TÉMA

MŠMT

Ministerská kontrola v Cermatu odhalila desítky pochybení ve veřejných zakázkách

Kontrola hospodaření Centra zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), kterou udělalo ministerstvo školství (MŠMT), potvrdila chyby ve vztahu s firmou Konica Minolta. Ta pro státní organizaci zajišťující průběh jednotných přijímacích a maturitních zkoušek od roku 2010 tiskla a kompletovala testy. Chyby kontroloři odhalili v zadávacím řízení i při plnění smlouvy. Ve veřejných zakázkách Cermatu zjistili celkem 29 pochybení. MŠMT nyní vyhodnocuje, jak je napravit. Resort to napsal v aktuální tiskové zprávě. Podle generálního ředitele Konica Minolta Business Solutions Pavla Čurdy zajišťovala firma při spolupráci s Cermatem provoz přesně podle zadání ministerstva.
25. 11. 2022Aktualizováno25. 11. 2022, 13:09|

Zvonilo do lavic. Školáky čekají ukrajinští spolužáci, ředitele potíže s energiemi

V novém školním roce usedlo do lavic půldruhého milionu žáků a studentů. Poprvé od roku 2019 se do začátku výuky nepropisuje pandemie, své dopady má ale ruská invaze na Ukrajinu. Žáků z řad ukrajinských běženců je na šedesát tisíc, kvůli energetické krizi vyvolané evropským odklonem od ruského plynu navíc ředitelé s obavami vyhlížejí nadcházející zimu.
2. 9. 2022|

Školství je na Ukrajince připraveno. Vzdělávání Čechů tím neutrpí, řekl Fiala po jednání s Balašem

Premiér Petr Fiala (ODS) pokračuje v sérii bilančních rozhovorů. Tentokrát navštívil ministerstvo školství, kde s ministrem Vladimírem Balašem (STAN) hodnotil připravované změny ve vzdělávání, aktuální výzvy a plnění programového prohlášení. Mimo jiné uvedl, že resort je na příchod ukrajinských žáků dobře připraven a kvalita vzdělávání Čechů tím neutrpí. Ministerstvo podle Balaše spustí kampaň, která má zvýšit doposud malý zájem ukrajinských dětí o studium na českých středních školách.
30. 8. 2022Aktualizováno30. 8. 2022, 12:46|

S Plagou v něčem nesouhlasím, ale nechtěl jsem ho odvolat, říká Babiš

Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš potvrdil, že s ministrem školství Robertem Plagou (za ANO) v některých krocích nesouhlasí, ale ve vládě s ním dál počítá. O možném odvolání v úterý spekulovala média, ve středu dopoledne ale resortní mluvčí Aneta Lednová uvedla, že se personální změna v čele ministerstva nechystá. Plagy se v úterý zastali rektoři i další zástupci vysokých škol a řada neziskových a profesních organizací ve školství. Ocenili ho jako dobrého ministra a upozornili, že jeho výměna by v současné krizi byla nezodpovědná.
7. 4. 2021Aktualizováno7. 4. 2021, 14:27|

Podoba maturity by se mohla řídit podle toho, jestli chce student na vysokou, navrhuje Babiš

Letošní maturita by mohla být kvůli epidemii koronaviru klasická pro studenty mířící na vysokou školu, lehčí zejména pro studenty bez zájmu o vysokoškolské studium a úřední pro ty, kteří doloží problémy v distanční výuce. Na Twitteru to navrhl premiér Andrej Babiš (ANO) s tím, že tyto tři typy hodlá vnést do debaty o podobě letošních zkoušek. Ve středu o nich bude jednat s ministrem školství Robertem Plagou (za ANO).
9. 3. 2021|

Prvňáci a druháci se vrátili do škol. Plaga apeluje na další snížení sociálních kontaktů

Do základních škol se zhruba po měsíční pauze vrátili žáci 1. a 2. tříd. Výuku doprovází omezení v podobě povinných roušek a zákazu zpěvu a tělocviku. Mělo by se také často větrat. Třídy se nebudou dělit do menších skupin jako na jaře. Na rozdíl od jara také nebude docházka dobrovolná. Do škol se vrací více než 200 tisíc dětí.
18. 11. 2020Aktualizováno18. 11. 2020, 22:53|
Doporučujeme

On-line výuka se znovu hlásí. Učit po síti má však svá úskalí

Vláda zavádí kvůli epidemii opatření, která se dotýkají i výuky. Web ČT24 zjišťoval u expertů, jaké jsou dosavadní zkušenosti s on-line třídami, nakolik jsou školy lépe připravené na druhou vlnu distanční výuky a také jak lekce nejlépe vést.
12. 10. 2020Aktualizováno17. 10. 2020, 13:25|
Interview ČT24

Střední školy by mohly být zavřené déle než chystaných 14 dní, připustil Plaga

V pondělí by se ve významné části Česka měla přesunout výuka středních, vyšších a vysokých škol do distanční podoby. Podrobnosti představí ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) ve středu, už v úterý o nich jednal s ministrem školství Robertem Plagou (ANO) a ten připouští, že by školství mohlo zůstat v útlumu déle než chystané dva týdny.
29. 9. 2020|

V Česku chybí šest tisíc učitelů a může být hůř. Novela má do škol dostat odborníky

Školní rok končí, právě nyní ale ředitelé nejvíc shání učitele. Chybí jich tisíce a situace se podle prognóz bude zhoršovat. Inspekce navíc zatím neví, kolik kantorů kvůli koronavirové krizi odejde do penze dříve, než zamýšleli. Pomoci má novela zákona, která chce usnadnit zaměstnávání nepedagogických vysokoškoláků.
27. 6. 2020|

Školský resort žádá 1,1 miliardy za údajnou manipulaci dotací pro sport. Obžalobě čelí Pelta i Jansta

Náhradu škody 1,116 miliardy korun požaduje v kauze údajné manipulace sportovních dotací ministerstvo školství. V započatém hlavním líčení to uvedla zmocněnkyně úřadu. Český olympijský výbor ani Česká obec sokolská, které v trestním řízení také figurují jako poškozené, se žádné náhrady nedomáhají.
16. 6. 2020Aktualizováno16. 6. 2020, 19:45|