TÉMA

Živnostník

Zájem živnostníků o platbu státního nemocenského pojištění klesl

Zájem živnostníků o platbu státního nemocenského pojištění klesl. Loni si ho hradilo zhruba 99 tisíc samostatně vydělávajících, tedy asi o tři tisíce méně než v roce předchozím. Celkově přitom živnostníků přibylo, vyplývá z dat České správy sociálního zabezpečení.
21. 3. 2024|

Firmy a podnikatelé mohou žádat o dotace na elektroauta. Stát na ně vyčlenil dvě miliardy

O dotaci až 300 tisíc korun na elektrické nebo vodíkové auto a dobíjecí stanici mohou od tohoto týdne žádat živnostníci, podnikatelé a firmy. Podmínkou je pořídit si vůz na úvěr se zárukou Národní rozvojové banky.
20. 3. 2024|

Začínající živnostníci by mohli odložit zálohy za sociální pojištění, zvažuje vláda

Začínající podnikatelé by v prvních měsících nemuseli platit zálohy na sociální pojistné. Počítá s tím koaliční návrh, který má živnostníkům při startu ulevit od vysokých nákladů. Úplně se ale odvodu nevyhnou, doplatit ho budou muset zpětně. Podle části opozice se tak o žádnou pomoc nejedná.
17. 2. 2024|

Podnikatelé mají poslední den, kdy se mohou přihlásit k paušální dani

Do středy 10. ledna včetně se můžou živnostníci přihlásit k takzvané paušální dani. Možné je to elektronicky, osobně nebo poštou. Měsíční zálohy proti loňsku vzrostly o sedm set až tisíc pět set korun v závislosti na pásmu daně.
10. 1. 2024|

Papír nestačí, daňové přiznání musí mnozí kvůli datovým schránkám nově podat elektronicky

Na podání daňového přiznání v papírové podobě zbývá čas už jen do pondělí 3. dubna. Elektronicky to bude možné až do 2. května – a lidí, kteří se on-line formě nevyhnou, je letos výrazně více než dříve. Důvodem jsou automaticky zakládané datové schránky například všem živnostníkům. Momentálně je mají asi čtyři miliony uživatelů.
28. 3. 2023Aktualizováno28. 3. 2023, 19:45|

Ministerstvo podnikatelům zřídilo už 800 tisíc datových schránek. Část lidí si ale stěžuje na komplikované přihlašování

Za první měsíc zřídilo ministerstvo vnitra víc než 800 tisíc datových schránek podnikajícím osobám. Postupně k nim přidá další víc než milion. Hlavní výhodou má být zjednodušení komunikace mezi podnikateli a úřady, někteří lidé si ale na nový krok stěžují.
4. 2. 2023|

V listopadu ukončilo podnikání třikrát víc živnostníků než obvykle, ukázala analýza

Své podnikání ukončilo v listopadu 11 090 živnostníků, což je zhruba třikrát více, než je v tomto měsíci v posledních letech v Česku běžné. Podnikání na živnost zahájilo 6136 lidí, takže počet českých živnostníků se v tomto měsíci snížil o 4954. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF - Czech Credit Bureau.
30. 12. 2022|

Na přihlášení k paušální dani mají noví zájemci poslední dny. Režim už využívají desítky tisíc podnikatelů

Paušální daň vstupuje do druhého roku svého fungování a pro nové zájemce zbývá čas do pondělí, pokud se k ní chtějí v letošním roce přihlásit. Podnikatelé, kteří už režim využívají, znovu oznámení podávat nemusejí. Je jich zhruba 66 tisíc. Pro rok 2022 se měsíční platba zvýšila o zhruba pět set korun za měsíc, a to s ohledem na růst záloh na sociální a zdravotní pojištění.
8. 1. 2022|

Reprodukční číslo vyšplhalo nad hodnotu jedna, ve firmách a školách končí plošná povinnost pravidelného testování

Počet nových případů koronaviru v Česku dál roste. Reprodukční číslo ve středu poprvé od půlky dubna překročilo hodnotu jedna, která ukazuje na zrychlování šíření epidemie. V úterý testy v Česku odhalily 160 případů nemoci covid-19, téměř o polovinu víc než před týdnem. Nejhorší situace je v Praze. Firmám i živnostníkům končí plošná povinnost pravidelného testování. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) chce vládě ale navrhnout, aby lidé po návratu z dovolené předložili zaměstnavateli negativní test na koronavirus. Podstupovat testy nebude nadále nutné ani ve školách, což se může týkat například letních termínů zkoušek na univerzitách. Živnostníci mají také poslední možnost požádat o ošetřovné za duben a květen.
30. 6. 2021Aktualizováno30. 6. 2021, 18:43|

Epidemie koronaviru ochromila 90 procent autoprůmyslu a paralyzuje i pětinu živnostníků

Kvůli epidemii COVID-19 je nyní fakticky ochromeno téměř 90 procent automobilového průmyslu v Česku, z toho zhruba třetina firem byla nucena zastavit výrobu. Současná situace ohrožuje až 150 tisíc přímých pracovních míst a až osm procent hrubého domácího produktu, uvedlo Sdružení automobilového průmyslu (AutoSAP). A podle poradenské firmy Bisnode nouzový stav v Česku paralyzuje zhruba pětinu aktivních živnostníků. Úřady práce musely stornovat zhruba 70 procent žádostí o kurzarbeit, které v prvních hodinách po spuštění programu Antivirus dostaly.
7. 4. 2020Aktualizováno7. 4. 2020, 17:27|