TÉMA

Hraniční přechody

Finsko na dva týdny zavře hranici s Ruskem

Finsko uzavře na dva týdny celou hranici s Ruskem ve snaze zastavit příliv migrantů z blízkovýchodních, afrických a dalších zemí. Na tiskové konferenci to oznámil finský premiér Petteri Orpo. Opatření začne platit v noci na čtvrtek.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 17:37|

30 let zpět: Celnice na hranicích až za půl roku

S blížícím se rozdělením Československa se řešila otázka výstavby celnic na hranicích a daňový systém. Na české straně byly zatím instalovány tři mobilní buňky pro celníky, na slovenské straně žádné. Proto bylo v plánu provizorně zřídit takzvané kontrolní body, které měly fungovat půl roku, než dojde ke zprovoznění normálního režimu s celnicemi na hraniční čáře.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
28. 12. 2022|

Speciálně vycvičení psi pomáhají celníkům odhalovat pašované bankovky. Případů přibývá

Pašování peněz je podle celní správy vzhledem k válečným konfliktům ve světě čím dál častějším problémem. Vyhledávat pašované bankovky celníkům pomáhají speciálně vycvičení psi. Jejich výcvik chtějí celníci posílit. Tento týden proto pořádají mezinárodní kynologický seminář v Heřmanicích na Frýdlantsku.
24. 11. 2022|

Přijela mi dcera s vnukem. Nechápu, že se svět jen dívá, říká Ukrajinec v Praze

Ze strachu z bojů někteří Ukrajinci svoji zemi opouští. Velká část z nich míří na Slovensko, Polsko a také do Česka. Na hraničních přechodech se tvoří dlouhé fronty. Ukrajinské úřady vrací zpět muže, kterých se týká všeobecná mobilizace. Napadenou zemi již opustily desetitisíce uprchlíků.
25. 2. 2022|
Doporučujeme

Taliban je jako franšíza a Afghánistán se stal hřištěm pro regionální mocnosti, píše analytik Martin

Afghánská vláda rychle ztrácí kontrolu nad zemí, z níž se stáhly jednotky koalice vedené USA. Mocenské vakuum zaplňují především velitelé lokálních ozbrojených skupin. Mnozí z nich se hlásí k islámskému hnutí Taliban, další chtějí hájit své obce proti němu. A šanci zaplnit místo po Američanech cítí také regionální mocnosti: Čína, Indie, Pákistán, Írán i Rusko. Situaci pro web UnHerd rozplétá bývalý voják a autor řady textů o konfliktech nejen v Afghánistánu působící mimo jiné na londýnské King's College Mike Martin.
30. 7. 2021|

Sněmovna schválila návrh zákona o elektronizaci zdravotnictví, poslanec Volný byl vykázán

Poslanci schválili pravidla a nástroje pro bezpečné sdílení informací mezi registry zdravotníků, pacientů a poskytovatelů nebo zdravotnickými zařízeními tak, jak je nastavuje návrh zákona o elektronizaci zdravotnictví. Sněmovna odsouhlasila také rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu, osud novely je ale nejistý. Poslanci také schválili zastavování dlouhodobých bezvýsledných exekucí. Začne od roku 2023. Schůze byla okolo půl páté páté na několik desítek minust přerušena, protože poslanec Lubomír Volný odmítl opustit řečnický pult a byl vykázán.
7. 7. 2021Aktualizováno7. 7. 2021, 20:33|

Pandemie ve světě: Slovensko zintenzivňuje hraniční kontroly, Francii může zasáhnout čtvrtá vlna

Slovenská policie začíná s intenzivními kontrolami na hranicích, zaměří se na dodržování karanténních povinností po vstupu na území Slovenska. Provoz některých hraničních přechodů se omezí nebo úplně uzavře. Vzhledem k narůstajícím počtům případů varianty delta mluvčí francouzské vlády Gabriel Attal připustil, že zemi může na konci měsíce zasáhnout čtvrtá vlna koronaviru. Počty nákaz rostou také v Izraeli, tamní vláda proto podle médií chystá nová opatření. Británie naopak i přes narůstající infekce plánuje 19. července zrušit zbývající restrikce.
5. 7. 2021Aktualizováno5. 7. 2021, 18:53|

Koordinátor očkování Blahuta se vzdal funkce. „Jsem rád, že je to za mnou,“ řekl

Národní koordinátor očkování proti covidu-19 Zdeněk Blahuta se vzdal své funkce. „Jsem strašně rád, že je to za mnou,“ řekl Deníku N. Skóre PES zůstává třetí den na 69 bodech. Ve čtvrtém z pěti stupňů rizika se drží 12 dní. V zemi stále platí pátý stupeň, vláda ale zatím rozvolnění nechystá, vyčkává, až klesne počet lidí v nemocnicích pod tři tisíce. Kritickou situaci hlásí například Karlovarský kraj. Na největších hraničních přechodech z Česka do Bavorska se od rána kvůli přísným německým opatřením tvoří fronty pendlerů.
25. 1. 2021Aktualizováno25. 1. 2021, 22:31|

30 let zpět: Fronty a kontroly na hraničních přechodech

Jaká byla situace na hraničních přechodech, jak se dlouho čekalo na odbavení, co jste si mohli pořídit za talony a jak fungovaly přechody pro pěší nebo cyklisty?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
14. 7. 2020|

V Česku zavřely restaurace i většina obchodů, zdravotnictví chybí až milion respirátorů

Chybí až milion respirátorů, uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) s tím, že zatím je jich závazně objednáno 1,7 milionu, dorazit by měly v příštím týdnu. Kvůli zamezení možné nákaze novým koronavirem se už v sobotu v šest hodin ráno neotevřely obchody s výjimkou potravin, lékáren, drogerií, benzinových pump a některých dalších. Vláda v noci na základě nouzového stavu rozhodla také o uzavření všech restaurací, pivnic, barů a podobných zařízení s výjimkou například závodního stravování. Opatření platí do 24. března do 6:00. Ministerstvo zahraničí vyšle pro krajany, kteří se nemají jak dostat do Česka, autobusy.  V Česku je 189 nakažených.
14. 3. 2020Aktualizováno14. 3. 2020, 19:25|