TÉMA

Web

Weby ministerstva vnitra a policie čelily kybernetickému útoku

Webové stránky ministerstva vnitra a policie čelily v úterý ráno zhruba dvouhodinovému kybernetickému útoku. Mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška uvedl, že stránky nefungovaly kvůli takzvanému DDoS útoku. Stejný druh útoku zaznamenalo Letiště Praha, událost však podle prohlášení neměla vliv na jeho provoz. Pod útokem se ocitly rovněž weby české vlády, sněmovny či Senátu. Za činem stojí údajně proruská skupina NoName057, jak sdělila společnost GenDigital, která vznikla spojením výrobců antivirových programů Avast a NortonLifeLock. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) už předtím řekl serveru Deník N, že jednou z vyšetřovacích verzí je útok ruských hackerů.
24. 10. 2023Aktualizováno24. 10. 2023, 14:58|

České úřady prověřují ruské kulturní středisko. Je aktivní na webu i sociálních sítích

V Česku stále funguje ruské kulturní středisko, jehož provozovatelem je sankcionovaná moskevská státní agentura. Známé je například kvůli tomu, že nechalo do češtiny přeložit brožuru s protiukrajinskou tematikou. České úřady činnost střediska prověřují. Jeho provozu se věnoval i redaktor ČT Jiří Hynek.
1. 7. 2023|

„Jako jazykový model…“ Lživé weby tvořené umělou inteligencí už fungují i v Česku

Podle výsledků pátrání organizace NewsGuard, která se zabývá bojem proti dezinformacím, už v Evropě funguje několik desítek lživých webů, které místo lidí vytvářejí umělé inteligence. A týká se to také Česka.
30. 5. 2023|

Zlínský festival dětských filmů představil znělku. Uctí Břetislava Pojara a představí skandinávské webové seriály

Zlínský fetival dětských filmů se letos bude soustředit na československou animaci a také na skandinávské webové seriály pro mladé. Do začátku března ještě mohou tvůrci přihlásit své snímky do soutěže, která se uskuteční v tradičních třech kategoriích. S předstihem představili jeho pořadatelé znělku letošního 63. ročníku, který začne na den dětí, tedy 1. června, a potrvá týden.
23. 2. 2023|

Web a aplikace Českých drah jsou znovu funkční, předtím je napadli hackeři

Web a mobilní aplikaci státního železničního dopravce České dráhy (ČD) v úterý napadli hackeři. Stránky ČD a aplikace Můj vlak tak mohly být několik hodin nedostupné. Po 22:00 se podařilo problém odstranit a systémy jsou už zcela funkční. Firma to večer uvedla na svém twitterovém účtu.
3. 1. 2023Aktualizováno3. 1. 2023, 23:12|

Poslanci debatovali o nelegální migraci. Podpořili zákon proti šíření teroristického obsahu

Opoziční hnutí ANO neprosadilo v úterý ve Sněmovně debatu o stanovení maximálních cen energií a o další podpoře v reakci na vyšší ceny elektřiny a plynu. Hnutí SPD neuspělo s návrhem, aby dolní komora zařadila na program schůze diskusi o reparacích od Německa za nacistickou okupaci. Sněmovna poté podpořila změnu, která má omezit administrativu u veřejných zakázek. Poslanci podpořili také návrh zákona proti šíření teroristického obsahu on-line. Během úterního jednání se také rozvinula debata o zvyšujícím se počtu migrantů, kteří mají přecházet české hranice. Zvýšenou nelegální migraci podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) způsobují v posledních týdnech Syřané, kteří do Evropy míří z Turecka.
6. 9. 2022Aktualizováno6. 9. 2022, 18:46|

Obnova systémů ŘSD po kyberútoku stála desítky milionů. Brzy má opět fungovat i web s dopravními informacemi

Do konce týdne spustí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) web s dopravními informacemi, který je mimo provoz od květnového hackerského útoku. Generální ředitel organizace Radek Mátl uvedl, že náklady na obnovu systémů se vyšplhaly k 30 milionům korun, ale nemusí to být konečný účet.
28. 7. 2022|

Web Ředitelství silnic a dálnic zůstává po kyberútoku nedostupný druhý den

Webové stránky Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ČR i server Dopravniinfo.cz jsou už více než 30 hodin nedostupné. Problémy trvají od úterního rána po kybernetickém útoku. Kdy budou weby opět funkční, zatím nelze odhadnout, řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Incidentem se zabývá Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Na webu ŘSD jsou dostupné dopravní kamery z celé země, na webu Dopravniinfo.cz se zobrazuje aktuální dopravní situace v zemi.
18. 5. 2022Aktualizováno18. 5. 2022, 16:54|

Hackerské útoky na české weby pokračují. Týkají se i toho vládního

Útoky hackerů na některé české weby pokračují podle Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) i ve čtvrtek. Zaútočili například i na web vlády či samotný NÚKIB. Závažné dopady úřad neeviduje, řekla jeho mluvčí Alena Minxová. Na útoky kybernetický úřad upozornil ve středu. Týkaly se například webů některých regionálních letišť nebo Českých drah. K akci se přihlásila proruská hackerská skupina Killnet.
21. 4. 2022|

Ostřelování na východě Ukrajiny zesiluje, prezident Zelenskyj chce jednání Rady bezpečnosti OSN

Vůdci neuznávané „Doněcké lidové republiky“ i „Luhanské lidové republiky“ vyhlásili dekretem „všeobecnou mobilizaci“. Pozorovatelé OBSE zaznamenali na východě Ukrajiny za 24 hodin 1500 případů porušení příměří, což je letos rekordní počet násilných incidentů na frontě mezi ukrajinskou armádou Ruskem koordinovanými silami. Ukrajinská armáda uvedla, že v sobotu přišla o dva své vojáky a má čtyři zraněné. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvádí, že východ země má vláda pod kontrolou. Navrhuje, aby se bezpečnostním zárukám Ukrajině věnovala Rada bezpečnosti OSN.
19. 2. 2022Aktualizováno19. 2. 2022, 21:54|

Policie bude moct zakazovat on-line šíření teroristického obsahu, navrhuje zákon

Policisté by do budoucna mohli přikázat českým, ale i evropským poskytovatelům hostingových služeb, aby odstranili zveřejněný teroristický obsah. Jedná se například o záběry teroristického útoku či záznam poprav. Počítá s tím návrh zákona proti šíření teroristického obsahu on-line, který připravilo ministerstvo vnitra.
17. 2. 2022|

Za několik týdnů Češi zvolí nové poslance. Projděte si kandidáty a porovnejte programy všech uskupení

O hlasy voličů se bude o druhém říjnovém víkendu letos ucházet 22 stran, hnutí nebo volebních koalic. Předvolebním obdobím provedou voliče speciální pořady České televize – včetně čtrnácti tematických debat a závěrečné superdebaty volebních lídrů stran s nejvyšším potenciálem – a také webový speciál. Ten představuje postoje všech kandidujících uskupení k jednotlivým tématům a nabízí je přehledně na jednom místě.
8. 9. 2021Aktualizováno10. 9. 2021, 08:35|

Europoslanci žádají ke covid pasům i bezplatné testy. Webům nařídili odstraňovat teroristický obsah

Evropský parlament požaduje, aby měli obyvatelé Unie v rámci zavedení covidových pasů přístup k bezplatným testům na koronavirus. Certifikáty, které mají od léta usnadnit lidem cesty přes hranice, musí zcela vyloučit možnost karantén a dalších omezení v jednotlivých zemích. Europoslanci také schválili nařízení, podle něhož budou moci úřady zemí Evropské unie nařizovat internetovým platformám, aby do hodiny mazaly nelegální příspěvky propagující terorismus.
29. 4. 2021Aktualizováno29. 4. 2021, 15:58|

Weby veřejných institucí se musí přizpůsobit nevidomým. Připravena je pouhá čtvrtina

Od druhé poloviny září musí být internetové stránky všech webových institucí uposřádané tak, aby byly srozumitelné i pro nevidomé a slabozraké. Podle zjištění ČT ale zatím většina z nich připravená není a nechává úpravy na poslední chvíli. Vyplynulo to z průzkumu téměř stovky webů – od nejvyšších orgánů státní správy až po malé obce a školy.
3. 9. 2020|

Útoky hackerů během pandemie vzrostly. Na síti jsou ale i jiná rizika, říká expert na kyberbezpečnost

Podle Evropské unie a NATO aktivita hackerů během koronavirové pandemie vzrostla. Rizikem ale na internetu je i zásah do soukromí a sbírání dat o uživatelích. „Je naivní si myslet, že když máme nějakou službu zadarmo, tak to ty společnosti nebudou chtít nějak zpeněžit,“ říká expert na kyberbezpečnost Miloslav Lujka. Zakladatel serveru Digitální pevnost si myslí, že lidé případné nebezpečí na internetu podceňují.
10. 8. 2020|

Wikipedie zažívá rozmach díky pandemii. Každý měsíc na ní přibude deset milionů úprav

Internetový portál Wikipedie prožívá nevídaný rozmach díky koronavirové krizi. Na té české jen od začátku března přibylo devět tisíc článků. Nákaza covidu-19 zasáhla do volného času lidí, doplňování internetové encyklopedie tak baví dobrovolníky po celém světě. Ti do Wikipedie v době pandemie celkově přispěli více než deseti miliony úprav každý měsíc.
12. 6. 2020|

ČT24 slaví výročí. Vysílat začala přesně před patnácti lety

ČT24 je nejsledovanějším zpravodajským kanálem v Evropě. Týdně si ji pustí zhruba 3,25 milionu diváků. Vysílání této zpravodajské stanice začalo přesně před 15 lety, 2. května 2005.
2. 5. 2020|

Webu čtyřiadvacítky je patnáct let. Podívejte se, jak se měnil, klik za klikem

Před patnácti lety spustila Česká televize zpravodajský kanál ČT24. Současně začaly fungovat webové stránky, které právě čtete, tedy www.ct24.cz. Web byl v počátcích fungování klíčový i pro samotný televizní program – ten byl totiž šířen digitálně, a tak jej v prvních letech mnoho lidí mohlo sledovat právě jen přes internet. Stránky čtyřiadvacítky si postupně vybudovaly pověst nejdůvěryhodnějšího zpravodajského webu a toto označení opakovaně obhajují.
30. 4. 2020Aktualizováno2. 5. 2020, 06:59|