TÉMA

Hokkaidó

V Japonsku se na ranveji srazila dvě letadla. Pět lidí zemřelo, bezmála čtyři stovky se podařilo zachránit

Letadlo společnosti Japan Airlines zachvátil v úterý na letišti Haneda v japonské metropoli Tokiu požár, když se po přistání srazilo s letounem pobřežní stráže. Na palubě komerčního stroje bylo 379 lidí, které se všechny podařilo evakuovat. Pět ze šesti členů posádky letadla pobřežní stráže ale zahynulo, pilot se dokázal zachránit.
2. 1. 2024Aktualizováno2. 1. 2024, 17:57|

KLDR odpálila balistickou raketu na pevné palivo. Vážná provokace, zní ze Soulu

Další raketový test KLDR vyvolal ve východní Asii rozruch. Severní Korea odpálila balistickou střelu středního, nebo delšího doletu směrem nad Japonské moře. Severokorejská státní média později uvedla, že země otestovala novou mezikontinentální balistickou raketu na pevné palivo.
13. 4. 2023Aktualizováno14. 4. 2023, 00:03|
Doporučujeme

Našli jsme na planetce základní stavební kameny života včetně částí RNA, oznámili japonští vědci

Japonská mise, která odebrala vzorky prachu z planetky, zveřejnila, že tato hmota obsahuje základní stavební prvky, z nichž vzniká život. Analýza těchto sloučenin navíc říká, že se mohou vyskytovat na různých místech v kosmu.
22. 3. 2023Aktualizováno25. 3. 2023, 15:38|

Severní Korea odpálila střelu s doletem do Spojených států. Dopadla na sever od Japonska

Severní Korea v pátek vystřelila zřejmě mezikontinentální balistickou raketu, uvedly tiskové agentury s odvoláním na jihokorejské ministerstvo obrany. O startu balistické rakety v KLDR informovala rovněž japonská pobřežní stráž. Raketa, kterou v pátek otestovala Severní Korea, měla dostatečný dolet, aby zasáhla Spojené státy, uvedl později japonský ministr obrany Jasukazu Hamada. Spojené státy test střely odsoudily. Severokorejský vůdce Kim Čong-un  řekl, že na jaderné hrozby odpoví jaderným útokem a na totální konfrontaci totální konfrontací.
18. 11. 2022Aktualizováno18. 11. 2022, 23:48|

Severní Korea odpálila další balistickou střelu, přeletěla území Japonska

Severní Korea odpálila další balistickou střelu, uvedly armády Japonska a Jižní Koreje. Podle japonských úřadů raketa přeletěla severní japonský ostrov Hokkaidó, než dopadla do moře. Vláda v Tokiu vyzvala lidi v ohrožené oblasti, aby se ukryli. Spojené státy, Japonsko a Jižní Korea slíbily rozhodnou odpověď.
4. 10. 2022Aktualizováno4. 10. 2022, 10:35|

Silná zemětřesení postihla Japonsko i Írán, kde zničilo vesnici. Zemřelo pět lidí

Nejméně pět lidí zahynulo po zemětřesení na jihu Íránu, informovala státní média. Mělo sílu 6,1 stupně, jeden z následných otřesů byl ještě o dvě desetiny silnější. Nepatrně slabší zemětřesení zasáhlo také Japonsko, odkud ale zatím nejsou hlášeny žádné oběti.
2. 7. 2022Aktualizováno2. 7. 2022, 08:55|

Potopení výletní lodi v Japonsku má deset obětí. Po šestnácti lidech se pátrá

Deset lidí, které našla pobřežní stráž po sobotním potopení výletní lodi s 26 lidmi na palubě u japonského ostrova Hokkaidó, zemřelo. Pátrání po dalších pokračuje. Spojení s lodí bylo ztraceno ve špatném počasí, podle spekulací mohla v neklidných vodách narazit do skal.
24. 4. 2022|

Rusko pořádá manévry na Kurilských ostrovech, o které vede spor s Japonskem

Rusko pořádá vojenské cvičení na ostrovech, které si nárokuje Tokio. Moskva před několika dny zastavila mírové rozhovory s Japonskem kvůli sankcím, které vůči Rusku východoasijská země zavedla v souvislosti s invazí na Ukrajinu. Ruská armáda pořádá manévry i v Kaliningradu, nejzápadnější výspě federace na březích Baltu.
26. 3. 2022Aktualizováno26. 3. 2022, 13:57|

Japonské město chrání před medvědy robotická „Vlčí monstra“

Skuteční vlci vymřeli v Japonsku již více než před stoletím. Ve městě Takinawa na ostrově Hokkaidó je však nyní nahradili jejich robotičtí příbuzní. Jejich úkolem je chránit místní před medvědy.
14. 11. 2020|

Koronavirus dorazil i na Island. V Itálii dvě desítky mrtvých, Švýcarsko ruší ženevský autosalon

Světová zdravotní organizace (WHO) zvýšila globální riziko kvůli šířícímu se koronaviru na „velmi vysoké“. Úřady v Litvě, na Novém Zélandu, v Bělorusku, na Islandu, v Nigérii a Mexiku potvrdily první případy. Jedna z japonských prefektur vyhlásila stav nouze, lidé tam nemají o víkendu vycházet z domu. Itálie hlásí už 21 obětí a Švýcarsko kvůli koronaviru zakázalo všechny akce, kterých by se mělo účastnit víc než tisíc lidí. Německo ruší obří cestovní veletrh v Berlíně.
28. 2. 2020Aktualizováno28. 2. 2020, 17:27|