TÉMA

Zápis

Zápolení o místa ve školkách začíná. Už teď je značný zájem

Kdo se letos chystá hlásit dítě do školky, může na mnoha místech počítat s návalem. O kapacity je už teď velký zájem, a to zápisy teprve proběhnou. Volná místa se dají hledat třeba během dnů otevřených dveří, které teď jednotlivá zařízení pořádají. Po zkušenostech z minulých let se města brání především takzvané spádové turistice, kdy se k nim snažili děti dostat i rodiče z okolních obcí.
20. 3. 2024|

V Pardubicích se podařilo zapsat do škol většinu ukrajinských dětí. Bylo jich téměř dvě stě

Téměř všechny děti z Ukrajiny v Pardubicích už mají školu. Problém město vyřešilo společně se soukromou školou. V krajském městě vznikne nová škola, ve které se budou učit česky i ukrajinsky. Letos poprvé také dostanou vysvědčení.
27. 6. 2023|

Školy nevědí, kolik dětí uprchlíků mají přesně čekat, distanční výuka nestačí, říká Černý z ministerstva

Už přibližně za měsíc znovu začne výuka ve školách. Do tuzemských lavic přitom kvůli válce na Ukrajině nastoupí i řada dětí, které musely spolu s rodiči ze země uprchnout. Hosté pátečních Událostí, komentářů mimo jiné řekli, že zatím nikdo přesně neví, na kolik malých Ukrajinců se mají školy v Česku připravit. Zástupce ministerstva školství ovšem ujistil, že volných míst pro prchající je dostatek a že ukrajinské děti nebudou na školy přijímány na úkor těch českých.
30. 7. 2022|

Všechny ukrajinské děti se mohou dostat do českých škol, řekl Gazdík na brífinku ke Dni dětí

Premiér Petr Fiala (ODS) společně s ministrem školství Petrem Gazdíkem (STAN), ukrajinským velvyslancem Jevhenem Perebyjnisem a vládní zmocněnkyní pro lidská práva Klárou Šimáčkovou Laurenčíkovou odpovídali na dotazy českých a ukrajinských žáků ze Základní školy Solidarita v Praze. „Ráno jsme pracovali na zákonu, který se jmenuje Lex Ukrajina II, který by situaci měl pomoct vyřešit tak, aby se všechny ukrajinské děti dostaly do českých škol,“ sdělil dětem Gazdík. Tisková konference v Hrzánském paláci proběhla jako oficiální oslava Dne dětí.
1. 6. 2022Aktualizováno1. 6. 2022, 21:29|

Místo fronty ve školce elektronický zápis. Praha 3 a 11 spustí digitální přihlašování od září

Pražský magistrát spustí od nového školního roku letos v září digitální zápis dětí do mateřských škol. Pilotní projekt bude zahájen v Praze 3 a 11. Následně by měl být vyhodnocen a rozšířen do dalších městských částí a také na základní školy, oznámil v úterý radní pro školství Vít Šimral (Piráti). Projekt má na starosti magistrátní odbor školství a městská firma Operátor ICT (OICT).
11. 2. 2020|