TÉMA

Antivirus

Biden ohlásil konec obchodu s Ruskem, YouTube zablokoval kremelské kanály

Americký prezident Joe Biden oznámil, že Washington zakáže dovoz ruského alkoholu, mořských plodů či diamantů, zruší doložku nejvyšších výhod a přeruší s Moskvou běžné obchodní vztahy. O sankci vůči Rusku informoval i největší internetový server pro sdílení videosouborů YouTube, který s okamžitou platností globálně zablokoval všechny kanály spojované s ruskými státními médii. Ruský prezident Vladimir Putin kontroval, že západní sankce tamější ekonomice prospějí.
11. 3. 2022Aktualizováno12. 3. 2022, 00:22|

Pozitivních testů bylo skoro 60 tisíc. V úterý se spustí předregistrace na vakcínu od Novavaxu

Denní počet nově potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku ve středu poprvé za epidemii přesáhl 50 tisíc. Oproti předchozí středě se zhruba zdvojnásobil na 54 685. Dalších 4945 pak bylo případů reinfekce. I přesto, že nemocnice zatím léčbu zvládají, problémy vlna varianty omikron způsobuje třeba domovům pro seniory. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) avizoval, že předregistrace k očkování vakcínou Novavax bude spuštěna v úterý 1. února. V březnu by ministerstvo v závislosti na vývoji epidemiologické situace mohlo uvolnit některá opatření.
27. 1. 2022Aktualizováno27. 1. 2022, 18:31|

Vláda schválila čerpání příspěvků na náhrady mezd z Antiviru

Firmy s omezením výroby a služeb kvůli epidemii budou moci opět čerpat příspěvky na náhrady mezd z programu Antivirus. Znovu budou dostávat šedesát procent vyplacené kompenzace do 29 tisíc korun, tedy příspěvek s označením B. Pobírat ho budou moci za období od 1. listopadu, oznámila ministryně práce v demisi Jana Maláčová (ČSSD). Šéf resortu průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) se zároveň domluvil s profesními svazy na programu Covid – nepokryté náklady. Fungovat má ve třech úrovních, kompenzace budou až do devadesáti procent nákladů.
29. 11. 2021Aktualizováno29. 11. 2021, 23:17|

Přibylo 9292 nakažených covidem, po rizikovém kontaktu budou muset na test i očkovaní

V neděli v Česku přibylo 9292 potvrzených případů koronaviru, což je dosud nejvyšší nedělní nárůst od začátku epidemie. Liberecká nemocnice definitivně potvrdila variantu omikron. Ústřední krizový štáb se shodl na tom, že povinně očkovat by se měli zdravotníci, sociální pracovníci, záchranný systém, vězeňská služba, vojsko a lidi nad 60 let. Ministerstvo zdravotnictví bude platnost vyhlášky o povinné vakcinaci navrhovat od 1. března 2022, řekl šéf resortu Adam Vojtěch (za ANO). Očkovaní lidé podle něj také budou muset po významném rizikovém kontaktu na test.
29. 11. 2021Aktualizováno29. 11. 2021, 20:28|

Vláda by mohla od prosince zavést některé kompenzace pro firmy, uvedl Havlíček. Nutné bude podle něho posílit i kapacity hygien

Vláda by mohla od prosince spolu s chystaným zrušením uznávání antigenních testů zavést některé kompenzační programy pro firmy. Ty jsou už připravené, ale musí se na nich shodnout profesní svazy a budoucí vláda. Kompenzace by se mohly pohybovat řádově kolem jedné miliardy korun měsíčně, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce (OVM) ministr průmyslu a obchodu a dopravy v demisi Karel Havlíček (ANO). Uvedl také to, že kvůli Landově iniciativě, která vyzvala k zahlcení krajských hygienických stanic (KHS), bude teď nutné jejich kapacity posílit.
14. 11. 2021Aktualizováno14. 11. 2021, 14:15|

Snížení DPH na energie situaci nevyřeší, shodli se Pilný, Michalik a Středula

Automobilový průmysl v Česku je v krizi. Kvůli nedostatku čipů čelí dalšímu možnému omezení výroby i na další měsíce a týdny. Zabývat se problémem bude v pondělí jednání tripartity. Na pomoc automobilkám by se měl podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly použít program Antivirus, který bude nejspíš prodloužen až do poloviny příštího roku. S tím nesouhlasí bývalý ministr financí Ivan Pilný ani místopředseda Starostů Věslav Michalik. V Otázkách Václava Moravce diskutovali mimo jiné i o návrhu na snížení DPH na ceny energií i o rostoucí inflaci.
17. 10. 2021|

Opatření v kultuře se rozvolní za týden. Očkovací certifikát bude elektronický, skončí část Antiviru

Pravidla rozvolnění protiepidemických opatření v kultuře by se měla s ostatními oblastmi sjednotit od začátku příštího týdne, řekl ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) po pondělním jednání s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO). Návrhem se na odpoledním jednání zabýval kabinet. Vláda také rozhodla o otevření dětských koutků nad jejich poloviční kapacitu a na podnět ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) podpořila konec proplácení mezd v rámci programu Antivirus. Prodlouženo bude naopak prominutí DPH na respirátory, a to do konce června.
31. 5. 2021Aktualizováno31. 5. 2021, 19:58|

Sněmovna schválila pravidla kurzarbeitu, zaměstnanec dostane za neodpracovanou dobu 80 procent výdělku

Sněmovna schválila pravidla kurzarbeitu podle návrhu ANO, ČSSD a KSČM. Předloha předpokládá, že zaměstnavatelé by pracovníkům platili za neodpracovanou dobu nejméně 80 procent jejich výdělku. Stát by firmám poskytl čtyři pětiny této náhrady i s odvody, a to do 1,5násobku celostátní průměrné mzdy. Zaměstnanci by navíc mohli být doma až čtyři dny v týdnu, nejvýše rok. Novelu nyní dostane k posouzení Senát. Účinná by mohla být dle předpokladů od července.
7. 5. 2021Aktualizováno7. 5. 2021, 20:02|

Nezaměstnanost v Česku v dubnu klesla. Podle Maláčové pomohl i Antivirus

Podíl nezaměstnaných v Česku v dubnu klesl z březnových 4,2 procenta na 4,1 procenta. Nezaměstnanost je tak nejnižší od loňského prosince, vyplývá z údajů, které zveřejnil Úřad práce ČR. Počet uchazečů o práci v evidenci úřadu klesl oproti březnu téměř o devět tisíc na 297 876, zatímco počet volných míst stoupl o 4500 na 343 407. Množství míst vzrostlo i ve srovnání s loňským dubnem, a to o více než deset tisíc. Meziročně přibylo skoro 44 tisíc nezaměstnaných.
7. 5. 2021Aktualizováno7. 5. 2021, 14:36|

Podařila se nejrazantnější bezpečnostní operace proti rezidenturám ruských tajných služeb, řekl Hamáček

Český armádní speciál s vyhoštěnými pracovníky českého velvyslanectví v Moskvě přistál v pondělí večer v Praze. Vicepremiér a pověřený ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD) poté těmto diplomatům poděkoval za službu. „Oni mohou být na svou práci hrdí, oni nic neprovedli.“ Slíbil, že se o ně stát nyní postará, protože někteří nemají v Česku zajištěné ubytování. Zároveň řekl, že se v Česku podařila „nejlepší a nejrazantnější bezpečnostní operace proti rezidenturám ruských tajných služeb“.
19. 4. 2021Aktualizováno19. 4. 2021, 22:26|

Vyšší přídavky na děti jsou podle Maláčové nejlepší způsob podpory rodin. Dostanou jen málo, varuje Richterová

Rozšíření přídavků na děti, které plánuje ministerstvo práce a sociálních věcí, ve skutečnosti rodinám s dětmi příliš nepomůže, kvůli nízkému životnímu minimu dětí dostanou nakonec jen málo peněz. Je o tom přesvědčena místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru Olga Richterová (Piráti). Naopak podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) jde o nejlepší cestu, jak rodiny s dětmi ochránit před chudobou. Maláčová, Richterová a také europoslanec a pražský zastupitel Jiří Pospíšil (TOP 09) diskutovali o sociální legislativě v Událostech, komentářích.
13. 1. 2021|

Vláda prodloužila program Antivirus do konce února, oznámila Maláčová

Vláda prodloužila program Antivirus do konce února. Podnikům, na které dopadla nařízená omezení kvůli epidemii a koronavirová krize, bude stát dál poskytovat příspěvky A i B. Oznámila to ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Program měl původně skončit se závěrem roku. Jednalo se i o platech v sociálních službách a ve školství. Vláda také určila čtyři možná místa, z nich se má vybrat jedno pro vybudování úložiště jaderného odpadu.
21. 12. 2020Aktualizováno21. 12. 2020, 16:57|

Věřím, že Dufek najde schopnost omluvit se za slova o restauracích, uvedl Středula

Sněmovna poprvé v historii přerušila jednání o rozpočtu. Menšinový kabinet pro něj dosud nemá vyjednanou podporu. Návrh nemá zastání ani mezi odboráři. V Interview ČT24 o tom mluvil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Řeč přišla i na výroky odboráře Bohumíra Dufka, který prohlásil, že restaurací je v Česku moc a že trhu prospěje, když ty špatné kvůli koronaviru zkrachují. Podle Středuly si ti lidé takové zacházení nezaslouží.
17. 12. 2020|

Živnostníci budou moct čerpat zároveň kompenzační bonus i program Antivirus, rozhodla sněmovna

Živnostníci s nárokem na takzvaný kompenzační bonus budou moci dostávat mimo jiné i peníze z programů Antivirus. Spolu s bonusem budou smět případně čerpat i peníze z programů Covid - Nájemné nebo Ošetřovné pro osoby samostatně výdělečně činné. Návrh Senátu schválila sněmovna. Podle novely budou také pivovary i v budoucnu osvobozeny od spotřební daně za vylité nebo jim vrácené pivo. Pro bylo 101 ze 106 přítomných poslanců. Zákon nyní ještě musí podepsat prezident.
15. 12. 2020Aktualizováno15. 12. 2020, 20:24|

Od pátku bude Česko opět ve čtvrtém stupni, obchody a služby ale zůstanou přes přísnější opatření otevřené

Česká republika přejde od pátku do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES, oznámil to v pondělí po jednání vlády premiér Andrej Babiš (ANO). Znamená to zpřísnění opatření proti epidemii covidu-19. Obchody a služby ale i nadále zůstanou otevřeny, zavřou se však restaurační a ubytovací služby. Vrátí se též omezení nočního vycházení. Třetí stupeň platil od 3. prosince.
14. 12. 2020Aktualizováno14. 12. 2020, 21:04|

OSVČ by mohly dostávat kompenzační bonus i peníze z Antiviru, Senát upravil novelu

Živnostníci s nárokem na takzvaný kompenzační bonus by podle Senátu měli dostávat peníze i z programu Antivirus, podobně jako při jarní vlně epidemie koronaviru. Senátoři tak ve čtvrtek doplnili novelu, podle níž by rovněž pivovary byly i do budoucna osvobozeny od spotřební daně za vylité nebo jim vrácené pivo. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) s doplněním souhlasila.
3. 12. 2020|

Podnikatelé a odbory vyzvali sněmovnu ke schválení kurzarbeitu

Organizace zaměstnavatelů a odbory vyzvaly sněmovnu, aby se urychleně dohodla na kurzarbeitu a schválila ho. Pokud by se zákon do konce roku nestihl přijmout, žádají podnikatelé a odboráři vládu o prodloužení programu Antivirus. Uvedli to šéfové Svazu průmyslu a dopravy, Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů, Českomoravské konfederace odborových svazů, Hospodářské komory a Asociace malých a středních podniků. Kurzarbeit upravuje novela o zaměstnanosti. Sněmovna ji začala projednávat začátkem října.
2. 12. 2020|

Prodlužuje se kompenzační bonus. Ministerstvo slíbilo možnost souběhu s Antivirem

Zhruba 150 milionů korun zatím vyplatila v rámci podzimního kompenzačního bonusu Finanční správa. Další žádosti zpracovává. Zároveň se do 13. prosince prodlužuje doba, po kterou mají živnostníci, lidé pracující na dohodu nebo společníci malých firem na peníze nárok. Ministerstvo financí pak v pátek odpoledne uvedlo, že chystá změnu, která umožní souběžné vyplácení kompenzačního bonusu a programu Antivirus.
27. 11. 2020|

Nezaměstnanost v říjnu klesla na 3,7 procenta, podle analytiků růst teprve přijde

Nezaměstnanost v Česku v říjnu klesla na 3,7 procenta, v předchozích třech měsících dosahovala 3,8 procenta. V evidenci úřadů práce v Česku bylo ke konci října 271 685 nezaměstnaných, nejméně od letošního června. Zároveň je to nejvyšší říjnová hodnota od roku 2016. Vyplývá to z aktuálních dat Úřadu práce ČR. Loni v říjnu bylo v Česku bez práce 2,6 procenta lidí. Podle analytiků růst nezaměstnanosti v Česku teprve přijde.
4. 11. 2020Aktualizováno4. 11. 2020, 16:26|

Vláda povolila profesionální sportovní soutěže, mohou se konat za přísných hygienických podmínek

V Česku se za přísných hygienických podmínek mohou obnovit profesionální sportovní soutěže, schválila vláda. Povolený je od středy také trénink profesionálních sportovců ve vnitřních prostorech. Na svém pondělním jednání kabinet mimo jiné řešil i povinné testování zaměstnanců domovů pro seniory a zabýval se také národními zemědělskými dotacemi.
2. 11. 2020Aktualizováno2. 11. 2020, 18:31|

Některé podniky hlásí, že budou muset propouštět, jiné zatím vyčkávají

První dopady podzimního uzavírání obchodů a služeb se už začínají projevovat, některé podniky hlásí, že budou muset propouštět. Jiní to zatím zvažují. Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu je v ohrožení až dvě stě tisíc pracovních míst.
25. 10. 2020|

Stát proplatí zavřeným firmám mzdy i s odvody. Podnikatelé mohou žádat také o příspěvek na nájemné

Firmám, kterým vláda nařídila kvůli šíření epidemie zavřít, proplatí stát celé mzdy pracovníků i s odvody. Mohou o ně žádat z programu Antivirus. Program Covid -–nájemné mohou také od středy využít i další obory, jejichž provoz vláda s platností od čtvrtka zakázala. Po mimořádném jednání vlády to řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Zasažené obory mohou dále odložit některé platby daní, osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) mohou žádat o kompenzační bonus ve výši 500 korun denně. Návrh ve zrychleném režimu ve stavu legislativní nouze schválila sněmovna.
21. 10. 2020Aktualizováno21. 10. 2020, 20:06|

Poslanci budou projednávat kompenzační zákony. V omezeném počtu a legislativní nouzi

Poslanci budou příští týden rozhodovat o finanční pomoci lidem, na které dopadla koronavirová krize. Museli třeba zavřít své provozovny, nebo jsou doma s dětmi, které nemohou chodit do školy. Sněmovna by měla řešit minimálně čtyři takové zákony, a to v rámci legislativní nouze.
18. 10. 2020|

Pro potravináře a zemědělce připravujeme podpůrný program za šest miliard, uvedl ministr Toman

Pomoc pro výrobce potravin za přibližně šest miliard korun chystá ministerstvo zemědělství. V pátek chce návrh představit vládě a v případě schválení by se mohly peníze vyplácet do 14 dnů, uvedl v pořadu Byznys ČT24 ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).
16. 10. 2020|