TÉMA

Otevření

Památník holocaustu Romů a Sintů v Letech se otevře v polovině května

Památník holocaustu Romů a Sintů v Letech na Písecku se veřejnosti otevře 12. května. Ve stejný den se už tradičně u nouzového pohřebiště v bezprostřední blízkosti památníku koná pietní akt, informovalo Muzeum romské kultury, jehož pobočkou památník bude. Brněnské muzeum původně plánovalo otevření na únor, odložilo ho z procesních důvodů kolaudačního řízení.
12. 4. 2024|

Otevření Štvanické lávky se odkládá, stavaře zpomalilo složité podloží

Otevření Štvanické lávky mezi pražskými Holešovicemi a Karlínem bude mít zpoždění. Důvodem jsou složitější geologické podmínky v plavebním kanále, než se čekalo. Lávka bude zprovozněna v první polovině letošního roku. Přesný termín stanoví technický dozor stavby, řekl ve čtvrtek náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti).
2. 3. 2023|

Edmundova soutěska zůstane po požáru možná dál zavřená, poslední slovo bude mít Hřensko

Edmundova soutěska ve Hřensku na Děčínsku možná zůstane po letním ničivém požáru v Českém Švýcarsku dál zavřená. Správa národního parku její otevření na sezonu nedoporučí, je to podle ní příliš nebezpečné. Definitivní rozhodnutí ale bude na Hřensku, kterému pozemky patří. To se bojí odlivu turistů.
21. 1. 2023|

Lány otevřou své brány. Poprvé po čtyřech letech

Barokní zámek v Lánech, který je jako sídlo prezidenta republiky běžně nepřístupný, se třetí a čtvrtý adventní víkend otevře veřejnosti. Vánočně vyzdobený zámek mohou zájemci navštívit od 9. do 11. prosince a mezi 16. a 18. prosincem. Informovala o tom prezidentská kancelář.
4. 12. 2022|

30 let zpět: Dejvické divadlo zahájilo svou první sezonu

Dejvické divadlo v Praze 6 dnes patří k těm nejznámějším nejen v metropoli. Členové zdejšího souboru jsou také dobře známí i z filmů či televizních seriálů. Od otevření scény v říjnu uteče rovných třicet let a reportáž ze 17. října 1992 informuje o jejím prvním představení. Tehdy ještě bez slavných hereckých jmen a s překvapivým titulem první sezony.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
17. 10. 2022|

Po rekonstrukci se veřejnosti otevírá zahrada Strakovy akademie

Zájemcům se v sobotu po rekonstrukci poprvé otevře zahrada Strakovy akademie, sídla české vlády. Přístup bude od Vltavy z Kosárkova nábřeží. Rekonstrukce odstranila některé původní necitlivé zásahy, jejím cílem bylo podle úřadu vlády také dát zahradě reprezentativní charakter a navázat na styl a dílo původního architekta Františka Thomayera.
9. 7. 2022Aktualizováno9. 7. 2022, 10:07|

Motoristé mohou projet po první části obchvatu Frýdku-Místku. Celý by se měl otevřít do konce roku

Motoristům se otevřela první část obchvatu Frýdku-Místku. Řidiči už mohou projet po nové silnici, která navazuje na dálnici D56 od Ostravy a po kruhový objezd ve Frýdlantské ulici na okraji Místku. Na zprovozněnou část obchvatu zatím nelze najet ve směru od Příbora nebo Brna. Napojení totiž nemá potřebné povolení, Ředitelství silnic a dálnic předpokládá, že silnici otevře na počátku září. Druhou etapu obchvatu chce zprovoznit do konce roku.
30. 6. 2022|

30 let zpět: Obnovený židovský hřbitov v Lipníku nad Bečvou

Před 30 lety byl v Lipníku nad Bečvou slavnostně otevřen a vysvěcen obnovený židovský hřbitov. Zdejší hřbitov byl založen v roce 1567 a za nacistické okupace zcela zničen. Ceremonie obnovy se zúčastnil kancléř prezidenta republiky Karel Schwarzenberg, zástupci ortodoxních Židů z celého světa a představitelé velvyslanectví USA.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
29. 4. 2022|

Válka na Ukrajině může zapříčinit české ekonomice šok. Stagflaci se ale vláda může vyhnout, shodují se ekonomové

Inflace v Česku možná dosáhne třinácti procent. Trend rostoucí cenové hladiny, který začal během pandemie covidu-19, dále podporují šoky v ekonomice způsobené ruskou invazí na Ukrajině. Válka na trh přináší další nejistotu, což se odráží také v růstu marží. V pořadu Otázky Václava Moravce o tom diskutovala předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.
10. 4. 2022|

30 let zpět: Nový minibus Oasa 902

V Čáslavi začali po sametové revoluci vyrábět nový typ dálkového autobusu, nazvaného Oasa 901. V roce 1992 podnik přišel s menší verzí – midibusem Oasa 902. Byl určen jen pro dvacet cestujících a na tehdejší poměry autobusové dopravy v Československu luxusně vybaven. Jenže tento první československý midibus byl poměrně drahý, a tak byly nakonec vyrobeny jen tři exempláře.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
18. 3. 2022|

30 let zpět: Pekárna v Kroměříži za švýcarské peníze

Počátkem 90. let se v Česku čím dál více dařilo soukromému podnikání. Výjimkou nebyla ani nově otevřená pekárna v Kroměříži. Jak reportáž uvádí, vznikla i díky švýcarské vládě.
18. 12. 2021|

30 let zpět: Slavnostní otevření hotelu Atrium Praha

Před 30 lety byl slavnostně otevřen hotel Atrium Praha, který dnes známe pod názvem Hotel Hilton Praha. Moderní stavba s obdelníkovým půdorysem vznikla ve spolupráci s francouzskou organizací CBC Paris a je dodnes největším hotelem v Česku.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
25. 6. 2021|

Až čtvrtina podniků v pondělí neotevřela. Další marně čekají na davy hostů

Restaurace otevřely. Dva týdny po zahrádkách mohou nově hosté i do interiérů. Restart  pohostinství ale komplikuje fakt, že je pro vstup nutný test na covid-19, ale v některých případech situaci znesnadňuje i nedostatek pracovníků. Rozhodnutí, které málokdo očekával, oznámila vláda až v pátek, takže některé zastihlo uprostřed rekonstrukce. Podle ČT v pondělí neotevřela až čtvrtina podniků. Epidemie v Česku stále slábne, v neděli přibylo 113 nakažených, nejméně od loňského 2. srpna.
31. 5. 2021Aktualizováno31. 5. 2021, 19:59|

Školy a obchody se otevřou i v krajích s nejvyšším přírůstkem

Školy ve Zlínském a Jihočeském kraji a na Vysočině se v pondělí přidají ke zbývajícím krajům v rotační výuce na druhém stupních základních škol a k plné výuce v mateřských školách. Školy, stejně tak jako obchody a provozovny služeb, se tak otevřou v celé České republice.
6. 5. 2021|

Na doučování půjdou stovky milionů, slibuje Plaga. Jde podle něj i o návrat do kolektivu

Dětí, které se nezúčastnily distančního vzdělávání, je podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) hodně, ale odpovídá to počtu dětí, které mají problémy s docházkou i za normálních okolností. Aby ony i další žáci dohnali vše, co jim zkomplikovalo uzavření škol v době vrcholů pandemie, dostanou školy příští rok na doučování čtvrt miliardy korun. Dalších sto milionů půjde na letní doučovací tábory, řekl Plaga. Rozhovor s ministrem školství ve Studiu 6 vedla Jolka Krásná.
3. 5. 2021|

Školy jsou připravené, pokyny mají, shodují se hejtmani a učitelé. Otázkou je citlivost antigenních testů

V pondělí se vrátí část žáků do škol – bude to menšina, ale zároveň nezanedbatelné množství dětí. Všechny podstoupí testy na covid-19. Podle hejtmanů Ivo Vondráka (ANO) a Martina Kuby (ODS) i viceprezidenta Asociace ředitelů základních škol Jaroslava Jiráska jsou školy na začátek testování v rámci možností připravené, i když připustili, že se mohou objevit potíže. Lékař Pavel Dřevínek ale varoval před přeceňováním schopností antigenních testů, upozornil na jejich nízkou citlivost zvláště u lidí, kteří jsou ještě v inkubační době. O návratu do škol i epidemické situaci diskutovali politici i odborníci v pátečních Událostech, komentářích.
11. 4. 2021|

Policie o Velikonocích neplánuje zvláštní akce, Blatný však pohrozil jen týdenním otevřením škol

Středeční počasí s teplotami nad dvacet stupňů Celsia lákalo lidi po celém Česku ven. Zvlášť tam, kde je občerstvení, se tvořily hloučky lidí, které policejní hlídky upozorňovaly, že nedodržují rozestupy a nemají respirátory. O Velikonocích by měly být kontroly namátkové. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve středu večer uvedl, že pokud se lidé o Velikonocích „utrhnou ze řetězu“ a nebudou dodržovat opatření, školy se mohou otevřít jen na týden.
31. 3. 2021Aktualizováno31. 3. 2021, 21:25|

30 let zpět: Výstava grafického díla Kamila Lhotáka

Sdružení českých umělců grafiků Hollar získalo v roce 1990 zpět svou výstavní síň na pražském Smetanově nábřeží a o rok později ji otevřelo veřejnosti. Po usilovných přípravách členů Sdružení měli návštěvníci možnost zhlédnout grafické dílo Kamila Lhotáka v jeho historickém vývoji.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
28. 3. 2021|

Přibylo 6914 potvrzených případů nákazy, počet očkování byl v sobotu nejvyšší za víkendový den

V sobotu přibylo v Česku 6914 potvrzených případů nákazy novým koronavirem, o 2207 méně než ve stejný den o týden dřív. Byl to nejnižší sobotní nárůst za poslední tři víkendy. Index epidemického rizika PES klesl ze 73 na 71 bodů, což je nejnižší hodnota od 12. února. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví. Za uplynulý den zdravotníci aplikovali 16 400 dávek vakcíny, což je o 4400 více než před týdnem a zároveň nejvíc za víkendový den od začátku očkování. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) v neděli uvedl, že otevření obchodů před Velikonocemi se neočekává.
14. 3. 2021Aktualizováno14. 3. 2021, 20:27|

Reprodukční číslo opět roste. Obchody prodávají papírenské zboží, dětské oblečení a obuv

Index protiepidemického systému PES se třetí den drží na 70 bodech ze sta. Opět ale vzrostlo reprodukční číslo, které dosáhlo hodnoty 0,76. I tak je však jedno z nejnižsích v Evropské unii. Od úterý nakoupí Češi v kamenných obchodech znovu papírnické zboží, dětské oblečení a obuv. Vláda na základě četných požadavků občanů rozšířila o tyto položky seznam nezbytného zboží. Prezident republiky Miloš Zeman se nechá očkovat proti koronaviru ve středu v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.
19. 1. 2021Aktualizováno19. 1. 2021, 18:09|

Do části olomouckého centra se vrátí tramvaje. Stále je ale omezí stavba mostu na Masarykově třídě

Na opravenou trať v centru Olomouce v sobotu po několikaměsíční pauze opět vyjedou tramvaje. Se začátkem víkendu tak ukončí provoz náhradní autobusová linka X. Kvůli stavbě mostu na Masarykově třídě ale tramvaje pojedou zatím pouze na Žižkovo náměstí a zpět.
4. 12. 2020|

Děti se v pondělí do škol nevrátí, řekl Prymula. Kdy to bude možné, rozhodnou páteční čísla

Školy zůstanou po neděli zavřené. Řekl to ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). O potřebě rozhodnout o případném obnovení prezenční výuky alespoň na základních školách hovořil před úterním jednáním kabinetu ministr školství Robert Plaga (za ANO), Prymula původně chtěl s rozhodnutím počkat do pátku. V pátek by mělo být jasné, kdy se školy otevřou.
27. 10. 2020Aktualizováno27. 10. 2020, 13:53|

Nová Trojská lávka již slouží chodcům a cyklistům. Kvůli vládním opatřením se otevřela bez stříhání pásky

Od pátečního odpoledne je možné dojít suchou nohou z pražské Troje na Císařský ostrov. Otevřela se Trojská lávka, která vznikla jako náhrada té, která se zřítila v prosinci 2017. Kvůli epidemickým opatřením proběhlo otevření bez jakékoli ceremonie. S otevřením nové lávky také po necelých třech letech končí provoz přívozu P8, který ji dočasně nahrazoval.
23. 10. 2020Aktualizováno23. 10. 2020, 18:00|

PŘEHLEDNĚ: Co už otevřelo, jak se obnovuje výuka a jak to bude s rouškami?

Vláda v dubnu schválila podrobný plán postupného uvolňování restriktivních opatření, který měl platit v případě, že se bude dařit držet šíření koronaviru pod kontrolou. Díky příznivé situaci harmonogram nakonec o dva týdny urychlila, poslední vlna rozvolňování tedy přišla 25. května. Netýká se ale úplně všeho. V plném rozsahu se třeba do července nevrátí výuka do škol.
14. 4. 2020Aktualizováno25. 5. 2020, 10:41|