TÉMA

Karlsruhe

„Náš stát nefinancuje nepřátele ústavy.“ Německý soud zablokoval peníze pro krajní pravici

Krajně pravicová Národnědemokratická strana Německa (NPD), která nyní vystupuje pod názvem Die Heimat (Vlast), bude kvůli svým protiústavním cílům na šest let vyloučena ze státní finanční podpory. Podle agentury DPA o tom v úterý rozhodl Spolkový ústavní soud v Karlsruhe. Strana rozhodnutím soudu přichází o daňové výhody a finanční příspěvky.
23. 1. 2024Aktualizováno23. 1. 2024, 14:18|

Na německých letištích pokračují stávky, linky ruší Berlín nebo Hamburk

Provoz na německých letištích komplikuje stávka, kvůli které musely být v pondělí odřeknuty desítky letů. K původně ohlášené akci kontrolního personálu na Letišti Willyho Brandta na pomezí Berlína a Braniborska se ráno přidali jejich kolegové z letiště v severoněmeckém Hamburku. Přímý dopad na cestující z Česka by stávka mít neměla.
24. 4. 2023|

Německé úřady provedly zátah proti pravicovým extremistům, čtyři lidi zadržely

Na osm set německých vyšetřovatelů ve středu provedlo v jedenácti spolkových zemích zátah proti pravicovým extremistům. Zadrženy byly čtyři osoby z okolí organizace bojových sportů z Eisenachu, informovala podle agentury DPA mluvčí spolkového státního zastupitelství v Karlsruhe. Padesát lidí bylo obviněno. Jde mimo jiné o členy zakázané sítě Combat 18 nebo organizace Atomwaffen Division. Nacistické uskupení původně ze Spojených států se netajilo úmyslem rozpoutat v Německu rasovou válku.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 20:38|

Při záplavách v Německu a Belgii zemřelo přes padesát lidí, další se pohřešují

Kvůli vytrvalému dešti a záplavám za posledních 48 hodin na západě Německa zemřelo nejméně 58 lidí. Nejvíce obětí bouře způsobily v noci na čtvrtek ve spolkových zemích Porýní-Falc a Severní Porýní-Vestfálsko. Další desítky osob se stále pohřešují, informovala policie. Bez proudu je 165 tisíc lidí. Záchranné akce v obou spolkových zemích pokračují. Nejméně čtyři lidé zemřeli při záplavách také na východě Belgie.
15. 7. 2021Aktualizováno15. 7. 2021, 15:19|

Německo musí precizovat cíle svého boje s klimatickou změnou, rozhodl tamní ústavní soud

Německý ústavní soud ve čtvrtek nařídil, aby zákonodárci jasněji definovali cíle pro omezení emisí skleníkových plynů po roce 2030. Současný zákon o ochraně klimatu je podle něj nedostatečný a znevýhodňuje příští generace. Stížnost podali zástupci několika ekologických organizací, mezi nimi i studenti a žáci z řad Fridays for Future.
29. 4. 2021Aktualizováno29. 4. 2021, 21:53|

Lidskoprávní soud zamítl žalobu na Německo kvůli náletu v Afghánistánu

Evropský soud pro lidská práva zamítl stížnost pozůstalého po obětech náletu, který v roce 2009 uskutečnily letadla Severoatlantické aliance na pokyn tehdejšího německého velitele v afghánském Kundúzu. Stěžovatel tvrdil, že německé soudnictví případ dostatečně nevyšetřilo.
16. 2. 2021|

Případ bombového útoku v Düsseldorfu zůstává bez jasného viníka

Německý Nejvyšší soud ve čtvrtek potvrdil rozsudek, jímž byl obžaloby zproštěn muž, kterého státní zastupitelství vinilo z odpálení bomby v Düsseldorfu v roce 2000. Trubková bomba zranila deset lidí, převážně cizinců židovského původu. Obžalovaného, kterého vyšetřovatelé označovali za pravicového radikála, soud nižší instance osvobodil už v roce 2018.
14. 1. 2021|
Skandál Volkswagenu

Majitelé aut s podvodným softwarem mohou Volkswagen žalovat po celé EU, rozhodl soud

Spotřebitelé v Evropské unii mohou žalovat Volkswagen u soudu ve své zemi, pokud si zde koupili auto této společnosti s nainstalovaným softwarem, který sloužil k manipulaci s emisemi. Rozhodl o tom ve čtvrtek Soudní dvůr Evropské unie. Rozsudek znamená, že německý výrobce automobilů by mohl čelit množství žalob od spotřebitelů po celé Unii. Volkswagen tento týden odmítl jednání o mimosoudním vyrovnání s českými klienty, které v kauze dieselgate zastupuje firma Safe Diesel. Soudní spor o odškodnění tak bude pokračovat, uvedla nyní Safe Diesel.
9. 7. 2020Aktualizováno9. 7. 2020, 16:27|

„Rozhodnout o vlastní smrti je základní lidské právo.“ Německo rozšíří možnosti eutanazie

Možnosti eutanazie pro vážně a nevyléčitelně nemocné se v Německu výrazně rozšíří. Vyplývá to ze sledovaného rozhodnutí německého ústavního soudu v Karlsruhe, podle kterého je dosavadní zákon omezující asistované sebevraždy protiústavní, a proto také neplatný. Omezuje totiž základní práva vážně nemocných.
26. 2. 2020|

Tečka za kauzou únosu Vietnamce. Německý soud potvrdil vězení muži, který se na činu podílel

Německý nejvyšší soud v Karlsruhe zamítl dovolání u Vietnamce, který v roce 2017 pomáhal s únosem vietnamského manažera z Berlína do vlasti. Trest vězení ve výši tří let a deseti měsíců je tak pravomocný, uvedla agentura DPA. Vietnamce, známého jako Long N. H., vydalo německým úřadům Česko, kde má muž trvalý pobyt.
3. 2. 2020|