TÉMA

Astronauti

Mars nanečisto. Výcvikové centrum umožní astronautům přípravu na misi

Na první krůčky po povrchu Marsu si lidstvo ještě pár let počká, ale americká vesmírná agentura NASA začala s přípravami již nyní. Během rok trvající simulace si posádka astronautů vyzkouší pobyt v izolaci či práci s vědeckými nástroji uvnitř základny i na povrchu rudé planety. To vše bude možné, aniž by opustili vesmírné středisko v Houstonu.
12. 4. 2023|

Brambory jsou lepší stavební materiál než lidská krev. „Hvězton“ je ideální hmota na Marsu

Zatím nejlepší stavební hmotou, která by se dala použít pro budování základen na Marsu a Měsíci, je škrob, který se dá získat z brambor. Pokud by se obohatil lidskými slzami nebo dalšími tělními tekutinami a smíchal s tamními horninami, vznikl by materiál, jenž pevností předčí beton.
25. 3. 2023|

Loď Orion vstoupila na oběžnou dráhu Měsíce

Kosmická loď Orion vstoupila v pátek pozdě večer SEČ na oběžnou dráhu kolem Měsíce. Informoval o tom americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Orion zůstane na oběžné dráze zhruba týden a pak začne cestu zpět na Zemi. Cesta má prověřit podmínky pro návrat astronautů na Měsíc.
26. 11. 2022|

Astronauti se budou z ISS vracet kvůli bouři později. Navíc s plenami, porouchala se jim toaleta

Silný vítr u pobřeží Floridy si vyžádal odklad návratu čtveřice astronautů z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), kde pobývají od jara. Američtí astronauti Shane Kimbrough a Megan McArthurová, Francouz Thomas Pesquet a Japonec Akihiko Hošide se původně měli vrátit na Zemi v pondělí, místo toho přistanou v oblasti Mexického zálivu až v úterních časných ranních hodinách.
8. 11. 2021|

Třináctiletí chlapci navrhli základnu na Měsíci. Za odměnu si popovídali s astronauty

Za návrh základny na Měsíci, se kterým skončili první v juniorské kategorii soutěže Evropské vesmírné agentury (ESA), si dva třináctiletí studenti Vojtěch Dvořák a Jan Vávra z Roudnice nad Labem mohli na dálku popovídat se dvěma astronauty, Samanthou Cristoforettiovou a Lucou Parmitanem z evropského vesmírného programu.
5. 6. 2020|

„Houstone, měli jsme problém!“ Uplynulo půl století od mise Apolla 13

Přesně před půl stoletím odstartovalo Apollo 13. Třetí mise, která měla dostat astronauty na povrch Měsíce, pátá, která se k němu měla dostat. Z rutinního letu se po explozi kyslíkové nádrže stal boj o přežití astronautů. A ztělesnění hesla „Neúspěch nepřichází v úvahu“.
11. 4. 2020|