé za 14 měsíců zřítil do řeky rozestavěný čtyřproudý most

U indického města Bhágalpur ve státě Bihár se v neděli ráno zřítil do řeky Gangy rozestavěný most se čtyřproudou silnicí. K neštěstí došlo už podruhé za 14 měsíců, upozornil server Times of India. Tehdy za pád mostu mohl údajně kabel uvolněný během bouře. Video z nedělního incidentu se rozšířilo na sociálních sítích a vyvolalo vlnu kritiky. Most se zřejmě zřítil kvůli celkovým chybám v konstrukci a nedodržení bezpečnostních pravidel.
5. 6. 2023|

Muž vybíral zálohy na stavební materiál, peníze si ale nechal. Obžaloba ho viní z 58 podvodů

Státní zástupce podal obžalobu na šestadvacetiletého muže, který se měl dopustit 58 podvodů po celé České republice. ČT informaci potvrdila mluvčí Okresního státního zastupitelství v Ostravě Jiřina Navrátilová. Muž z Olomouckého kraje vybíral zálohy na dodání stavebního materiálu. Peníze si ale nechal a utratil. Během dvou let měl způsobit škodu přes milion korun.
30. 3. 2023|

Brambory jsou lepší stavební materiál než lidská krev. „Hvězton“ je ideální hmota na Marsu

Zatím nejlepší stavební hmotou, která by se dala použít pro budování základen na Marsu a Měsíci, je škrob, který se dá získat z brambor. Pokud by se obohatil lidskými slzami nebo dalšími tělními tekutinami a smíchal s tamními horninami, vznikl by materiál, jenž pevností předčí beton.
25. 3. 2023|

Stavebního materiálu je na trhu opět dost, poptávka po něm ale klesá

Kvůli útlumu stavebních prací očekávají podnikatelé v oboru náročný rok. Už na konci loňského roku produkce klesala. Snižuje se i počet vydaných stavebních povolení. Úbytek zájmu zejména menších stavebníků pozorují výrobci oken nebo prodejci stavebních materiálů, které oslovila ČT.
21. 1. 2023|

Lidé teď dávají přednost bydlení v nájmu. Na Olomoucku tak začaly výrazně zlevňovat byty

V Olomouckém kraji začaly výrazně zlevňovat byty, někde až o desítky procent. Je to dáno zejména vysokými úrokovými sazbami u hypoték, drahými energiemi i stavebním materiálem. V poslední době tak lidé stále častěji volí nájem před koupí vlastního bydlení. Jenže právě kvůli tomu se teď ceny pronájmů zvedají.
7. 10. 2022Aktualizováno7. 10. 2022, 10:56|

Stavba části D55 se kvůli inflaci prodraží. Cena může vyrůst až o třicet procent

Až o jeden a půl miliardy korun může rostoucí inflace prodražit stavbu dvou úseků dálnice D55. Cena dvou částí dálnice mezi Babicemi a Starým Městem na Uherskohradišťsku a Starým Městem a Moravským Pískem na Hodonínsku se tak zvýší odhadem i o 30 procent, řekl v úterý generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) Radek Mátl. Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) mají smlouvy se zhotoviteli obou staveb inflační doložky, díky kterým budou moci navýšení ceny uplatnit. ŘSD plánuje úseky zprovoznit v roce 2024.
7. 6. 2022|

Nový urgentní příjem v Ústí nad Orlicí je hotový. Začíná stěhování jednotlivých oddělení

V Orlickoústecké nemocnici začne už do několika týdnů fungovat nový centrální urgentní příjem. Budova je dokončená a vybavená, nyní tak může začít postupné stěhování jednotlivých oddělení, řekl Vratislav Dědek, který je pověřený řízením nemocnic v Ústí nad Orlicí, Svitavách a Litomyšli. Maximálně do jednoho měsíce by se měla otevřít JIP, poté budou následovat ambulance.
6. 5. 2022|

Na MIT vymysleli plast pevnější než ocel. Vylepšené mobily se po pádu na zem už nerozbijí

Chemičtí inženýři z Massachusettského technologického institutu (MIT) oznámili, že vyvinuli nový typ plastu, který je dvakrát pevnější než ocel a jednou by se mohl používat jako stavební materiál.
3. 3. 2022|

Zdražení materiálu komplikuje stavění na jihu Čech. Dotklo se bazénu i hřbitova

Řada měst po celé republice ruší některé plánované investice. Na jejich pokrytí nestačí připravené rozpočty, protože ceny stavebních materiálů se výrazně zvedly. Zdražení a s ním související škrty jsou znát například na jihu Čech.
30. 1. 2022|

Šéfka firmy z Prostějovska zpronevěřila přes čtyři miliony korun. Neplatila za materiál či reklamu

Škodu 4,2 milionu korun podle kriminalistů způsobila jednatelka stavební společnosti na Prostějovsku. Peníze během několika let zpronevěřila firmám, ale i jednotlivcům, kteří si u ní dopředu zaplatili materiál na stavbu. Neodváděla také řádně daně a brala si úvěry, které nesplácela. Policie se případem na podnět finančního úřadu zabývala od loňského dubna, v prosinci podala obžalobu. Pětačtyřicetiletá žena se už s žalobcem dohodla na vině a trestu, dohoda byla předložena ke schválení okresnímu soudu.
5. 1. 2022|

Obce musejí vracet dotace kvůli cenám stavebního materiálu. Projekty zdražují i o desítky milionů

Rostoucí ceny stavebních prací a materiálů komplikují plány řady měst a obcí. Náklady na chystané projekty narůstají. Radnice na to, aby je zrealizovaly za zvýšené ceny, už letos nemají peníze. Například Nepomuk na Plzeňsku musel kvůli tomu vrátit dotaci od státu na stavbu hasičské zbrojnice.
2. 12. 2021|

Římskou hrobku postavili z betonu, který je po dvou tisících letech pevnější než dřív. Vědci popsali jeho tajemství

Už dlouho se ví, že stavby z doby antického Říma odolávají zubu času mimořádně dobře. Již dříve vědci popsali, že za to může přidávání sopečných materiálů do betonu – nyní ale popsali, jaký chemický proces tomu zásadně napomáhá.
10. 10. 2021|

Cena dřeva stoupá. S oslabením kůrovce a poklesem těžby předpokládají dřevaři další zdražení

Dramaticky a rychle roste cena dřeva, která v posledních letech vytrvale klesala. V Česku pocítí nejvíc zdražení právě stavebníci, za víc ale nakoupí i ti, kdo dřevem topí. Za nárůstem stojí hlad po stavebním materiálu v Americe, ale i snížení těžby v tuzemsku, za kterým je oslabení kůrovcové kalamity. Populace brouka je však tak velká, že bude českým lesům působit problémy i v dalších letech.
28. 8. 2021|

Nedostatek stavebního materiálu a dělníků komplikuje opravy a stavby mostů na Vysočině

Dražší stavební materiál kazí plány správcům silnic. Například na Vysočině by kraj chtěl opravit mosty, které jsou v nejhorším stavu a jízda po nich je nebezpečná, opravy ale váznou. Vedle nedostatku stavebního materiálu chybí i dělníci. Většina jich pracuje na rekonstrukci D1.
3. 8. 2021|

Dochází materiál na opravu domů na jižní Moravě. Ceny stavebnin jdou navíc obecně nahoru

Lidem i firmám z jižní Moravy, které ve čtvrtek večer zasáhlo ničivé tornádo, začíná docházet stavební materiál na opravu svých domů či provozoven. Stavebninám chybějí dřevěné latě, či dokonce i obyčejné hřebíky. Jako problém se však ukazuje například i cena materiálu, výrazně roste například cena dřeva. Vedení Jihomoravského kraje už jedná s firmami, aby postižený region upřednostnily, některé dokonce samy nabízejí pomoc.
29. 6. 2021|

30 let zpět: Situace v prodejnách stavebnin

Potřebujete trubky? Nařežte si. Sháníte další stavební materiál? Počkejte si. Zájemci o stavebniny si museli poradit svépomocí. Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
31. 8. 2020|