TÉMA

Manaus

Amazonie je bez vody. Umírají delfíni, lodě uvázly na mělčinách, zastavila se doprava léků i potravin

V Brazílii letos zažívají celé měsíce extrémů v řadě za sebou. Zatímco jih země zasáhly v minulých týdnech rekordní srážky, které mimo jiné rozvodnily i známé vodopády Iguazú, jihovýchod země trápila extrémní vedra. Ve druhé polovině října teplota vyšplhala až k 45 °C, na řadě stanic padly dosavadní historické rekordy. Centrální a severní části země pak hlásí extrémní sucho – to všechno v situaci, kdy je na jižní polokouli stále teprve jaro a největší vedra se teprve očekávají.
10. 11. 2023|

Satelitní snímky ukazují rozsah sucha v Amazonii. V korytě řeky projede motorka

Kvůli nebývalému suchu v brazilské části Amazonie klesla hladina řeky Río Negro, jednoho z přítoků Amazonky, tak nízko, že lodě v přístavu v Manaus zůstaly stát na říčním dně. Nedostatek vody do značné míry způsobený jevem El Niño narušuje říční dopravu, na níž závisí stovky tisíc lidí v okolních vesnicích, a ohrožuje také pralesní ekosystémy.
17. 10. 2023|

V brazilské Amazonii havarovalo dopravní letadlo, zahynulo čtrnáct lidí

V brazilské Amazonii havarovalo v sobotu menší letadlo společnosti Manaus Aerotaxi. Neštěstí se stalo při pokusu o přistání v městě Barcelos. Na palubě bylo čtrnáct lidí, všichni zahynuli. Stroj Embraer EMB-110 s imatrikulací PT-SOG byl 32 let starý, okolnosti jeho nehody vyšetřuje brazilské letectvo.
17. 9. 2023Aktualizováno17. 9. 2023, 11:06|

Státy v Amazonii utvořily alianci proti odlesňování. Zločiny proti pralesu by mohly čelit tvrdším postihům

Osm latinskoamerických států se v úterý dohodlo na společné alianci proti odlesňování amazonského pralesa. Společné datum konce ničení tohoto ekosystému však prohlášení amazonského summitu v brazilském Belému neobsahuje, uvedl brazilský tisk. Státy také chtějí spolupracovat na tom, aby amazonský prales nezačal vypouštět do vzduchu více oxidu uhličitého, než dokáže pohltit.
8. 8. 2023Aktualizováno9. 8. 2023, 06:25|

V Brazílii zemřelo za den nejvíce lidí od začátku pandemie. „Přestaňte fňukat,“ vzkázal Bolsonaro

Brazílie poprvé zaznamenala více než dva tisíce úmrtí kvůli covidu-19 za jediný den. Vysoký je také počet nově potvrzených nákaz – úřady evidují téměř osmdesát tisíc nových případů za den. Nemocnice jsou na pokraji kolapsu, většina metropolí už nemá téměř žádná volná lůžka.
10. 3. 2021Aktualizováno10. 3. 2021, 23:09|

Brazilský zdravotní systém je na pokraji zhroucení, pandemie v zemi dál sílí

Nákaza koronavirem se v Brazílii v těchto dnech šíří nebývalým tempem. Denní přírůstky nových infekcí přesahují sedmdesát tisíc, rekordně stoupá i počet mrtvých. Místní zdravotní systém je na hranici zhroucení. I když prezident Jair Bolsonaro epidemii nadále zlehčuje, některé státy zpřísňují restrikce. Odborníci dávají zrychlující se šíření nemoci do souvislosti také s takzvanou brazilskou variantou koronaviru.
4. 3. 2021|

Reinfekce hrozí až 61 procentům lidí, ukazuje výzkum brazilské varianty koronaviru

Varianta koronaviru odhalená na konci loňského roku v Brazílii zaplavila tamní město Manaus i kvůli vyšší nakažlivosti a také kvůli schopnosti nakazit lidi, kteří už covid-19 prodělali. Vyplývá to z nové studie britských a brazilských vědců, která podle médií nabízí první podrobnou analýzu chování takzvané brazilské varianty viru SARS-CoV-2. Autoři odhadují, že mutace označovaná jako P.1 by se mohla šířit až dvakrát rychleji ve srovnání s jinými kmeny.
2. 3. 2021|

Hygienici uplatňují přísnější měřítka kvůli britské variantě. Mohla by být déle infekční, tvrdí studie

V Česku už v pozitivních vzorcích převládla britská varianta koronaviru. Ukazují to výsledky z laboratoří, které disponují metodou pro odhalování různých mutací. Nová realita částečně mění i trasování. K vyhodnocování rizikovosti kontaktů musejí hygienici mnohdy uplatňovat přísnější měřítka. Varianta je o 40 až 70 procent nakažlivější. Nové studie navíc varují, že by mohla být i déle infekční.
20. 2. 2021|

Česká varianta covidu má mutace, které jsou víc nakažlivé a lépe odolávají protilátkám

Už od konce podzimu se objevovaly první náznaky, že kromě britské, jihoafrické nebo brazilské varianty nového koronaviru existuje i varianta, která je typická pro Českou republiku a obecně země střední Evropy. V odborném článku ji popsal tým slovenské vědkyně Broni Brejové.
16. 2. 2021|

Nové mutace koronaviru vyvolávají u vědců obavy. Mohly by unikat testům, imunitě i vakcínám

Když v prosinci 2020 začal v brazilském Manausu opět stoupat počet případů covidu-19, byla řada virologů a epidemiologů zaskočená. Nejvíc ti, kteří už na podzim zveřejnili rozsáhlou studii v odborném časopise Science. Jejich výzkum totiž odhalil, že v Manausu už covidem prošly tři čtvrtiny obyvatelstva a to by mělo stačit na vznik kolektivní imunity.
18. 1. 2021Aktualizováno24. 1. 2021, 12:09|

Trump ruší zákaz cestování z Evropy, Biden ho chce zachovat. Německo prodloužilo uzávěru do 14. února

Končící americký prezident Donald Trump oznámil, že zruší pro státy schengenského prostoru včetně Česka a některé další zákaz cestování do Spojených států, který platí kvůli šíření koronaviru od loňského roku. Mluvčí nastupujícího Joea Bidena ale uvedla, že nová administrativa žádná omezení mezinárodních cest rušit nehodlá. Německo prodloužilo lockdown do 14. února, v Polsku někteří podnikatelé uzávěru nerespektují. Izrael je za posledních sedm dní v nově potvrzených nákazách na počet obyvatel první na světě.
19. 1. 2021Aktualizováno19. 1. 2021, 21:57|

Brazilské město Manaus dosáhlo zřejmě skupinové imunity proti covidu. Přesto tam případů znovu přibývá

Veřejnost po celém světě je už mnohde unavená bojem proti covidu-19; stále hlasitěji tedy zní hlasy po tom, aby se šíření nemoci „uvolnily otěže“ a virus se nechal projít populací. Ta by pak využila takzvané skupinové imunity. Klíčová otázka ale zní: co by tento experiment přinesl a co by stál? Brazilské město Manaus se touto cestou vydalo.
12. 10. 2020|

Údaje o pandemii jsou jen stínem pravdy. Víc odhalí statistika nadměrné úmrtnosti

Údaje o počtu lidí, kteří zemřeli na nový koronavirus, nemusí být vypovídající. Vědci se proto více zaměřují na takzvanou nadměrnou úmrtnost, která o dopadu pandemie na jednotlivé země nebo města může prozdradit víc.
20. 8. 2020|