TÉMA

Hygienická stanice

Žádné neočkované dítě proti černému kašli nebude vyřazeno z výuky, říká Svrčinová. Chlíbek mluví o „kličkované“

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová trvá na tom, že žádné dítě neočkované proti černému kašli nebude vyřazeno z výuky ve škole. Podle epidemiologa Romana Chlíbka se tím ale příslušná vyhláška ohýbá, vyřazení neočkovaného dítěte je podle něj naopak základní opatření. Svrčinová a Chlíbek byli hosty pořadu 90' ČT24.
19. 3. 2024|

Ministr Válek vidí očkování coby nejprověřenější cestu, jak se chránit před černým kašlem

V Česku se od začátku roku nakazilo černým kašlem přes tři tisíce lidí, jen tento týden jich přibylo 810. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) za tím vidí souběh dvou faktorů: opatření během covidu a klesající zájem o očkování. Uvedl to v pořadu Události, komentáře.
16. 3. 2024|

Vláda připouští zmrazení plateb za státní pojištěnce. Zdravotnické odbory hrozí stávkou

Zdravotnické odbory od půlnoci z úterý na středu vstupují do stávkové pohotovosti kvůli vládním plánům na úspory ve zdravotnictví. Podle návrhu státního rozpočtu, který v úterý odpoledne schválila vládnoucí koalice, se počítá se zachováním plateb za státní pojištěnce na úrovni loňského roku, tedy nikoli s jejich zvýšením, o němž rozhodla předchozí vláda. Kvalitu ani dostupnost zdravotní péče to podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) neohrozí.
8. 2. 2022Aktualizováno8. 2. 2022, 19:01|

Hygieny podle Seznamu čeká v rámci škrtů propouštění, ministerstvo to popřelo

Úspory v rozpočtu na ministerstvu zdravotnictví se mají dotknout i krajských hygienických stanic. Podle serveru Seznam Zprávy jim ministerstvo v dopise oznámilo, kolik pracovníků mají propustit. Zdravotnictví ale popřelo, že by dalo hygienám pokyn k propouštění. Někteří zaměstnanci podle resortu informace dezinterpretovali. Nový návrh rozpočtu má vláda schvalovat ve středu, zmrazením plateb za státní pojištěnce plánuje ušetřit téměř jedenáct miliard korun.
4. 2. 2022Aktualizováno4. 2. 2022, 22:59|

Ohodnocení hygieniků se změní, rozhodla vláda. Jednala i o dřívějším důchodu v náročných profesích

Vláda v pondělí změnila odměňování zaměstnanců v hygienické službě, výrazně víc budou mít hygienici v klíčových pozicích a zvýší se zvláštní příplatky. Růst platů ve veřejné sféře ale jinak vláda neřešila. Kabinet jednal o poslaneckém návrhu ČSSD na dřívější odchody do starobního důchodu pro lidi v náročných profesích, ministři zaujali neutrální stanovisko. Schválili plán proti klimatickým změnám, na programu měli i nařízení o letním čase nebo zvýšení letošního rozpočtu Státního fondu podpory investic o 1,8 miliardy korun na 5,24 miliardy korun.
13. 9. 2021Aktualizováno13. 9. 2021, 20:09|

Hygienické stanice nestíhají trasovat. Od příštího týdne pomůže sebereportování

Do týdne by všichni lidé pozitivně testovaní na covid měli spolu s výsledkem vyšetření dostávat odkaz na takzvané sebereportování. Jedná se o on-line formulář, do kterého mohou lidé dobrovolně vyplnit informace o svých kontaktech v posledních dnech a pomoci tak hygienikům s jejich hledáním. Hygienickým stanicím totiž přibývá případů, které nestíhají dořešit, například v Praze jich ke čtvrtku bylo víc než tisíc.
3. 10. 2020|

Páteřní laboratoře spolu s těmi, které už fungují, by měly zvládnout 25 tisíc testů denně, řekl Vojtěch

Počet testovaných lidí na koronavirus by se měl zvyšovat. Laboratoře v Česku jsou dnes schopny udělat asi 17 tisíc testů na covid-19 denně, přes páteřní síť laboratoří by se však měl počet testů navýšit až na 25 tisíc testů denně, řekl na brífinku k Národní strategii testování na koronavirus ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). V každém kraji by podle něj měla být minimálně jedna laboratoř, která bude páteřní. Nejde tak jenom o státní přímo řízené nemocnice, ale také některá krajská zařízení.
30. 7. 2020Aktualizováno30. 7. 2020, 11:44|

„Chytrá karanténa absolutně nefunguje.“ Testování je podle starostů na Karvinsku chaotické

Za velmi vážnou považují starostové z Karvinska situaci týkající se koronavirové nákazy v okrese. Vinu připisují vládě, ministerstvu zdravotnictví a krajským hygienikům. Chytrá karanténa podle nich nefunguje, lidé se pozdě dozvídají výsledky svých testů a Krajská hygienická stanice organizaci nezvládá, uvedl Svazek měst a obcí okresu Karviná (SMOOK). Žádá vládu o přípravu programu na podporu Karvinska a opatření k co nejrychlejšímu trasování nakažených. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) i vládního zmocněnce pro výkum ve zdravotnictví Romana Prymuly ale hygienici nepochybili.
7. 7. 2020Aktualizováno7. 7. 2020, 20:51|