TÉMA

SynBiol

Hnutí ANO podalo k Ústavnímu soudu návrh na zrušení části zákona o střetu zájmů

Hnutí ANO v pátek podalo k Ústavnímu soudu návrh na zrušení části zpřísněného zákona o střetu zájmů. Předloha je podle opozičního subjektu protiústavní v několika ohledech a porušuje základní demokratické principy obsažené v Listině základních práv a svobod, například právo vlastnit majetek. Návrh podepsalo sedmdesát poslanců ANO, všichni kromě předsedy Andreje Babiše.
15. 9. 2023|

Senátem prošly změny v bodovém systému a řidičáky na zkoušku

Systém trestných bodů pro řidiče se od příštího roku změní, zvýší se některé pokuty. Řídit auto bude možné už od 17 let, ale jen pod dozorem mentora. Zavedou se také řidičské průkazy na zkoušku. Schválil také zpřísnění vlastnictví médií vrcholnými politiky, možné navyšování jmění státních podniků nebo exekuční náhrady. Horní komora také nominovala rekordní stovku adeptů na státní vyznamenání, mimo jiné členy třetího odboje.
2. 8. 2023Aktualizováno2. 8. 2023, 19:20|

Poslanci budou jednat o zpřísnění zákona o střetu zájmů nejpozději v pátek

Poslanci budou hlasovat o zpřísnění ustanovení zákona o střetu zájmů nejpozději v pátek v 11:00. Ve sněmovně to prosadil vládní tábor podle návrhu předsedy poslanců STAN Josefa Cogana navzdory protestům zástupců opozičního hnutí ANO. Řečníkům se také omezí doba na vystoupení, v řádné diskusi budou moci mluvit nejvýše 20 minut, a to dvakrát. Frakce ANO a SPD odmítly koaliční návrh na pokračování debaty i ve středu večer, aby nevládní poslanci měli dost času a prostoru se vyjádřit. Poslanci se odpoledne mimořádně sešli kvůli reformě migračních pravidel Evropské unie, a to na podnět hnutí ANO.
14. 6. 2023Aktualizováno14. 6. 2023, 20:49|

PROFIL: Expremiér Andrej Babiš v prezidentských volbách sází na kritiku vlády

O hlasy voličů bude v prezidentských volbách usilovat šéf hnutí ANO Andrej Babiš. V současnosti je členem Poslanecké sněmovny, dříve vykonával funkci premiéra a ministra financí. Očekávané rozhodnutí kandidovat na prezidenta dlouho odkládal, oznámil ho 30. října. O den později podpořilo jeho kandidaturu předsednictvo ANO. Přihlášku k volbám Babiš doložil podpisy 56 poslanců.
25. 11. 2022Aktualizováno3. 1. 2023, 21:32|

Záměnu embryí na klinice v Brně by mohl vyřešit smír a odškodnění v řádech milionů

Na jednání o možném smíru se u soudu v Brně dohodly strany v případu záměny embryí při umělém oplodnění na klinice Reprofit. Média o záměně oplodněných vajíček dvou klientek ze zahraničí informovala v roce 2017. Žalobkyně, která porodila dítě ze zaměněného embrya a ponechala si ho, požaduje jako odškodnění milion eur (asi 27 milionů korun). Zástupci kliniky navrhují 400 tisíc eur (asi 10,8 milionu korun). Obě strany budou o smírčí částce jednat. Druhá žena potratila a není součástí jednání o odškodnění.
4. 11. 2020|

Brusel poslal do Prahy reakci na české stanovisko k auditu k Babišovu údajnému střetu zájmů

Do Prahy dorazila reakce Evropské komise na české stanovisko k auditu ohledně údajného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). České televizi to potvrdila mluvčí Zastoupení Evropské komise v Praze. Premiér má podle auditu přímý i nepřímý vliv na svěřenské fondy, do kterých v roce 2017 vložil kvůli zákonu o střetu zájmů akcie svých firem Agrofert a SynBiol. Česko by kvůli tomu mohlo přijít o část unijních dotací. Babiš ale střet zájmů dlouhodobě popírá.
24. 10. 2020Aktualizováno24. 10. 2020, 14:20|

Zákon o střetu zájmů je obecný a limituje tisíce veřejných činitelů, odmítl Ústavní soud námitky

Ústavní soud nevyhověl návrhům prezidenta Miloše Zemana a skupiny poslanců na zrušení části zákona o střetu zájmů, který mimo jiné omezuje přístup firem ovládaných členy vlády k některým státním podporám a zakázkám. Námitky proti částem zákona jsou podle soudce zpravodaje Jana Filipa nedůvodné, legislativa je dostatečně obecná a kromě premiéra Andreje Babiše (ANO) limituje tisíce dalších veřejných činitelů. Babiš zdůraznil, že zákon respektuje, považuje ho ale za absurdní.
18. 2. 2020Aktualizováno18. 2. 2020, 17:04|