TÉMA

Maturity

Ministerstvo zvažuje dvě verze maturit: Pro cestu na vysokou, nebo rovnou na trh práce

Expertní tým z Univerzity Karlovy (UK) navrhl, aby měla maturita do budoucna dvě podoby. Vedle té běžné by středoškoláci mohli získat maturitu profesní, která by dostačovala pro výkon povolání, ale ne pro studium vysoké školy. Součástí maturity by se mohlo stát i skládání maturitních či absolventských prací s obhajobou. Think-tank UK Vzdělání21 plán představil na tiskové konferenci. Ministr školství Petr Gazdík (STAN) doplnil, že návrh jeho resort zohlední při rozhodování o změně podoby zkoušky, kterou chce představit na jaře příštího roku.
10. 2. 2022Aktualizováno10. 2. 2022, 19:58|

Maturanti dostanou víc času na testy. Na psychiku to má kladný vliv, vysvětluje ministerstvo

Maturanti budou mít od letoška víc času na vypracování státních didaktických testů. V češtině a cizím jazyce se jim dotace prodlouží o deset minut a v matematice o čtvrt hodiny. Novelu vyhlášky o podobě maturitních zkoušek podepsal ministr školství Petr Gazdík (STAN), účinnost má od začátku tohoto roku.
4. 1. 2022|

Babiš trvá na úřední maturitě. „Jde o duševní zdraví celé jedné generace“

Premiér a šéf ANO Andrej Babiš bude dál prosazovat takzvanou úřední maturitu, tedy udělení maturitní známky bez zkoušek podle průměru za celé studium. Ve vystoupení na sociálních sítích řekl, že by to pomohlo aspoň části studentů zmírnit dopady dlouhodobé výuky na dálku, která se podle něj negativně podepisuje na psychice řady dětí a dospívajících.
28. 3. 2021Aktualizováno28. 3. 2021, 14:33|

Vláda na 60 procent požádá o prodloužení nouzového stavu, řekl Vondráček v Otázkách Václava Moravce

Chaotický postup vlády srazil důvěru české veřejnosti na historické minimum. Podrývají ji navíc žádosti o odvolání ministrů z úst prezidenta Miloše Zemana. Na to však v současné situaci není prostor, shodli se předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) v pořadu Otázky Václava Moravce. Vývoj nákazy covidu-19 se v Česku zlepšuje jen málo, vláda proto nejspíš opět požádá poslance o prodloužení nouzového stavu. Parlament přitom musí vyřešit i to, podle jakých pravidel se bude volit v podzimních sněmovních volbách.
14. 3. 2021|

Maturanti o závěrečné zkoušky nepřijdou, informoval ministr školství Robert Plaga

Státní maturitní testy se kvůli covidu posunou z 3. až 7. května na 24. až 26. května, školní maturity budou od 1. června do 23. července, sdělil minister školství Robert Plaga (za ANO). Kromě toho ministerstvo rozhodlo, že maturanti nebudou muset skládat ústní maturitní zkoušky z češtiny a cizího jazyka. Rozhodnout se pro ně budou moci dobrovolně. Ti z nich, kteří pracují kvůli epidemii covidu-19 v nemocnicích či domovech seniorů, navíc nebudou muset dělat ani státní didaktické testy. Pro ostatní zůstanou povinné, pouze se u nich prodlouží čas.
10. 3. 2021|

Cestou k otevření škol je zejména rychlé očkování učitelů, shodli se Valachová, Bek i Vondrák

Je nutné co nejrychleji očkovat učitele, shodli se v pořadu Události, komentáře pozvaní odborníci na školství – místopředsedkyně sněmovního výboru pro vědu a vzdělání a bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD), senátor Mikuláš Bek (Starostové a nezávislí) i hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO). Odmítavě se pak postavili k úvaze premiéra Andreje Babiše (ANO) o úřední maturitě.
9. 3. 2021|

Plaga věří v návrat maturantů a deváťáků do škol od března. Čekaly by je samotestovací sady

Ministr školství Robert Plaga (ANO) vidí jako velmi pravděpodobný návrat maturantů a žáků 9. tříd do škol od prvního března. Uvedl to v pořadu Otázky Václava Moravce. Dodal však, že záleží na vývoji pandemické situace. V souvislosti s návratem počítá resort se samotestovacími sadami (typu „odběr z kraje nosu“), které by studenti využívali přímo ve školách. Zřejmě do 15 minut by tak byl znám zdravotní stav každého testovaného. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová uvedla, že úřad na přípravě testování pracuje a detaily představí včas.
14. 2. 2021|

V únoru může být nakažených skoro stejně jako v říjnu, předpovídají statistici

Pokud se v Česku více šíří britská varianta koronaviru, může být nakažených covidem-19 v únoru téměř stejně jako v říjnu, kdy poslední vlna epidemie vrcholila. Informoval o tom ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Rizikový model, který počítá se šířením rychlejším o 30 až 40 procent, předpovídá na únor až 279 tisíc nově nakažených.
5. 2. 2021Aktualizováno5. 2. 2021, 17:01|

Plaga zrušil maturitní slohy. Didaktické testy budou, ale studenti na ně dostanou více času

Maturanti letos nebudou psát slohové práce z českého a cizího jazyka. Další části zkoušek se uskuteční, ale na didaktické testy dostanou studenti více času a pro školní část maturit prodlouží ministerstvo školství termín, do kdy se mohou konat, řekl ministr Robert Plaga (za ANO). Ředitelé budou moci profilovou část maturit posunout tak, že bude končit 25. června, praktické zkoušky bude možné konat až do 27. srpna.
28. 1. 2021Aktualizováno28. 1. 2021, 19:19|

Plaga: Letošní maturity se upraví, jasno bude koncem týdne

Letošní maturity se kvůli epidemii covidu-19 budou konat v upravené podobě, neměly by se ale úplně zrušit. Uvedl to ministr školství Robert Plaga (za ANO) s tím, že změny představí koncem týdne. Úpravy by podle něj měly zohledňovat zájem maturantů o studium na vysoké škole i jejich uplatnění v praxi.
25. 1. 2021|

Babiš žádá Plagu, aby zrušil maturantům didaktické testy. Hlavně zdravotníkům, ale raději i ostatním

Premiér Andrej Babiš (ANO) by chtěl, aby maturanti letos nepsali didaktické testy. Za zásadní to považuje na zdravotnických školách, kde studium silně poznamenala pandemie koronaviru, míní však, že by bylo spravedlivé zrušit je i na ostatních školách. Řekl to ve svém pravidelném nedělním příspěvku na Facebooku. Ministerstvo školství zatím počítá pouze s tím, že státní maturity budou od 3. do 7. května a školní část zkoušek od 16. května do 10. června. Jejich přesnou náplň by chtěl ministr Robert Plaga (za ANO) stanovit do konce ledna.
24. 1. 2021|

V Česku vznikají očkovací centra, hejtmani ale kritizují rezervační systém

Jedno z velkokapacitních očkovacích center vznikne v Česku podle premiéra v pražské Libni v kongresovém centru O2 universum, další staví i některé kraje. Už v pátek se totiž mají nejstarší senioři hlásit k očkování proti covidu-19. Ostatní si pak mohou rezervovat termín od 1. února. Kvůli plánovanému očkování ale hejtmani upozorňují ministerstvo zdravotnictví na nedostatky v rezervačním systému. Rizikový index protiepidemického systému PES zůstává na 84 bodech ze sta, což odpovídá nejvyššímu stupni pohotovosti. V pondělí testy potvrdily 9294 nákaz.
12. 1. 2021Aktualizováno12. 1. 2021, 20:13|

Maturity začnou 1. června, o týden později budou přijímací zkoušky na střední školy, oznámil Plaga

Společná část maturit letos začne 1. června, od 10. června bude probíhat profilová část. Oznámil to ministr školství Robert Plaga (ANO). Vyřkl tak odpověď na otázku, která provázela letošní maturanty od 11. března, kdy se uzavřely školy. V červnu proběhnou také jednotné přijímací zkoušky na střední školy – na čtyřleté obory 8. června, na víceletá gymnázia o den později.
6. 5. 2020Aktualizováno6. 5. 2020, 18:11|

Ředitelé škol si maturity bez starších učitelů neumí představit

Starší učitele nelze u maturit nahradit, České televizi to potvrdili oslovení ředitelé středních škol. Ministerstvo minulý týden oznámilo, že starší učitelé z rizikových skupin by se nyní do škol vracet neměli. Ředitelé v tom vidí problém a upozorňují také na nedostatek ochranného materiálu a kolizi termínů maturitních a přijímacích zkoušek.
20. 4. 2020Aktualizováno20. 4. 2020, 20:00|