TÉMA

Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomické

Národohospodářská fakulta VŠE musí přijít s garanty, kteří mají publikační činnost, řekl Plaga. Rektor Dvořák slibuje rychlé řešení

Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomické (VŠE) v Praze přijde o možnost navrhovat jmenování profesorů pro obor ekonomie. O odebrání akreditace rozhodla ve středu Rada Národního akreditačního úřadu (NAÚ) pro vysoké školství. Předseda rady Robert Plaga v Událostech, komentářích potvrdil, že důvodem je nedostatečná publikační činnost akademiků, kteří obor zajišťují. Musí přijít noví garanti, kteří publikační činnost mají. Rektor VŠE Petr Dvořák řekl, že bude tlačit na to, aby kroky fakulty byly co nejrychlejší. Situaci nepokládá za své selhání.
5. 4. 2024|

Ševčík žaluje rektora Vysoké školy ekonomické kvůli svému odvolání

Odvolaný děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické Miroslav Ševčík podal na rektora školy žalobu, s odvoláním z funkce dlouhodobě nesouhlasí. Ševčík to řekl serveru iROZHLAS.cz a Radiožurnálu. Rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák vydal rozhodnutí o odvolání v polovině prosince. Už tehdy Ševčík řekl, že postup považuje za nezákonný a politický motivovaný a že se bude bránit soudní cestou. Ševčík tehdy odmítl odvolání převzít osobně, vedení univerzity mu ho muselo zaslat do datové schránky.
26. 1. 2024|

Rektor VŠE Dvořák se rozhodl odvolat děkana Ševčíka. Ten se chce bránit soudní cestou

Rektor Vysoké školy ekonomické (VŠE) Petr Dvořák se rozhodl odvolat děkana Národohospodářské fakulty VŠE Miroslava Ševčíka. „Setkal jsem se s ním dopoledne, abych mu písemné rozhodnutí předal, odmítl jej ale převzít, proto není pravomocné. Stane se tak, až mu bude doručeno,“ uvedl rektor. Své rozhodnutí odůvodňuje mimo jiné dlouhodobým poškozováním zájmů školy. Děkan Ševčík považuje rozhodnutí rektora za nezákonné a jednoznačně politické. Novinářům řekl, že se proti němu bude bránit soudní cestou.
13. 12. 2023Aktualizováno13. 12. 2023, 23:35|

Spor o odvolání děkana Ševčíka na VŠE pokračuje, rektor dál čeká na stanovisko fakultního senátu

Na pražské Vysoké škole ekonomické pokračuje spor o odvolání děkana Miroslava Ševčíka. Senát národohospodářské fakulty rozhodl, že se k návrhu nemůže vyjádřit. Na stanovisko přitom čeká rektor univerzity Petr Dvořák. Podle něj Ševčík dlouhodobě poškozuje dobré jméno školy. Ten to ovšem odmítá.
1. 11. 2023|

Děkan Ševčík podle Etické komise VŠE porušil kodex, píší Seznam Zprávy

Etická komise Vysoké školy ekonomické (VŠE) v Praze se usnesla, že děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík v minulosti jednal v rozporu s etickým kodexem školy. Informoval o tom ve středu server Seznam Zprávy. Informaci následně potvrdily mluvčí VŠE Kateřina Pelouchová a předsedkyně Etické komise VŠE Lucie Andreisová.
24. 5. 2023Aktualizováno24. 5. 2023, 14:07|

Ševčíka se na VŠE zastala fakultní etická komise

Etická komise Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (VŠE) se usnesla na tom, že její děkan Miroslav Ševčík neporušil svým chováním etický kodex univerzity. Komise zasedala na podnět rektora Petra Dvořáka, který chce Ševčíka z vedení fakulty odvolat kvůli tomu, že dlouhodobě poškozoval dobré jméno školy. Fakultní etická komise během zasedání naopak kritizovala jak rektora Dvořáka, tak i předsedkyni univerzitní etické komise Lucii Andreisovou.
22. 5. 2023Aktualizováno22. 5. 2023, 18:45|

Ševčík zůstává děkanem, fakultní senát se ho zastal. Rektor ho chce odvolat jinak

Miroslav Ševčík zůstává děkanem Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické. Znovu se ho zastal fakultní akademický senát, který tedy oslyšel výzvu rektora VŠE Petra Dvořáka k jeho odvolání. Dvořák však trvá na tom, že když Ševčíka neodvolala samospráva jeho fakulty, pokusí se ho odstranit z funkce sám. To může učinit, pokud mu to odsouhlasí celouniverzitní senát.
5. 4. 2023Aktualizováno5. 4. 2023, 18:32|

Fakultní senát se zastal Ševčíka. S odvoláním nesouhlasí, píší Seznam Zprávy

Akademický senát Národohospodářské fakulty (AS NF) Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE) se tento týden zastal svého děkana Miroslava Ševčíka, kterého chce rektor VŠE Petr Dvořák pro nevhodné chování na veřejnosti odvolat. Senát přijal usnesení, že se záměrem rektora nesouhlasí a dříve uvedené důvody nejsou pro odvolání dostatečné. Nechává tak na rektorovi, zda využije své pravomoci a děkana odvolá. Píší to Seznam Zprávy.
30. 3. 2023|

Policie zahájila po protivládní demonstraci trestní řízení v sedmi případech, sdělil Vondrášek

V souvislosti s březnovou protivládní demonstrací, po níž se část účastníků pokusila sundat ukrajinskou vlajku z budovy Národního muzea, zahájili policisté v sedmi případech úkony trestního řízení. V Otázkách Václava Moravce to řekl policejní prezident Martin Vondrášek. Pražští policisté podle něj postupovali v souladu se zákonem. O nějaké provokaci vůbec nemůže být řeč, dodal.
26. 3. 2023|

Kvůli odvolání děkana Ševčíka požádal rektor VŠE o svolání fakultního senátu

Rektor Vysoké školy ekonomické (VŠE) Petr Dvořák ve čtvrtek požádal předsedu akademického senátu Národohospodářské fakulty VŠE o bezodkladné svolání schůze, na které by se mělo jednat o odvolání děkana fakulty Miroslava Ševčíka. Ke kroku chce přistoupit kvůli údajnému nevhodnému chování děkana na veřejnosti včetně účasti na protivládní demonstraci.
23. 3. 2023|

Ševčík pro VŠE představuje reputační problém, děkanem by dál být neměl, míní ministr Balaš

Děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (VŠE) Miroslav Ševčík představuje pro univerzitu reputační problém, uvedl ministr školství Vladimír Balaš (STAN) v úterý večer na svém Facebooku. Domnívá se, že Ševčíkovo postavení v čele fakulty je neudržitelné. Doplnil ale, že ministr školství nemá žádné právní nástroje na odvolání děkana z funkce. Ševčíka v pondělí vyzval kvůli jeho dlouhodobému vystupování na veřejnosti včetně účasti na sobotní protivládní demonstraci k rezignaci rektor VŠE Petr Dvořák. Ševčík uvedl, že pro své odvolání nevidí důvod a odmítl, že by poškozoval dobré jméno VŠE, jak tvrdí jeho kritici.
15. 3. 2023Aktualizováno15. 3. 2023, 14:27|

Problémy s Ševčíkem gradovaly dlouho, uvedl rektor VŠE. Za nejlepší pro školu by považoval jeho rezignaci

Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické hrozí, že přijde o děkana. Rektor VŠE Petr Dvořák dal najevo, že pokud děkan Miroslav Ševčík nerezignuje, pokusí se jej z pozice odvolat. Zda se tak stane, by podle Dvořáka mělo být jasné v horizontu maximálně čtyř týdnů. V rozhovoru pro Události, komentáře Dvořák zdůraznil, že mu vysokoškolský zákon dává jen omezené možnosti, jak zasahovat do dění na fakultě, s Ševčíkovým působením a vystupováním je ale nespokojen již déle.
14. 3. 2023|

Rektor VŠE je připraven odvolat Ševčíka. Chce se zbavit nepohodlného člověka, reaguje děkan

Děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (VŠE) Miroslav Ševčík požádal rektora Petra Dvořáka o více času na rozhodnutí, zda rezignuje. Upřesnil, že požádal o „přiměřenou dobu na rozmyšlenou“. Rektor vyzval Ševčíka k rezignaci v pondělí, děkan podle něj dlouhodobě poškozuje dobré jméno a zájmy školy. Dvořák míní, že by bylo nejlepší, aby Ševčíka odvolal akademický senát fakulty, je ale připraven podat návrh na jeho odvolání z vlastního podnětu. Situaci od rána řešilo vedení školy, studenti svolali na středu demonstraci.
14. 3. 2023Aktualizováno14. 3. 2023, 16:00|

Účastníka sobotní demonstrace podezírá policie ze schvalování genocidia. Rektor VŠE si kvůli protestu promluví se Ševčíkem

Ze schvalování genocidia podezírají policisté účastníka sobotní demonstrace, který na ni přišel s nášivkami se symbolem žoldnéřské Wagnerovy skupiny a s písmenem Z. Dalších osmnáct lidí, kteří se pokusili proniknout do Národního muzea, podezírá policie z přestupku. Ministr vnitra odmítl přirovnání zásahu policistů proti demonstrantům před muzeem k Palachově týdnu, o čemž hovořil jeden z účastníků demonstrace – děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík. Jeho vystupováním na demonstraci se chce v novém týdnu zabývat vedení vysoké školy.
12. 3. 2023Aktualizováno12. 3. 2023, 16:59|

Ekonom a expert Trikolory Ševčík bude opět děkanem Národohospodářské fakulty VŠE, senát hlasoval jednomyslně

Ekonom Miroslav Ševčík, který je v poslední době i politicky činný jako expert hnutí Trikolora, se po čtyřleté pauze vrátí do funkce děkana Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické. Její akademický senát jej zvolil všemi devíti hlasy.
20. 4. 2022|

Spor mezi Filozofickou a Národohospodářskou fakultou v kauze Kovářova plagiátorství se vyhrotil

Vedení Filozofické fakulty Univerzity Karlovy (FF UK) trvá na loňském stanovisku své etické komise, podle které psal historik Martin Kovář plagiáty. Nesouhlasí se závěry komise Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (NF VŠE), podle které se Kovář plagiátorství nedopustil. Za urážlivé považuje vedení FF UK výroky zástupců VŠE, podle kterých šlo na UK o snahu profesora zničit, a zváží proti nim proto právní kroky. Vyplývá to z vyjádření vedení fakulty na jejím webu.
15. 5. 2020|