TÉMA

Viktor but

V Rusku přibývá vězněných Američanů. Zřejmě se Moskvě budou hodit na výměnu

V ruské vězeňské kolonii jsou nyní čtyři Američané. Jeden vězněný za držení marihuany, druhý za obnažování na veřejnosti. Dalšími jsou vazebně stíhaný reportér The Wall Street Journal Evan Gershkovich a Paul Whelan odsouzený za údajnou špionáž. Právě jemu se v tomto unikátním prostředí nyní věnovala reportáž ruské státní televize RT.
29. 8. 2023|

Věznění novináři a opozičníci mají pro Kreml hodnotu. Mohou je vyměnit, míní pozorovatelé

Dlouholetý trest vězení pro ruského opozičníka Vladimira Kara-Murzu nebo zadržení amerického novináře Evana Gershkoviche je signálem Kremlu dalším zahraničním reportérům, kteří v Rusku působí. Zároveň mohou mít oba muži pro Moskvu vyjednávací hodnotu. V Událostech, komentářích se na tom shodli redaktorka Deníku N Petra Procházková a politický geograf Michael Romancov z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.
20. 4. 2023|

Podpora Ukrajině neustane, ujistila vysoká americká diplomatka v rozhovoru pro ČT

Prezident Joe Biden se sejde s ruským diktátorem Vladimirem Putinem ve chvíli, kdy bude přesvědčen, že to má smysl. V exkluzivním rozhovoru to České televizi řekla náměstkyně amerického ministra zahraničí Wendy Shermanová, která o uplynulém víkendu navštívila Prahu. Zároveň ujistila veřejnost, že Spojené státy nepřestanou podporovat Ukrajinu. Shermanová mimo jiné zavzpomínala i na bývalou americkou ministryni zahraničí s českými kořeny Madeleine Albrightovou.
12. 12. 2022|

O svobodu pro „obchodníka se smrtí“ Buta usilovalo Rusko roky. Putinovi může posloužit

Po více než deseti letech strávených za mřížemi je pětapadesátiletý Viktor But, v USA odsouzený překupník se zbraněmi s přezdívkou obchodník se smrtí, volný. Experti upozorňují, že But může mít vazby na ruské tajné služby. A jeho nynější výměna za vězněnou basketbalistku Brittney Grinerovou může být podle nich způsobem, jak Vladimir Putin uklidňuje členy ruské elity, k nimž měl But podle všeho velmi blízko.
9. 12. 2022Aktualizováno9. 12. 2022, 22:01|

Rusko propustilo americkou basketbalistku Grinerovou výměnou za obchodníka se zbraněmi Buta

Ruské úřady propustily z vězení americkou basketbalistku Brittney Grinerovou, informuje agentura Reuters s odvoláním na ruské ministerstvo zahraničí. Basketbalistku převzali američtí úředníci. Spojené státy Grinerovou vyměnily za vězněného ruského obchodníka se zbraněmi Viktora Buta.
8. 12. 2022Aktualizováno8. 12. 2022, 22:21|

Zdi domů ve Washingtonu připomínají Američany vězněné v zahraničí

Americká metropole Washington D.C. je známá svými politickými muraly – velkými legálními obrazy na stěnách domů. Poblíž rušné M Street nedaleko Georgetownské univerzity nyní poutá pozornost černobílý mural s tvářemi osmnácti Američanů vězněných v zahraničí.
13. 8. 2022|

Biden a Putin jednali v Ženevě

Americký prezident Joe Biden a jeho ruský protějšek Vladimir Putin se sešli k jednání v Ženevě. V městské vile La Grange je uvítal švýcarský prezident Guy Parmelin. Summit se konal v napjaté atmosféře mezi oběma zeměmi – Washington a Moskva mluví o vzájemných vztazích jako o nejhorších od konce studené války. Bílý dům i Kreml už dopředu krotily očekávání, Biden s Putinem hodlali probírat například jaderné odzbrojení, kyberkriminalitu nebo situaci v konfliktních regionech.
16. 6. 2021Aktualizováno16. 6. 2021, 19:11|

Američan Whelan doufá ve výměnu za Rusy, proti odsouzení za špionáž se neodvolá

Američan Paul Whelan, který byl v Rusku odsouzen k šestnácti letům vězení za špionáž, se podle svého obhájce nehodlá odvolat. Doufá totiž, že jej brzy vymění za Rusy uvězněné ve Spojených státech. Agentuře Interfax to řekl Whelanův obhájce Vladimir Žerebjonkov.
23. 6. 2020|

Rusko a USA jednají o výměně Whelana za dva Rusy

Rusko a Spojené státy posuzují možnost výměny bývalého příslušníka americké námořní pěchoty Paula Whelana, odsouzeného v Rusku k 16 letům vězení za špionáž, hned za dva Rusy vězněné v USA, Viktora Buta a Konstantina Jarošenka. Výměně by mělo předcházet udělení milostí oběma prezidenty, uvedla agentura Interfax.
17. 6. 2020|