TÉMA

Jiří VI.

Trochu jiná korunovace. Nově by měl lid slíbit králi věrnost, zapojí se i víc církví

Arcibiskup z Canterbury vyzval veřejnost, aby při sledování bohoslužby při nadcházející korunovaci Karla III. nebo jejího přímého přenosu nahlas slíbila věrnost králi a jeho potomkům. V minulosti přitom tuto přísahu skládali dědiční šlechtici. Novinkou bude také zapojení představitelů dalších náboženství nebo část bohoslužby v jazycích, které se používají v jednotlivých částech Spojeného království. O detailech korunovace v neděli informovala anglikánská církev a stránky britské královské rodiny.
30. 4. 2023|

Pětasedmdesát kroků za minutu, těžká lafeta s rakví a 142 kadetů. I to byl pohřeb královny

Královnu Alžbětu II. na poslední projížďce Londýnem doprovodilo v pondělí přes 140 kadetů britského námořnictva. Ti táhli dva a půl tuny těžkou lafetu s rakví. Nejprve do Westminsterského opatství a pak i z něj. Celkem se do procesí zapojily dva tisíce vojáků, stejný počet dohlížel na bezpečnost. Celé procesí mělo jasně dané jak pořadí zúčastněných, tak rychlost. Pohřbu se zúčastnily stovky světových lídrů, s královnou se ale naposledy loučili i obyvatelé Velké Británie.
19. 9. 2022Aktualizováno19. 9. 2022, 20:57|

Budeme svědky neuvěřitelného spektáklu, předesílá zpravodaj ČT Vostal před pohřbem Alžběty II.

Státní pohřeb panovníků má ve Spojeném království dlouhou tradici a připravuje se desítky let dopředu, pondělní poslední rozloučení s Alžbětou II. se ale bude od předchozích ceremoniálů v několika ohledech lišit, přiblížil v Interview ČT24 zpravodaj ČT Bohumil Vostal. Pohřeb se poprvé po dvou stech letech uskuteční ve Westminsterském opatství a ovlivní ho technologický vývoj, uvedl zpravodaj, podle kterého lze proto očekávat „neuvěřitelný spektákl“.
16. 9. 2022|

Alžběta II. byla nejmilovanějším a nejúspěšnějším panovníkem, řekl historik Oxfordské univerzity

Alžbětu II. britský národ miloval od okamžiku, kdy k němu poprvé promluvila jako královna. V roli panovnice na ni měli největší vliv její otec a Winston Churchill. „Tito dva muži pro ni byli ti nejdůležitější,“ popsal v rozhovoru pro Českou televizi historik a odborník na královskou rodinu Lawrence Goldman. Podle jeho vlastních vzpomínek byla ale i velmi bystrou a vtipnou dámou. Představovala tak takovou panovnici, jakou si Britové přáli.
10. 9. 2022|

Karel III. udělí Williamovi titul prince z Walesu. Jaká pravidla má britské nástupnictví?

S úmrtím královny Alžběty II. se panovníkem automaticky stal její syn, dříve princ Charles, dnes už král Karel III. Jeho dosavadní místo přebere králův prvorozený syn William. Ve svém prvním projevu Karell III. oznámil, že Williamovi udělí titul prince z Walesu. Automaticky jej následník trůnu nezískává. Linie nástupnictví se posunula kupředu poprvé po více než sedmdesáti letech a za tu dobu doznal změn i systém následnictví.
9. 9. 2022Aktualizováno9. 9. 2022, 19:47|

Alžběta II. procestovala svět. Na některých ceremoniích v rámci oslav ale chyběla

Britové pokračují v oslavách sedmdesáti let Alžběty II. na trůnu. Pětaosmdesát procent z nich se narodilo za její éry. Podle průzkumů více než čtyři pětiny Britů nejstarší panovnici v ostrovních dějinách chválí za její práci. Ovšem počet Britů, kteří chtějí zachovat konstituční monarchii, za posledních deset let klesl. Většina populace zřízení ale nadále podporuje. Tvář královny zná celý svět. I proto, že velkou část nejen bývalých britských držav navštívila.
4. 6. 2022|

Alžběta II. je populární stejně jako monarchie. Lidé oceňují kontinuitu, uvedl britský velvyslanec

Je nejdéle žijícím a také vládnoucím britským panovníkem v dějinách. Alžběta II. je už 70 let na trůnu Spojeného království, během nichž uvedla do úřadu už čtrnáct britských ministerských předsedů. Její platinové jubileum oslavují miliony Britů. Kde se bere královnina popularita i ve třetí dekádě 21. století?
4. 6. 2022|

Alžběta II. slaví 96. narozeniny. Británie se chystá na oslavy asi posledního kulatého jubilea její vlády

Britská královna Alžběta II. ve čtvrtek slaví 96. narozeniny. Královně gratuloval její vnuk princ William, premiér Boris Johnson i britské ozbrojené síly. Panovnici také navštívil druhý vnuk princ Harry s vévodkyní Meghan. V létě si Spojené království připomene velkolepými oslavami platinové jubileum, tedy semdesát let její vlády.
21. 4. 2022Aktualizováno21. 4. 2022, 20:12|

Sedmdesát let s Alžbětou na trůně. Nezdolná panovnice dokáže jít s dobou, její následovníci ale musí změnit styl

Přesně sedmdesát let stojí Alžběta II. v čele Spojeného království. Dosud žádný britský panovník neoslavil na trůnu platinové jubileum a dost možná se to už žádnému dalšímu nepodaří. Navíc pokud ve funkci vydrží až do léta 2024, zastíní Alžběta II. i samotného Krále Slunce Ludvíka XIV. Tento francouzský panovník totiž jako jediný evropský monarcha vládl déle, celých 72 let a 110 dní. Většina Britů přitom chce, aby Alžběta na trůnu zůstala až do své smrti. Ona sama je pevně rozhodnuta to splnit.
6. 2. 2022|

Námořník, bouřlivák, trpělivý manžel i novátor. Princ Philip ze zákulisí měnil tvář monarchie

Vévoda z Edinburghu strávil po boku britské královny Alžběty II. dlouhých 73 let. Jejich manželství bylo jedním z mála stabilních prvků života britské královské rodiny a nedostižným vzorem pro jejich potomky. I když musel princ Philip svou panovnici vždy následovat s uctivým odstupem, byl to právě on, kdo uvnitř paláce prosazoval změny, které měly monarchii zmodernizovat a pomoct jí tak přežít až do 21. století.
9. 4. 2021|

„Otče, odpusť.“ Před 80 lety zničila Měsíční sonáta anglické Coventry

Odpoledne 14. listopadu 1940 se vydaly německé bombardéry z kontinentu přes Lamanšský kanál. V rámci operace „Měsíční sonáta“ mířily nad anglické město Coventry, tehdejší průmyslové centrum. Bombardování trvalo dlouhých jedenáct hodin a pro Coventry znamenalo naprostou zkázu. Symbolem se staly trosky katedrály svatého Michala, jejíž obvodové zdi tlakovým vlnám i žáru odolaly. Po skončení války se ohořelé kamenné zdivo čnící k nebi stalo symbolem smíření a budování míru.
14. 11. 2020|

Filmová upoutávka týdne: Tajná zahrada odhalí svá kouzla i Colinu Firthovi

Producenti Harryho Pottera zřejmě našli další literární materiál, který skrývá dostatek magického potenciálu, aby se mohl předvést v kinech. Adaptace se tak dočkala kniha The Secret Garden (Tajná zahrada), která se podobně jako kdysi kouzelnická série opírá o dosud neznámé dětské představitele, ale zahrnuje i zavedená herecká jména jako Colin Firth a Julie Waltersová.
7. 3. 2020|