TÉMA

Pamětní deska

Dvojici obětí komunistického režimu připomínají na jejich poslední adrese nové pamětní desky

Iniciativa Poslední adresa připomíná památku dvou mužů, kteří se postavili minulému režimu. Na domech v pražských Nuslích a na Hradčanech, ve kterých žili do svého zatčení státní bezpečností, visí nové pamětní desky.
před 42 mminutami|

Do kasáren v Holešově okupanty před 55 lety vojáci nepustili, mířili na ně zbraněmi

K ozbrojenému odporu proti invazi 21. srpna 1968 prakticky nedošlo, Holešov na Kroměřížsku ale mohl být výjimkou. Přesile se postavili vojáci ze 7. výsadkového pluku zvláštního určení. Na okupanty mířili zbraněmi, rozkazu k obraně se ale nedočkali.
21. 8. 2023|

Postavila se komunistům a skončila ve vězení. V Praze odhalili pamětní desku Růženy Vackové

Zástupci Filozofické fakulty Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze odhalili ve čtvrtek pamětní desku dlouholeté vězeňkyně komunistického režimu Růženy Vackové. Rodačka z Velkého Meziříčí byla druhou profesorkou v historii Univerzity Karlovy, v 50. letech byla odsouzena ve velkém politickém procesu a ve vězení strávila skoro 16 let. Deska je k vidění na hlavní budově fakulty. Je připomínkou toho, že máme odpovědnost svědčit o důležitosti poznávání a svobodné debaty, a to i za cenu obětí, řekla děkanka fakulty Eva Lehečková.
11. 5. 2023|

Deska připomínající odbojné příslušníky SNB před lety zmizela z prezidia. Pamětník usiluje o její návrat

Ne každý příslušník Sboru národní bezpečnosti v roce 1948 sloužil komunistické ideologii – několik z nich za odpor naopak zaplatilo životem. Připomínala je pamětní deska na policejním prezidiu. Jenže od rekonstrukce budovy před osmi lety už tam není. Možná poslední pamětník bojuje za její návrat.
26. 2. 2023|

Na škole v Pardubicích je pamětní deska, která připomíná transporty Židů do Terezína

Obchodní akademie v Pardubicích má nově pamětní desku, která připomíná židovské transporty do Terezína. Přímo ve škole bylo před osmdesáti lety seřadiště. Dvěma transporty v prosinci 1942 odjelo do Terezína 1258 lidí, většinu z nich později zavraždili nacisté v Osvětimi. Přežilo pouhých 92 lidí, řekl archivář ze Státního okresního archivu Pardubice Petr Mücke.
8. 12. 2022|

Hrdinství pilota RAF Janšty připomíná pamětní deska

V pražské Žitné ulici odhalili pamětní desku letci RAF Karlu Janštovi. Umístěná je na domě, ve kterém Janšta od svého návratu z Anglie až do své smrti v roce 1986 žil. Původně se s ním počítalo pro vyšší funkci v nové poválečné vládě. Místo toho ho komunisté poslali dělat asfaltéra.
8. 12. 2022|

Česko si připomnělo 17. listopad. Pietami, koncerty i demonstrací proti vládě

Česko si připomnělo Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva. Veřejnost i vládní a opoziční politici a řada prezidentských kandidátů se zúčastnili vzpomínkových akcí. Tématy byly nejen události let 1989 a 1939, ale také například ruská válka proti Ukrajině a její dopady. Projevy zazněly u Hlávkovy koleje i na Albertově. Jen v hlavním městě policisté během čtvrtka dohlíželi na 21 shromáždění a pochodů. Večer v Národním divadle převzali protinacističtí a protikomunističtí odbojáři Ceny Paměti národa, které uděluje společnost Post Bellum.
17. 11. 2022Aktualizováno17. 11. 2022, 22:01|

30 let zpět: Slavnostní odhalení pamětní desky věnované válečným letcům

V Historickém ústavu Československé armády v Praze byla slavnostně odhalena pamětní deska věnovaná československým válečným pilotům. Nová pamětní deska, která obsahuje celkem 513 jmen padlých, byla darem Svazu letců svobodného Československa.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
27. 10. 2022|

Tři desky připomínají v Brně výsadkáře Opálku. Zemřel v kryptě s Gabčíkem a Kubišem

Tří pamětní desky odhalili ve čtvrtek v Brně zástupci organizace Paměť národa a iniciátor jejich vzniku, učitel Lukáš Kopecký, odbojáři Adolfu Opálkovi. Byl jedním z parašutistů, kteří byli na území Protektorátu Čechy a Morava vysazeni v roce 1942, a zemřel v kryptě pravoslavného kostela svatého Cyrila a Metoděje v Praze, kde se ukrývali i vykonavatelé atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha Josef Gabčík a Jan Kubiš. Desky byly odhaleny na místech, s nimž spojil Opálka své zhruba pětileté působení v Brně.
16. 6. 2022|

Pamětní deska v Plzni připomíná židovskou dívku Kohnovou. Její deník schovávala prateta

Dvanáctiletou židovskou dívku Věru Kohnovou, která se za druhé světové války stala jednou z plzeňských obětí holocaustu, připomíná na jejím rodném domě v Plzni pamětní deska. Na devadesáti stránkách deníku, který si psala půl roku před odjezdem do Terezína. Vznik pamětní desky inicioval spolek W21.
3. 3. 2022|

Milada Horáková má v Praze další pamětní desku. Nová je na jejím rodném domě

Zástupci Klubu dr. Milady Horákové a Prahy 2 odhalili na rodném domě političky na pražských Vinohradech pamětní desku. Horákovou, kterou komunistický režim po vykonstruovaném procesu popravil v roce 1950, v Praze připomíná také deska na Smíchově nebo památník v zahradě Ztracenka na Albertově.
11. 1. 2022|

Německý hřbitov v Sokolově připomíná pamětní deska. Mnohde o uložených ostatcích neví

Zaniklý hřbitov v lesoparku pod rozhlednou Hard v Sokolově připomíná od čtvrtka nová pamětní deska. Věnovaná je bývalým obyvatelům Sokolova, mezi kterými byli tehdy zejména Němci. Další odhalili na Děčínském Sněžníku v Jílovém a v Křimově u Chomutova. Projekt, který má připomenout zaniklé hroby v českém pohraničí, je financovaný německým ministerstvem vnitra a německým spolkem Ackermann-Gemeinde.
23. 9. 2021Aktualizováno24. 9. 2021, 14:59|

„U nás je pořád smutno.“ V Plzni chtějí připomenout židovskou dívku, která si vedla válečný deník

Plzeňský Spolek W21, který sdružuje autory a podporuje literární život, chce získat peníze na pamětní desku židovské dívky Věry Kohnové. Dvanáctiletá dívka odjela spolu s dalšími plzeňskými Židy v lednu 1942 v jednom z transportů do koncentračního tábora v Terezíně a později do koncentračního tábora Izbica, kde zřejmě s celou rodinou zemřela. Deníček, který si šest měsíců před transportem psala, bývá přirovnáván k deníku Anny Frankové.
22. 9. 2021|

30 let zpět: Jihlavské náměstí bylo svědkem rekonstrukce vyhlášení Basilejských kompaktát

Na historickém jihlavském náměstí se před 30 lety odehrála rekonstrukce události spojená s koncem husitských válek. Právě v Jihlavě byla v roce 1436 přijata a vyhlášena takzvaná Basilejská kompaktáta upravující vztahy mezi husity a římskou církví. Na jihlavské radnici pak přítomní odhalili pamětní desku.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
29. 6. 2021|

Deska a socha v kapli brněnské fakultní nemocnice připomínají dárce srdce

Nová pamětní deska a socha nazvaná Znovuzrození od pondělka zdobí kapli ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně. Připomínají památku lidí, jejichž srdce byla transplantována jinému člověku a zachránila tak lidský život. Obě díla odhalili zástupci pacientského spolku Markéta a nemocnice. Kněz Leo Zerhau oba předměty požehnal.
21. 6. 2021|

Přestavba parku v České Kamenici odhalila ostatky Němců. Zaniklý hřbitov nyní připomíná pamětní deska

Zaniklý německý hřbitov v České Kamenici na Děčínsku od čtvrtka připomíná nová pamětní deska. Lidé k ní mohou položit květiny v parku u Preidlovy hrobky, kde byly při rekonstrukci parku nalezeny ostatky Němců; uloženy jsou na městském hřbitově. Akci iniciovala organizace Shromáždění německých spolků v České republice, řekl prezident organizace Martin Herbert Dzingel.
10. 6. 2021|

V Dobříši odhalili pamětní desku odbojáři a jednomu ze „tří králů“ Josefu Balabánovi

V Dobříši u tamní hájovny v pátek odhalili pamětní desku legendárnímu odbojáři a členu skupiny Tři králové Josefu Balabánovi. Od jara 1939 byl Balabán součástí užšího vedení odbojové organizace Obrana národa, podílel se na získávání zpravodajských informací a diverzních akcích proti nacistickému Německu. V roce 1941 ho zatklo gestapo, popraven byl v říjnu stejného roku.
4. 6. 2021|

Byl odsouzen v procesu s Horákovou a zemřel ve vězení, Dundra má uctít plaketa na Žižkově

Projekt Poslední adresa, který připomíná oběti komunistického režimu, musel kvůli omezením proti šíření koronaviru pozastavit svou činnost. Jakmile to bude opět možné, uctí na pražském Žižkově památku senátora a novináře Vojtěcha Dundra odsouzeného ve vykonstruovaném procesu s Miladou Horákovou.
29. 11. 2020|

Manželé Bondyovi získají pamětní desku. Za protektorátu pomohli parašutistům

Manželé Lydie a Jiří Bondyovi, kteří za druhé světové války napomáhali protinacistickému odboji, budou mít v Praze pamětní desku. Oba dva byli Židé, nacisté je přitom zavraždili za napomáhání atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha. Právě na jejich kole totiž přijel do kobyliské zatáčky jeden z útočníků – Josef Gabčík.
8. 8. 2020|