TÉMA

Jižní Dakota

Spojené státy sevřely mrazy, teploty klesají i třicet stupňů pod nulu. Tisíce letadel zůstaly na zemi

Milionům Američanů komplikuje vánoční cestovní plány špatné počasí. Na většině území Spojených států panují tuhé mrazy, místy je i 38 stupňů Celsia pod nulou. Na středozápadě navíc vzniká masivní zimní bouře, píše agentura Reuters. Kvůli počasí byly zrušeny tisíce letů, úřady varují občany, aby situaci nepodcenili. Zlepšení by mohlo přijít už o víkendu.
23. 12. 2022|

Vědci spustili lovce temné hmoty. Má přijít na to, co tvoří vesmír

V bývalém zlatém dole v USA zhruba 1,6 kilometru pod zemí v titanové nádrži plné zkapalněného vzácného plynu zahájili vědci pátrání po něčem, co doposud nebylo možné nalézt: temné hmotě, informuje AP.
11. 7. 2022|

Republikáni i demokraté v USA vybírají kandidáty pro volby. Podporu získávají politici umírněného středu

Američtí demokrati a republikáni v některých státech rozhodovali, které své politiky vyšlou do důležitých listopadových voleb. Nové složení obou komor Kongresu zásadně ovlivní politiku Spojených států a hodně napoví i o příštích prezidentských volbách. V primárkách se členové obou stran vyslovili spíše pro zástupce umírněného středu, extrémně vyhraněných kandidátů ubylo.
8. 6. 2022|

Čeští vědci chtějí ulovit nepolapitelná neutrina, spolupracují na projektu Dune

O další významný pokrok se pokoušejí vědci ve Spojených státech. Právě budují nový experimentální projekt Dune, který bude studovat elementární částice neutrina. Na dlouhodobém výzkumu se významně podílí také Česko a jeho odborníci, kteří se věnují částicové fyzice.
7. 6. 2022|
Doporučujeme

Bezpečný úkryt je ve vaně. V USA si na tornáda zvykli, lidé umí rychle reagovat a poslouchají varování

Příchod tornáda se jen velmi špatně předpovídá, v podmínkách, kdy se v nějaké oblasti objevují jen výjimečně, je to dokonce téměř nemožné. Přesto se s nimi dá žít, ukazují zkušenosti z americké „tornádové uličky“.
25. 6. 2021Aktualizováno27. 6. 2021, 14:24|

Část USA zasáhlo extrémní počasí. V Texasu hlásí tornáda, Colorado se potýká se sněhem

Centrální část Spojených států sužuje silný vítr, déšť i sněžení. Na severu Texasu hlásí úřady od pátku 14 tornád, vítr o rychlosti až 140 kilometrů za hodinu a kroupy velikosti baseballových míčků. Letiště v Denveru zrušilo kvůli nepříznivému počasí za víkend přes dva tisíce letů a místní úřady předpokládají, že by mohlo napadnout až 60 centimetrů mokrého sněhu. Varování před silným větrem nyní platí pro sedm milionů Američanů, výstraha kvůli sněhovým bouřím se týká 300 tisíc lidí.
14. 3. 2021|

V USA padla rekordní hranice deseti milionů nakažených, píše Reuters

Spojené státy americké v neděli jako první stát na světě překonaly hranici 10 milionů pozitivních testů na koronavirus od začátku pandemie. S odkazem na své statistiky o tom informovala agentura Reuters, podle níž se země nyní vypořádává už se třetí vlnou šíření nákazy. Univerzita Johnse Hopkinse, která vývoj pandemie rovněž monitoruje, uvádí zatím 9,96 milionu nálezů na covid-19 v USA.
9. 11. 2020|

Většinu Sněmovny reprezentantů získají demokraté, odhadují média. O Senátu bude jasno až v lednu

Vedle prezidentských voleb se ve Spojených státech volili také členové Kongresu. Ve Sněmovně reprezentantů prozatím podle prognózy AP vedou demokraté v poměru 214 ku 195. Většinu tvoří 218 hlasů. Volební boj o Senát je vyrovnaný, republikáni a demokraté drží po 48 křeslech ve 100členné horní komoře. Čtyři souboje jsou zatím nerozhodnuté, úplně jasno bude asi až v lednu. V Georgii se totiž budou muset konat dvoje opakované volby, protože ani jeden z kandidátů nezískal nadpoloviční většinu. Američané volí 435 reprezentantů a 35 senátorů.
4. 11. 2020Aktualizováno7. 11. 2020, 08:14|

Kongres, soudy, marihuana. Američané rozhodují ve volební smršti

První listopadové úterý se hlavní pozornost upře k prezidentské volbě, v níž úřad obhajuje Donald Trump a postaví se mu Joe Biden. Kromě hlavy exekutivy ale Američané také obmění většinu zákonodárců v Kongresu – konkrétně rozhodnou o novém obsazení Sněmovny reprezentantů a vymění také třetinu senátorů. Možná ještě důležitější jsou pro běžné životy amerických občanů volby na státní úrovni, kde vzniká naprostá většina zákonů. Volit se budou také soudci nejvyšších soudů a několik států pořádá referenda – třeba v Mississippi si vybírají novou vlajku.
2. 11. 2020Aktualizováno5. 11. 2020, 18:44|

Kostra tyranosaura se vydražila za skoro tři čtvrtě miliardy korun

Jedna z největších a nejúplnějších koster tyranosaura rexe na světě se prodala při úterní dražbě organizované londýnskou aukční síní Christie's v New Yorku za 31,8 milionu dolarů (asi 733 milionů korun). Utržená suma čtyřnásobně překonala dosavadní rekord, pokud jde o vydražení dinosaura, uvedla agentura AFP. Od prvního nálezu v roce 1902 byla objevena jen asi padesátka těchto dravých ještěrů.
7. 10. 2020|

V srpnu se v USA setkalo půl milionu motorkářů. Sraz může za 260 tisíc nakažených a miliardové škody

Na začátku srpna se v městečku Sturgis v Jižní Dakotě odehrálo tradiční setkání motorkářů. Řada epidemiologů varovala, že v aktuální situaci je něco takového rizikem. Přesto jich přijelo během deseti dní 462 tisíc. Vědci nyní popsali, jaký dopad měla tato akce na vývoj pandemie nového koronaviru ve Spojených státech.
9. 9. 2020|

V některých oblastech USA začíná školní rok. Kantoři chtějí žáky učit venku nebo digitálně

Ve Spojených státech klesá od konce července počet nově odhalených případů nákazy koronavirem. Testy ale i tak vyjdou pozitivní ve více než čtyřiceti tisících případů denně. V zemi už šestnáct dní po sobě v souvislosti s covidem-19 zemřelo přes tisíc lidí. V některých amerických státech právě začíná nový školní rok, učebny ale většinou zůstávají zavřené.
14. 8. 2020|

V USA za den přibylo přes 55 tisíc nakažených. Nejhůř je na tom Florida

Ve Spojených státech vzrostl počet případů koronavirové nákazy ve čtvrtek o více než 55 tisíc, což je třetí nejvyšší počet po sobě. Vyplývá to z propočtů agentury Reuters. Nejvíc nových případů hlásí Florida. USA jsou z pohledu absolutních čísel prokázané nákazy nejhůře zasaženou zemí na světě. I v přepočtu prokázaných případů na obyvatele patří k nejpostiženějším, počet úmrtí na obyvatele mají devátý nejvyšší po evropských zemích jako Belgie, Británie, Španělsko či Francie. Rekordní nárůst přitom pokračuje v řadě oblastí USA i v pátek.
3. 7. 2020Aktualizováno3. 7. 2020, 22:05|
Počasí

Vědci popsali největší kroupu v dějinách. Měřila 23 centimetrů

Před dvěma lety zasáhla Argentinu bouřka spojená s krupobitím. Vědci nyní zjistili, že kroupy, které tehdy z nebe padaly, byly větší než jakékoliv kdy předtím nebo potom pozorované. Vytvořili pro ně dokonce zcela novou kategorii.
1. 5. 2020|