TÉMA

Louka

Svratka u Herálce se vrátila do původního koryta. Je téměř o kilometr delší

Řeka Svratka u Herálce na Žďársku znovu protéká v meandrech podmáčenými loukami. Povodí Moravy vrátilo část kdysi napřimovaného toku do původního koryta. Řeka se tak prodloužila o necelý kilometr. Součástí revitalizace byla také výstavba nových kamenných zídek, které budou obec lépe chránit při povodních.
15. 3. 2023|

Žraloci s kamerami na ploutvích rozkrývají neznámé mořské louky

Vědci nedaleko Bahamských ostrovů využili žraloky tygří, aby zmapovali neznámá místa u dna oceánu. Díky kamerám připevněným na jejich ploutvích výzkumný tým objevil až o čtyřicet procent víc mořských luk a dalších lokalit, které dosud nebyly známé. Rozkrývání nových míst podle nich může pomoci s dalšími řešeními klimatické krize.
12. 11. 2022|

Louky Bílých Karpat jsou podobně rozmanité jako deštné pralesy, ukázal výzkum

Na stepích a lukách Bílých Karpat roste podobné množství rostlinných druhů jako v amazonském deštném pralese. Je to ale patrné jenom tehdy, když se druhy počítají na malých plochách, vyplývá z mezinárodního výzkumu s českou účastí. Studii zveřejnil časopis Nature Communications.
9. 9. 2022|

Spolek z jižních Čech zachraňuje díky dronům ohrožená srnčata. Pomůžou mu i vysokoškoláci

Dobrovolníkům se na jihu Čech letos podařilo zachránit před smrtí pod kombajny a sekačkami až dvě stě srnčat. Spolku Stop sečení srnčat nově pomáhají také drony, které monitorují pole a louky. Záchranu mláďat nová technologie výrazně zefektivnila, ukazují výsledky projektu. Drony využívají termovizi, díky které členové spolku vidí to, co by ze země ve vysoké trávě nezaznamenali. Ročně přitom takovým způsobem zemře až 60 tisíc srnčat, což chce spolek zvrátit.
8. 9. 2021|

Běžně rozšířené květiny a opylovači slouží v ekosystémech jako kotvy, tvrdí vědci

Běžně rozšířené druhy rostlin a hmyzu hrají klíčovou roli při udržování biologické rozmanitosti.  Poukázal na to výzkum, který publikoval časopis Ecology. Podle vědců mohou ekosystémům například pomoct reagovat na klimatickou změnu, jejich ochrana je proto nezbytná.
22. 4. 2021|

Přírodovědci našli v Krkonoších vzácné druhy hub, jednu nejspíš úplně poprvé v Česku

Mykologové v Krkonoších objevili houbu druhu závojenka kruhatá (Entoloma violaceozonatum). S největší pravděpodobností jde o první nález v celé České republice. Monitoringu hub v krkonošských lesích se mykologové věnují několik desetiletí. Přinesl i další pozoruhodné objevy.
19. 4. 2021|

Chráněná krajinná oblast Bílé Karpaty slaví 40 let. Jedinečné orchidejové louky ubránila před zoráním

Impozantní rozmanitost živočišných druhů, rozkvétající louky s barevnými orchidejemi, husté lesy a roztroušené vesničky jsou typické pro krajinu Bílých Karpat. Patří mezi ty nejpestřejší přírodní území, vznikla přitom i díky staletím tradičního obdělávání lidmi. Zachování jedinečného prostoru a odvrácení hrozby necitlivého zemědělství začalo před 40 lety vyhlášením chráněné krajinné oblasti (CHKO).
3. 11. 2020|

Vodou nasáklá půda ztěžuje práci zemědělcům. Obilí lehlo a brambory hnijí

Část zemědělců po suchých jarních měsících trápí opačný stav, tedy příliš mnoho vody. V Poodří nebo Beskydech si stěžují, že se na loukách nemůže pást dobytek a není možné sušit seno. Problém podle nich může být i se zeleninou, třeba brambory prý nerostou a hrozí, že brzy uhnijí.
7. 7. 2020|

Fialová krása letos bez diváků. Lačnov zakázal vstup na šafránové louky

Na loukách a v zahradách v Lačnově na Vsetínsku rozkvetl vzácný šafrán bělokvětý. Na květy se každoročně jezdí dívat stovky lidí. Obec Lačnov ale letos vzhledem k mimořádným opatřením vlády zakázala na louky vstup. Není schopná zajistit, aby se na místě nescházelo mnoho lidí.
16. 3. 2020|

Lidé poslali ochráncům statisíce, aby mohli v Bílých Karpatech vykoupit louky a lesy

Dobrovolní dárci přispívají ochráncům přírody na výkup chráněných lesů a luk, o které se desetiletí nikdo nezajímal. Bez pravidelného obhospodařování se jindy pestrá krajina v rukou některých soukromníků proměnila v zanedbaný a druhově chudý les. Český svaz ochránců přírody (ČSOP) tak díky vybraným penězům od veřejnosti odkoupil i pozemky v Bílých Karpatech.
29. 2. 2020|