TÉMA

Vězeňství

Místo elektronického náramku osobní návštěvy. Lidi v domácím vězení musejí kontrolovat úředníci

Už půl roku musí systém domácího vězení fungovat bez elektronických náramků. Probační úředníci teď odsouzené kontrolují namátkově – minimálně čtyřikrát měsíčně. To jim brání v jiné práci. Soutěžení dodavatele nových náramků by mělo začít do konce roku.
30. 5. 2022|

30 let zpět: Věznice řeší sebepoškozování

Minimálně třetina chirurgických zákroků vězeňské nemocnice na Pankráci se týkala takzvaných sebepoškozovačů. Vězňů, kteří si poškozováním vlastního těla snažili vymoci dosažení svých požadavků. Metody poškozování byly široké od pozření jedovatých látek přes pálení až k polykání nůžek či dalších ostrých předmětů. Od roku 1989 do dubna 1992 se žádnému z nich na Pankráci nepodařilo zabít se.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
11. 4. 2022|

Střet litoměřických dozorců s vězněm nebyl trestný čin, rozhodl odvolací soud

Odvolací Krajský soud v Ústí nad Labem potvrdil rozhodnutí litoměřického okresního soudu, podle kterého se dozorci v litoměřické věznici nedopustili trestného činu. Obžaloba je vinila z bezdůvodného napadení cizince. Proti usnesení litoměřického soudu podala stížnost na krajský soud státní zástupkyně.
7. 3. 2022|

Neustálé světlo a zavřená okna, vzpomíná bývalý politický vězeň. Podmínky za mřížemi formovaly společenské změny

Jedněmi z prvních dokladů o přechodném uvolňování poměrů v socialistickém Československu byly dvě amnestie z let 1960 a 1962. Ty přinesly podle nové studie změnu podmínek v trestnicích. Politickým vězňům, kteří se na svobodu nedostali, ale paradoxně přitížily. Stejně jako těm odsouzeným později – za normalizace.
2. 10. 2021|

Startuje osvětová akce Yellow Ribbon Run, pomoci má bývalým vězňům

Pomoci lidem s trestní minulostí s integrací do společnosti se snaží osvětová akce Yellow Ribbon Run neboli běh se žlutou stužkou. Pod heslem „Uteč předsudkům“ se v úterý šestým rokem na startovní čáře v pražském lesoparku Řepy schází lidé po výkonu trestu, zaměstnavatelé i pracovníci státních institucí.
7. 9. 2021|

30 let zpět: Vězeňské experimenty s nevinou

Snaha nového režimu polidštit stát a státní instituce se promítla i do oblasti vězeňství: k obviněným ve vazební věznici v Příbrami mělo být v rámci experimentu důsledně přistupováno jako k nevinným.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
27. 6. 2020|