TÉMA

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou

Za korupci v dopravním podniku uložil soud bývalému libereckému zastupiteli Šulcovi podmínku

Podmíněný a peněžitý trest uložil soud v Liberci bývalému libereckému zastupiteli Pavlu Šulcovi (tehdy ANO) za přijetí úplatku přes dva miliony korun v době, kdy působil v představenstvu Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ). Soud schválil návrh dohody o vině a trestu, kterou pětačtyřicetiletý muž uzavřel s žalobcem. Šulc dostal tříletý podmíněný trest se zkušební dobou tři roky a peněžitý trest 2,21 milionu korun. Jeho obžalovaná firma Smartkonstrukt musí zaplatit sto tisíc korun, i u té soud schválil dohodu o vině a trestu.
8. 2. 2024Aktualizováno8. 2. 2024, 14:48|

Jízda načerno se už v Liberci nevyplatí. Pokuty vzrostou

Liberec zvyšuje pokuty za jízdu načerno v městské hromadné dopravě. Ročně jede bez jízdenky až patnáct tisíc cestujících. Výše pokut se v Liberci neměnila patnáct let a podle radnice byly sankce tak nízké, že se bezplatná jízda cestujícím často vyplatila.
19. 12. 2023|

Tramvaje z Liberce do Jablonce letos nevyjedou. Opravu zkomplikovalo počasí

Tramvaj z Liberce do Jablonce nad Nisou letos nevyjede, dokončení rekonstrukce přerušilo počasí. V tiskové zprávě o tom v úterý za Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce (DPMLJ) informoval Tomáš Krebs. Provoz na frekventované trati se zastavil v polovině července 2021, od té doby dopravu zajišťují autobusy. Podle původních plánů měly tramvaje do Jablonce znovu jezdit už na konci června. V září a ještě minulý týden vedení Liberce ujišťovalo, že rekonstrukce skončí do Vánoc.
12. 12. 2023|

V terminálu MHD v Liberci panují zmatky. Začala druhá etapa jeho rekonstrukce

Cestující městskou hromadnou dopravou v Liberci se musejí obrnit trpělivostí. V dolním centru totiž začala další etapa rekonstrukce dopravního terminálu, který je nejfrekventovanějším místem v krajském městě. Po zkušenostech z první etapy prací jsou v terminálu také informátoři, kteří by měli cestující nasměrovat ke správným nástupištím.
20. 11. 2023|

Mezi Libercem a Jabloncem už měly jezdit tramvaje. Nakonec se to asi nestihne ani v září

Rekonstrukce tramvajové trati z Liberce do Jablonce nad Nisou dál nabírá zpoždění. Podle původních plánů měly práce na trati skončit v červnu, teď to vypadá, že ani v září ještě tramvaje do sousedního města jezdit nebudou. Je to významné zdržení, ale komplikací při takto rozsáhlé a dlouhé rekonstrukci je vždycky hodně, fakticky se tam staví mezi Vratislavicemi a Jabloncem úplně nová trať, uvedl na sociální síti X liberecký hejtman Martin Půta (SLK).
8. 8. 2023|

Rekonstrukce tramvajové trati Liberec–Jablonec nabírá zpoždění, místo července bude hotová až v září

Návrat tramvají na meziměstskou trať z Liberce do Jablonce nad Nisou se odkládá. Původně měla rekonstrukce tratě skončit v červenci, dopravní podnik ale nyní oznámil, že se protáhne až do září. Podle provozně technického ředitele podniku Ludvíka Lavičky je rekonstrukce komplikovaná, protože se dělníci dostávají do míst, kam se nesáhlo od 50. let, kdy se trať stavěla.
19. 5. 2023|

V Liberci otevřeli stanici CNG pro městské autobusy. Pro plyn už nemusí do Jablonce

Do vybudování vlastní čerpací stanice na stlačený zemní plyn (CNG) investoval Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou. Od projektu za 23 milionů korun si slibuje výraznou úsporu nákladů. Jen na plynu by měl ušetřit až třetinu, další úspory představuje čas lidí a naježděné kilometry, dosud totiž autobusy z Liberce musí tankovat právě v Jablonci.
11. 6. 2021|

Tramvajovou trať z Liberce do Vratislavic nad Nisou čeká rekonstrukce, cestující výluka

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) hledá dodavatele pro první etapu rekonstrukce tramvajové trati z Liberce do Jablonce nad Nisou, která počítá se změnou rozchodu kolejí v úseku od zastávky U Lomu po výhybnu ve Vratislavicích nad Nisou. Náklady projektanti odhadli na 87 milionů korun bez DPH, práce by měly začít v červenci.
7. 5. 2021|

Šest autobusů nesmí jezdit jinde než v Jablonci, jsou proto odstaveny v Liberci. Ten kupuje nové vozy

Už víc než rok zahálí šestice bezbariérových autobusů na zemní plyn v libereckém dopravním podniku. Nakoupené byly z dotace pro sousední Jablonec nad Nisou, jenže tam od loňska dopravu zajišťuje společnost BusLine, která je nepotřebuje. Po Liberci tyto autobusy jezdit nesmějí, a tak stojí ve vozovně a chátrají. Liberecký dopravní podnik mezitím v únoru oznámil, že kupuje deset nových nízkopodlažních autobusů s pohonem na zemní plyn.
18. 2. 2020|