TÉMA

Škůdce

České domácnosti zápasí se štěnicemi. Pocházet mohou z dovolených, přelezou i ze sousedního bytu

Přemnožené štěnice jezdí deratizátoři v českých městech likvidovat každý den. Lidé si parazita často přivážejí třeba z dovolených. Po kousnutí se objeví svědění, v horším případě i vyrážka nebo horečka. Štěnice jsou velmi odolné a volně prodávané postřiky na ně nestačí.
15. 2. 2024|

Past pokroku: Čínští komunisté chtěli zničit vrabce, málem zničili sami sebe

Čína se pokusila zastavit obtížné vrabce. Rozhodla se proto „snížit jejich stavy“. Jenže komunisté to přehnali a vrabce téměř vyhubili. Narušili tak zřejmě ekologickou pyramidu. Objevil se hladomor, lidé umírali a v zemi nastala zemědělská krize.
6. 12. 2023|

Vědci z Českých Budějovic zjistili, že jejich přípravek chrání kaštany

Vědci z českobudějovického Biologického centra akademie věd ČR prokázali, že jimi vyvinutý přípravek pomáhá chránit kaštany před klíněnkou jírovcovou a houbovou chorobou. Škůdci způsobují skvrny na listech, které kvůli tomu opadávají.
23. 11. 2023|

Postele i povlečení plné parazitů. Koleje na Strahově zamořily štěnice

Desítky pokojů na strahovských kolejích v Praze zamořily štěnice. Podle studentů za to může pomalá reakce vedení i špatně provedená dezinsekce. Odbornou firmu, která ji prováděla, nyní ředitelství největších studentských kolejí v Česku vyměnilo za jinou.
7. 10. 2022|

Lesy mají po kůrovci dalšího nepřítele. Obnovu porostů hatí klikoroh, ničí sazenice stromů

Lesy zničené kůrovcem mají dalšího nepřítele – přemnožený klikoroh borový ničí sazenice jehličnanů. Působí tak velké škody hlavně na místech, kde se lesníci snaží obnovit paseky s vykácenými smrky. Vědci proto přišli s řešením, které by nápor tohoto škůdce mělo zmírnit.
6. 8. 2022|

Na jihu Moravy se přemnožily housenky. Přispívá k tomu teplé počasí

Ve větrolamech a dalších porostech na několika místech jižní Moravy se přemnožily housenky, které požírají listy stromů. Jde o přástevníka amerického nebo různé druhy bekyně. Podle vědců bývaly v minulosti kalamity jednou za deset let. Kvůli oteplování je s housenkami teď problém prakticky každý rok.
5. 10. 2021|

Kůrovec na Vysočině vytlačuje mravence. Přicházejí o zdroj potravy a nemají se kam přesunout

Kůrovcová kalamita podle odborníků z Vysočiny ohrožuje i populace lesních mravenců. Právě tento region vždy patřil k oblastem, ve kterých se tomuto lesnímu hmyzu dařilo. Jenže kvůli rozsáhlému kácení stromů se podmínky pro život mravenců výrazně zhoršily. Typických hnízd v podobě kupek jehličí rychle ubývá.
24. 8. 2021|

Kůrovec škodí i listnáčům. Přenáší parazitické houby, nejvíc trpí jilmy

Nejen smrkové lesy jsou kvůli kůrovci v ohrožení. Tento brouk, kterého u nás žije přes sto druhů, má ještě radši stromy listnaté. Nejvíce aktuálně kůrovci škodí jilmům. Zabíjí je tak, že na ně přenesou parazitické houby. Konkrétní druh houby, která ničí ořešáky, objevili odborníci z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR.
7. 9. 2020|

Pravděpodobný rodný dům Jana Amose Komenského napadli škůdci. Zahubit je má chemický postřik

Možné místo narození a raného mládí Jana Amose Komenského, Bartkův mlýn v Nivnici na Uherskohradišťsku, se dočkalo speciálního ošetření. Odborníci jej zbavili škůdců, kteří napadli dřevěnou část stavby.
31. 7. 2020|

Přemnožená molice vlaštovičníková může ničit i rajčata a okurky

Zahrádkáře v Česku letos netrápí jen sucho, lijáky a přemnožené mšice, odborníci nyní upozorňují také na molici vlaštovičníkovou. Té si, na rozdíl od mšic, nemusí pěstitel dlouho vůbec všimnout. Podle odhadu Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) se populace molice vlaštovičníkové za posledních pět let až zpětinásobila.
23. 6. 2020|