TÉMA

Obrněné vozidlo

Milník protiofenzivy. Ukrajinci podle ISW překonali u Verbove poslední obrannou linii Rusů

Ukrajinská obrněná vozidla operují za poslední, třetí linií ruské obranné vrstvy v západní části Záporožské oblasti, píše ve své poslední zprávě o vývoji bojů americký Institut pro studium války (ISW). Ukrajinské ozbrojené síly podle něj v současné době pronikají touto obrannou linií, byť analytici institutu zatím nejsou schopni posoudit, zda Ukrajinci ruskou obranu už zcela prolomili. K podobnému závěru došel deník The Wall Street Journal (WSJ), který tento vývoj bojů označil za významný milník v tři a půl měsíce trvající ukrajinské protiofenzivě, jejímž cílem je rozetnout pozice ruské okupační armády na dvě části.
22. 9. 2023Aktualizováno22. 9. 2023, 23:10|

Ukrajinští mariňáci překvapují okupanty a osvobodili řadu obcí. Čelí ale vyčerpání nebo minám

Klíčovou silou ukrajinské armády během protiofenzivy se ukázaly být čtyři námořní brigády, které vznikaly po obsazení Krymu Rusy. Skoro všech osm tisíc mariňáků slaví úspěchy na jižní frontě, kde se jim při bleskové útočné jízdě podařilo osvobodit řadu obcí. Elitní vojáci se inspirovali taktikou, kterou použili Američané před dvaceti lety v Iráku. Zásadní je pro ni rychlost a střelba za jízdy, jež má překvapit a demoralizovat nepřítele. Problém však nastává ve chvíli, kdy mariňáci ztratí vozidla, narazí na větší minová pole nebo si zkrátka potřebují odpočinout. Nemá je totiž kdo nahradit, píše magazín Forbes.
10. 8. 2023|

Posloužily jako impuls, teď stojí životy. Francouzské lehké tanky se do zákopové války nehodí

V bojích s Rusy na Ukrajině zemřela čtyřčlenná posádka lehkého tanku francouzské výroby poté, co střepiny z dělostřeleckého granátu prorazily tenký pancíř, tvrdí ukrajinský velitel, jehož cituje Kyiv Post a další média. Obrněná vozidla AMX-10 RC jsou určená primárně pro ozbrojený průzkum a útoky na nepřátelské tanky. Na frontové linii jsou však nepraktická a jejich využití vojáky spíše ohrožuje, míní velitel. Kyjev v lednu vyjádřil Paříži za příslib AMX-10 RC vděčnost, neboť se jednalo o významný impuls pro další západní dodávky těžkých zbraní včetně klíčových německých bojových tanků Leopard.
4. 7. 2023|

Ukrajinci v zahraničí na vlastní pěst nakupují obrněnce a zbraně, hledají třeba v aukcích

Ukrajinští dobrovolníci nakupují starší západní vojenskou techniku pro boj na frontě. Ve Velké Británii už ve vojenských aukcích za loňský rok zájemci koupili více než 150 vyřazených obrněných transportérů. O posílení dodávek na vlastní pěst se snaží i Ukrajinci v Kanadě, kde pomáhají přestavovat terénní auta na obrněná vozidla. Podporu pro ukrajinskou armádu ale dál oficiálně plánuje i britská vláda, která přislíbila dodávky raket s doletem až 300 kilometrů.
2. 5. 2023|

Na Ukrajině pomáhají čeští „Vampíři“. Dokáží si poradit i s terénem, kde jiná technika selže

Česko už od začátku ruské agrese na Ukrajině pomáhá napadené zemi vojensky dodávkami těžké techniky. Část pochází z armádních skladů, část od firem v obranném průmyslu, a na některé se zas vybraly peníze z veřejných sbírek. Vedle tanků, obrněných vozidel, protiletadlových a protiraketových systémů jde třeba i o raketomety RM-70 Vampire.
29. 4. 2023|

Británie posílá Ukrajině „neporažené tanky“ a další zbraně. Kyjev i Moskva se snaží o překvapivý úder

Obráncům Ukrajiny pomůže v dalším boji dosud největší dodávka vojenské techniky z Velké Británie. Vedle už dříve potvrzených čtrnácti moderních tanků Challenger 2 bude balík zahrnovat i stovky obrněných vozidel, pontony nebo náboje. Rusko i Ukrajina se teď prý budou snažit o překvapivý úder. „Nic bohužel ještě není rozhodnuto, ta válka bude pokračovat dál. Politické hledisko ze strany Kremlu je nadřazeno smysluplnosti konání na bojišti,“ říká analytik Tomáš Řepa.
17. 1. 2023|

Vojenští chemici z Liberce převzali průzkumná lehká obrněná vozidla české výroby

Liberečtí vojenští chemici jako první převzali nová průzkumná lehká obrněná vozidla české výroby. Vojákům z elitního 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany generálmajora Oskara Starkoče bude pět párů vozidel s označením S-LOV-CBRN a LOV-CBRN II sloužit k pozorování a odběru vzorků. Každá souprava obsahuje dvě vozidla, která tvoří celek. Dohromady tak jde o deset nových vozidel. Chemici by měli postupně získat 20 těchto souprav, tedy polovinu vozů, které armáda objednala, řekl velitel pluku Martin Fokt.
26. 1. 2022|

Na ostrově Lesbos přibývá migrantů a vztahy s místními se vyostřují

Na řecké ostrovy v Egejském moři dorazila nová vlna několika stovek migrantů. Na moře vypluli ještě předtím, než Turecko znovu uzavřelo přístup k pobřeží. Místní se i tak obávají nové migrační krize. Na ostrově Lesbos roste napětí i útoky na uprchlické tábory a organizace, které lidem na útěku pomáhají.
8. 3. 2020|