TÉMA

České Radiokomunikace

Brusel vyšetřuje státní podporu digitálního televizního vysílání v Česku

Evropská komise (EK) zahájila hloubkové šetření státní podpory, kterou Česká republika hodlá poskytnout provozovatelům zemského digitálního televizního vysílání (DTT), mimo jiné i České televizi. Šetření má posoudit, zda je pomoc v souladu s unijními pravidly pro státní podporu, uvedla Komise v pátečním sdělení. Zahájením šetření se nepředjímá jeho výsledek.
3. 6. 2022|

Generálním ředitelem Českých Radiokomunikací bude od července Miloš Mastník

Od července se novým generálním ředitelem Českých Radiokomunikací (ČRa) stane jejich dosavadní ředitel Miloš Mastník. Součaný šéf Vít Vážan po osmiletém působení v roli finančního a generálního ředitele odchází na vlastní žádost.
1. 6. 2022|

Český rozhlas končí vysílání na středních a dlouhých vlnách, lidé musí přeladit

Český rozhlas (ČRo) k 31. prosinci ukončuje vysílání na středních a dlouhých vlnách (AM). Lidé proto budou muset přeladit na velmi krátké vlny (FM) nebo využívat digitální rozhlas DAB+, případně on-line vysílání. Rozhlas to oznámil na webu s informacemi k ukončování vysílání. Na středních vlnách dosud vysílaly stanice ČRo Dvojka a ČRo Plus a na dlouhých vlnách ČRo Radiožurnál.
31. 12. 2021|

Vysílač Topolná po téměř sedmdesáti letech utichne, výraznou roli měl v srpnu 1968

Na konci roku skončí po desítkách let jedna rozhlasová éra. Český rozhlas přestane vysílat na dlouhých a středních vlnách. Tím ztratí význam i jedenáctá nejvyšší stavba v Česku – 270 metrů vysoký vysílač Topolná na Uherskohradišťsku.
26. 12. 2021|

Po roce 2030 by se mohlo omezit pozemní TV vysílání. Ubudou frekvence, říká předsedkyně ČTÚ

Pozemní televizní vysílání by se mohlo po roce 2030 výrazně omezit. Stát by mohl nabídnout televizní frekvence 600 MHz pro internetové sítě. Na konferenci Digimedia 2021 to uvedla předsedkyně Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Hana Továrková.
22. 9. 2021|

České Radiokomunikace změnily majitele

Největšího tuzemského provozovatele televizních a rozhlasových vysílačů České Radiokomunikace (ČRa) koupily od fondů Macquarie Asset Management fondy Cordiant Digital Infrastructure. Macquarie v Českých Radiokomunikacích působily deset let, uvedly v úterý v tiskové zprávě. Cenu nezveřejnily.
4. 5. 2021|

Celoplošný přechod na DVB-T2 je na úplném konci. Jako poslední se vypíná vysílač v Ploštinách

Celoplošný přechod na nový standard DVB-T2 završí České Radiokomunikace před půlnocí vypnutím vysílání DVB-T komerčních kanálů zastoupených v třetím multiplexu z valašských Ploštin. Nový multiplex 23 začne odsud vysílat ve čtvrtek brzy ráno, vyplývá z informací firmy.
28. 10. 2020|

Česká televize už vysílá jen v nové síti DVB-T2. Přechod završilo vypnutí vysílačů ve Zlínském kraji

Poslední dva vysílače v České republice vypnuly síť DVB-T pro programy České televize. Šlo o Zlín - Tlustou horu a Valašské Klobouky –-Ploštiny. Programy České televize jsou tak dostupné už jen v DVB-T2 standardu.
1. 10. 2020|

Český rozhlas rozšířil pokrytí digitálním signálem DAB+ z 80 na 95 procent

Český rozhlas (ČRo) ve čtvrtek ve spolupráci s Českými Radiokomunikacemi spustil digitální vysílání DAB+ na dalších deseti nových vysílačích v Čechách a na Moravě. Pokrytí signálem tak rozšířil z loňských 80 procent na 95 procent země. V příštím roce navíc rozhlas rozšíří vysílání o dvě digitální stanice. Na konci příštího roku naopak ukončí vysílání na středních a dlouhých vlnách (AM). Na tiskové konferenci to řekl generální ředitel ČRo René Zavoral.
17. 9. 2020|

Přechod na DVB-T2 pokračuje mohutným skokem. Dotkne se třetiny domácností

Zhruba třetině domácností vypnou minutu před půlnocí České radiokomunikace dosavadní vysílání ve standardu DVB-T, a to konkrétně multiplex 1, který obsahuje programy České televize a stanice Českého rozhlasu. Přechod na již běžící modernější vysílací standard DVB-T2 se bude týkat částí Kraje Vysočina, Pardubického kraje, Olomouckého kraje a Moravskoslezského kraje.
27. 8. 2020|

Přechod na DVB-T2 po pauze kvůli koronaviru opět pokračuje. Tentokrát se týká Jihočeského kraje

Přechod na nový standard digitálního pozemního televizního vysílání DVB-T2 po pauze způsobené epidemií koronaviru znovu startuje. Podle nového harmonogramu, který v podstatě jen prodloužil celý proces o čtyři měsíce, se tentokrát v úterý 14. července vypíná multiplex 1 v DVB-T v případě vysíláčů na Kleti a Mařském vrchu.
14. 7. 2020|

Přechod na nový standard digitálního televizního vysílání DVB-T2 bude pokračovat v červenci

Přechod na nový standard digitálního televizního vysílání DVB-T2 po pauze způsobené epidemií koronaviru znovu odstartuje v červenci. „V podstatě dojde k prodloužení celého procesu o čtyři měsíce. Postup přechodu zůstává zhruba stejný, jen termíny se o čtyři měsíce posunou,“ uvedl generální ředitel Českých radiokomunikací Vít Vážan.
3. 6. 2020|

Završení přechodu na DVB-T2 se posouvá na říjen

Dokončení přechodu na nový standard digitálního pozemního televizního vysílání DVB-T2 se posunulo o čtyři měsíce na konec října, rozhodla vláda. Změna si vyžádá maximálně padesát milionů korun navíc. V březnu bylo vypínání stávajících vysílačů kvůli koronaviru pozastaveno. Podle Českých Radiokomunikací by se ve vypínání vysílačů DVB-T mohlo pokračovat od poloviny července.
26. 5. 2020|

Vláda bude rozhodovat o posunu přechodu na DVB-T2 na říjen, koronavirus ho zastavil zhruba ve třetině

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) navrhlo vládě posun dokončení přechodu na nový standard digitálního televizního vysílání DVB-T2 o čtyři měsíce na konec října. Posun si vyžádá maximálně 50 milionů korun navíc. V březnu bylo vypínání stávajících vysílačů kvůli epidemii koronaviru pozastaveno. Vláda se bude návrhem zabývat v pondělí. Podle Českých Radiokomunikacích by se vypínání vysílačů DVB-T mohlo obnovit v polovině července.
20. 5. 2020|

Přechod na DVB-T2 by mohl pokračovat v červenci. Signál má pokrýt Moravu

Přechod na nové televizní vysílání DVB-T2, který v polovině března zastavilo šíření koronaviru, by se mohl obnovit v červenci a skončit v říjnu tohoto roku. Předběžně s tím počítají České radiokomunikace, definitivní slovo pak bude mít vláda, informoval o tom Radiožurnál. Pokud by se přechod na DVB-T2 podařilo obnovit v tomto termínu, celý proces by se zpozdil zhruba o čtyři měsíce.
26. 4. 2020|

Končí vysílání multiplexu 1 v DVB-T z vysílačů Ještěd a Sušice-Svatobor

Přechod pozemního terestrického vysílání televizních programů na nový standard DVB-T2 se dotýká dalších oblastí. Vysílání České televize v DVB-T končí ve středu 26. února z vysílačů Ještěd a Sušice-Svatobor a souvisejících dokrývačů. Týká se to tedy hlavně oblasti Libereckého a Plzeňského kraje. V pondělí 2. března pak skončí vysílání multiplexu 2 s některými komerčními stanicemi ve standardu DVB-T z vysílačů Krašov a Vraní vrch.
26. 2. 2020|

Přechod na formát DVB-T2 začne už ve středu

Pozemní televizní vysílání v současném standardu DVB-T se začne vypínat už za dva dny. Jako první se dotkne oblasti Prahy a středních Čech. O závěrečných detailech k přechodu na vysílačích Praha-Žižkov a Cukrák informovali ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), ředitel České televize Petr Dvořák a ředitel Českých Radiokomunikací Vít Vážan.
25. 11. 2019Aktualizováno25. 11. 2019, 11:45|

Televizní signál v novém standardu DVB-T2 přijímá 30 procent Čechů

Televizní signál v novém standardu DVB-T2 v současnosti přijímá kolem 30 procent diváků, tedy o pět procentních bodů více než loni. První velké oblasti začnou vypínat nynější vysílání DVB-T už za čtrnáct dní. Příjem DVB-T2 je v současnosti možný prostřednictvím takzvaných přechodových sítí, které vysílají paralelně se stávajícími vysílači DVB-T a pokrývají 99,6 procenta domácností. Po jejich vypnutí začnou vysílat regulérní sítě DVB-T2.
15. 11. 2019|

Televize v přechodu. Od poloviny příštího roku budou vysílat už jen v DVB-T2

V polovině příštího roku přejdou všechny české televize na nový standard pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2. Vypínání stávajících sítí DVB-T začne na konci listopadu. Diváci si budou muset pořídit televizi umožňující příjem DVB-T2 nebo set-top-box. Uvedli to zástupci Českých Radiokomunikací (ČRa) na tiskové konferenci. Cílem přechodu je uvolnění části frekvencí v pásmu 700 MHz pro rychlé mobilní sítě.
3. 9. 2019|

Vypínání televizního vysílání DVB-T začne na konci listopadu

Vypínání sítí pro digitální televizní vysílání DVB-T začne na konci letošního listopadu, kdy signál utnou Žižkovský vysílač a Cukrák. Vypínání souvisí s přechodem na nový standard DVB-T2, který je zapotřebí, aby se uvolnila část frekvencí v pásmu 700 MHz pro rychlé mobilní sítě. Uvedli to zástupci Českých Radiokomunikací.
24. 4. 2019|