TÉMA

Čelákovice

Co bude s Volmanovou vilou? Památkou funkcionalismu provádí příběh inspirovaný Krysařem

Volmanova vila v Čelákovicích se stala dějištěm inscenace Malvína, kterou přímo ve funkcionalistické památce připravil projekt Pomezí. Návštěvníci tak mohou sledovat osudy tří postav spojených s tímto domem. Inspirací byl příběh o krysaři.
16. 8. 2023|

Rekreační plavba je v Česku na vzestupu. Nákladní doprava je v krizi

Pro nákladní lodní dopravu v Česku nejsou dobré podmínky a je v útlumu. Může za to hlavně špatná splavnost Labe. Naopak rekreační plavba zažívá nebývalý boom. Tématem život na vodě i podél vodních cest se zabýval první díl zpravodajského seriálu Sečteno ze středních Čech. Regionem protékají obě největší české řeky Labe a Vltava.
12. 7. 2023|

Přístaviště ve Strážnici na Baťově kanále se rozšířilo, nabízí už pětadvacet míst

Z deseti na pětadvacet míst se rozšířilo přístaviště na Baťově kanále ve Strážnici. V pátek je při Mezinárodním folklorním festivalu otevřelo Ředitelství vodních cest (ŘVC), které do projektu za uplynulých pět měsíců investovalo 38 milionů korun. Místo poslouží svou podobou i k odpočinku a přímo z lodi bude možné jít do Muzea vesnice jihovýchodní Moravy, tedy do místního skanzenu, řekl při otevření ředitel ŘVC Lubomír Fojtů.
23. 6. 2023|

V Nymburku funguje nové veřejné přístaviště osobních lodí

U Labe v Nymburku je od pátku v provozu nové veřejné přístaviště osobních lodí na pravém břehu řeky pod Šafaříkovým mlýnem. Plovoucí přístavní můstek s lávkou budou využívat různě velké osobní lodě. Vybudování přístaviště vyšlo na 11,6 milionu korun bez DPH. S pracemi začala Labská strojní a stavební společnost loni v létě. Jde o první zprovozněné veřejné přístaviště v síti, kterou Ředitelství vodních cest (ŘVC) buduje na Labi mezi Mělníkem a Kolínem. Při otevření přístaviště to řekl zástupce ředitele ŘVC Jan Bukovský. Zájem o osobní lodní dopravu v Česku podle Státní plavební správy roste.
5. 5. 2023|

Celníci prověřují po požáru v Čelákovicích možné daňové úniky

Celníci prověřují v souvislosti s požárem nábytkářské haly v Čelákovicích možný daňový trestný čin. Řekla to mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková. Další detaily nesdělila s odkazem na neukončené vyšetřování. Škoda po pondělním požáru haly nábytkářské společnosti v Čelákovicích u Prahy je předběžně vyčíslena na dva miliony korun. Rozsáhlý požár likvidovalo přes sto hasičů se speciální technikou ve třetím stupni poplachu několik hodin.
14. 3. 2023Aktualizováno14. 3. 2023, 17:08|

Požár v nábytkářské firmě v Čelákovicích je pod kontrolou. Zranil se jeden hasič

Více než stovka hasičů zasahovala od časného rána u požáru haly nábytkářské firmy v Čelákovicích. Požár se jim podařilo dostat pod kontrolu zhruba po osmi hodinách zásahu, lokalizovali jej po desáté hodině ráno, řekl mluvčí středočeských hasičů Tomáš Bakalář. Hustý dým z požáru byl zpočátku viditelný na kilometry daleko. Při zásahu se lehce zranil jeden hasič. Chemická laboratoř na místě naměřila zvýšené hodnoty oxidu uhelnatého, nejsou ale zdraví škodlivé. Město Čelákovice ale doporučilo obyvatelům, aby nevětrali a nevycházeli.
13. 3. 2023Aktualizováno13. 3. 2023, 13:34|

V Čelákovicích začala stavba dvou přístavišť pro turistické lodě

V Čelákovicích začaly stavební práce na dvou veřejných přístavištích, pro větší turistické lodě a pro menší plavidla. Projekt je součástí programu budování přístavišť jako podpora rekreační plavby Ředitelství vodních cest ČR. To aktuálně provozuje osm přístavišť na Labi, všechna v Ústeckém kraji, ve Středočeském kraji zatím žádné dokončené veřejné přístaviště není.
23. 9. 2022|

V Děčíně vzniklo přístaviště pro malé lodě. Město doufá, že naláká další turisty

V Děčíně se v pátek otevřelo nové lodní přístaviště. Lidem má umožnit putovat po řece, tedy plout od jednoho břehu k druhému a zakotvit na noc, prohlédnout si město a druhý den pak plout dál. Zájem o turistické plavby po českých řekách se v posledních letech stává trendem, vyhlášené jsou například na Baťově kanále. Malé lodě mohou na novém přístavišti v Děčíně kotvit počínaje pátkem.
22. 4. 2022Aktualizováno22. 4. 2022, 15:13|

Mizí poslední části železničního mostu přes Labe v Čelákovicích. Převáží je speciální ponton

V Čelákovicích u Prahy v pátek začali odstraňovat poslední část starého železničního mostu. Z prostoru nad řekou ji na břeh odveze unikátní ponton, jediný svého druhu na světě. Přípravné práce začaly zhruba před týdnem, na ponton byla konstrukce naložena v pátek dopoledne, večer by měl být mostní oblouk na břehu, řekl jednatel společnosti Česká lodní doprava Vladimír Toman.
15. 10. 2021|

V Čelákovicích hořela průmyslová hala, lidé neměli větrat

V Čelákovicích u Prahy hořela hala na výrobu ochranných prostředků. Několik lidí se nadýchalo kouře, záchranáři ale nemuseli nikoho ošetřovat, vyplynulo z informací policie a záchranné služby. Hasiči vyhlásili druhý stupeň poplachu, oheň zkrotili.
14. 9. 2021Aktualizováno14. 9. 2021, 14:18|

Přes nový most v Čelákovicích projedou první vlaky. Zatím jen v jednom směru

Na novém železničním mostě v Čelákovicích začne ve středu zkušební provoz, vlaky pojedou po jedné ze dvou kolejí. Plný provoz bude spuštěn 15. prosince, uvedla v tiskové zprávě mluvčí Správy železnic Nela Friebová. Stavba mostu, který je na opravované trati mezi Lysou nad Labem a Čelákovicemi, trvala 19 měsíců.
14. 9. 2021|

Nad Labe v Čelákovicích se vysouvá nový železniční most, urazí dva metry za hodinu

V Čelákovicích dokončují první část nového železničního mostu přes Labe. Konstrukce měří celkem 103 metrů a její vysunutí přes řeku potrvá zhruba pět dnů. Modernizace železniční trati mezi Lysou nad Labem a Čelákovicemi má zajistit vyšší rychlost vlaků a větší kapacitu spojů. Práce na mostě by měly skončit 15. září, celá modernizace trati má být hotová v lednu příštího roku.
18. 6. 2021Aktualizováno18. 6. 2021, 14:29|

Ve Mstěticích u Prahy vykolejily vlakové vagony. Dva lidé jsou zranění

Ve Mstěticích u Prahy v pátek ráno vykolejily vagony poblíž železničního přejezdu. Poškodily osobní auto a drážní domek. Dva lidé jsou zranění – řidič osobního vozu lehce, po ošetření na místě byl převezen do Nemocnice Na Bulovce, pracovník dráhy byl ošetřen na místě. Řekli to mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel a mluvčí středočeské záchranky Petr Mach.
14. 8. 2020Aktualizováno14. 8. 2020, 14:49|

Švéda sebevraždu odmítl, Janata se ztratil. Před 65 lety kat oběsil tři členy skupiny bratří Mašínů

Za dobu komunismu emigrovalo z Československa podle historiků asi 200 tisíc lidí. Mezi zřejmě nejznámější uprchlíky patřila skupina bratří Mašínů. Z pětičlenné výpravy se nakonec na Západ podařilo dostat třem z nich. Václava Švédu a Zbyňka Janatu dopadli a odsoudili společně se strýcem bratří Mašínů Ctiborem Novákem k trestu smrti, který kat vykonal přesně před 65 lety. O smrti svého příbuzného a přátel se poslední žijící člen skupiny – Josef Mašín – dozvěděl až po několika měsících.
2. 5. 2020|