TÉMA

Průvodce

Procházky s virtuální realitou nebo kolo s průvodcem. Praha startuje hlavní turistickou sezonu

O velikonočních svátcích začíná v metropoli hlavní turistická sezona. Návštěvníky letos čekají novinky v podobě vycházek s virtuální realitou, nordic walkingu nebo jízdy na kole s průvodcem. Po několikaměsíční pauze mohou lidé navštívit také Novomlýnskou vodárenskou věž nebo využít delší otevírací doby v některých památkách. Podle Prague City Tourism přijede do metropole na Velikonoce až přes 200 tisíc návštěvníků. Vstupné na památky až na výjimky dražší nebude.
29. 3. 2024|

Nepálský šerpa zkolaboval v Himaláji. Česká výprava mu pomohla

Je to příběh o záchraně lidského života v drsných podmínkách. Česká výprava pomohla nepálskému šerpovi, který zkolaboval při výstupu na horu Ama Dablam v Himálaji. Horský průvodce přežil díky rychlé odborné pomoci a přivolání vrtulníku. Ten jej transportoval do nemocnice.
19. 11. 2023|

Obžalovaný z úmrtí dvou žen v Alpách přiznal u jednoho z případů vinu

Šestatřicetiletý Dalibor Urban, který je jedním ze dvou obžalovaných za nedbalostní usmrcení dvou žen v Alpách, přiznal u budějovického soudu vinu u jednoho z případů. Ženy zahynuly v minulých letech v rakouských Alpách při horských výstupech, které obžalovaný Urban a Jan Linhart podle kriminalistů vedli nelegálně. Soud se případem nyní začal zabývat. Mužům hrozí až šestileté vězení.
10. 11. 2023|

Kvalita restaurací na Slovensku se zlepšuje. Otevřený dopis žádá vládu, aby zařídila smlouvu s Michelinem

Stovky lidí vyzývají slovenskou vládu k jednání s vydavateli michelinského gastroprůvodce. Slovensko jako jedna z mála zemí Evropy smlouvu s autory prestižního žebříčku zatím nemá. Český kabinet oznámil pětiletou dohodu před dvěma týdny.
26. 7. 2023|

Státní podpora Michelinu se podle expertů na gastronomii vyplatí. Inspektory chtějí v regionech

Zaplatit firmě Michelin desítky milionů za to, že zahrne české podniky do svého průvodce, se může bohatě vrátit, shodli se v Událostech, komentářích odborník na gastronomii Pavel Maurer a šéf gastrosoutěže Bocuse d'Or Czech Adam Eliáš. Podle Maurera by se měli inspektoři slavného světového průvodce po restauracích podrobněji zaměřit na celou zemi, v minulosti se podle něj soustředili výhradně na Prahu.
22. 7. 2023|

Smrtí dvou Češek v Alpách se bude zabývat soud, státní zástupce obžaloval dva muže

Státní zástupce podal obžalobu na dva muže, kteří podle vyšetřování stojí za úmrtím dvou žen v rakouských Alpách. České televizi to sdělil žalobce Ivo Dvořák. Obě ženy zahynuly při horských výstupech, které muži podle kriminalistů nelegálně vedli. Obviněným hrozí až šestileté vězení.
14. 7. 2023|

Domácnosti díky zastropování cen energií mohou ušetřit tisíce, dražší jim dodavatel nabídnout nesmí

Vláda schválila, že malí odběratelé za kilowatthodinu (kWh) silové elektřiny zaplatí maximálně šest korun včetně DPH. Stejné množství plynu pak bude stát maximálně tři koruny. Tento cenový strop by se do plateb domácností za energie měl promítnout už v listopadu. V závislosti na spotřebě mohou odběratelé díky tomuto zastropování ušetřit potenciálně i desítky tisíc korun.
13. 9. 2022Aktualizováno13. 9. 2022, 21:31|

Lidé z dětských domovů mohou mít do samostatného života průvodce, pomáhá jim charita

Charita nově poskytuje pomoc pro mladé, kteří odcházejí z dětského domova. Často nemají komu zavolat, když se dostanou do úzkých. Třeba potřebují poprvé jednat s úřady nebo nakoupit potraviny během karantény. Charitativní projekt se jim snaží zajistit průvodce na první roky samostatného života.
19. 9. 2021|

Knižní průvodce objevují Prahu ožralou, nepostavenou i stalinistickou

Aktuální protipandemické restrikce nedávají moc příležitostí k výletům mimo okres. „Uvěznění“ v jednom regionu ale může být příležitostí blíže poznat své okolí a dozvědět se o něm trochu víc třeba i z jiného pohledu. Buď při procházce, anebo i při sezení doma. Například o hlavním městě vyšly, už i v době předkoronavirové, mnohé průvodce, které představují Prahu zmizelou, filmovou, nepostavenou, ožralou nebo jako město žen.
20. 3. 2021|

Interaktivní mapa zavádí k pomníkům první světové války. Je jich zatím dvanáct set

Téměř dvanáct set pomníků obětem první světové války už je zdokumentováno a zaneseno do interaktivní mapy, která vzniká v Národním pedagogickém muzeu a knihovně J. A. Komenského. Další záznamy ještě přibudou.
11. 1. 2021|

Sedm set sochařských děl je on-line. Pro Brňany, kteří mají chuť nejen brblat, ale i se něco dozvědět

Jihomoravská metropole spustila nový web zaměřený na umění ve veřejném prostředí. Na portále Sochařské Brno se zájemci dozvědí, kde ve městě najdou historické i nové sochy, památníky, pamětní desky, reliéfy i další drobné sochařské prvky v ulicích města.
25. 11. 2020|

V únoru a určitě ne na Hrad. Szczygieł provádí Poláky po Praze

Mariusz Szczygieł se rozhodl  jednou provždy odpovědět na věčné dotazy svých krajanů, kam mají v českém hlavním městě zajít – a napsal o svých tipech knihu. Osobní průvodce po Praze představuje místa, kam turisté většinou nemíří a k nimž si polský publicista během mnoha pobytů v Česku vytvořil vztah.
2. 6. 2020|