TÉMA

Statek

Zastupitel obce na Jičínsku vozí do lesa tuny suti. Vše už řeší policie

Neobvyklou spornou skládku řeší v Třebnouševsi na Jičínsku. Do obecního lesa vyváží zastupitel Jiří Zeman (nestr.) suť a hlínu z rekonstrukce svého domu. Tvrdí, že to schválilo zastupitelstvo obce, žádný zápis o tom však neexistuje. Případ už vyšetřují také policisté. Podnět navíc v pátek dostala také Česká inspekce životního prostředí.
12. 4. 2024|

Malých mlékáren v Česku ubývá, potíže jim působí vysoké náklady

V Česku ubývá malých mlékáren. Znát je to třeba na jihu Čech, kde podle tamní agrární komory menší farmy s výrobou končí hlavně kvůli vysokým nákladům. Po zdražení energií a krmiva se jim vlastní produkty přestaly vyplácet. V celém Česku loni pozastavila činnost asi stovka takových farem.
27. 3. 2024|

V Jihlavě hořel Reindlerův dvůr. Místo zchátralého statku mělo dříve vzniknout volnočasové centrum

O víkendu hořel zchátralý statek na okraji Jihlavy. Podle vyšetřovatele byla na vině nedbalost. Stavení už mělo být dávno zbourané. Místo něj mělo vyrůst volnočasové centrum. Z projektu ale sešlo. Prázdný dům tak láká nezvané obyvatele.
21. 8. 2023|

V kauze Bečvářova statku uložil soud bývalému referentovi pravomocně pět let vězení

V kauze restituce Bečvářova statku ve středu odvolací Vrchní soud v Praze uložil bývalému referentovi pražského pozemkového úřadu Janu Horákovi pět let vězení. Rozhodnutí je pravomocné. Horák se aktuálního jednání nezúčastnil. V minulosti se k chybám přiznal, tvrdil ale, že svými rozhodnutími nechtěl způsobit škodu a rozhodně se jimi neobohatil. Odmítl také, že by jednal úmyslně.
17. 5. 2023|

„Recyklace“ předmětů z dřívějších korunovací i farmaření na venkově. Karel III. prosazuje ekologii

Přípravy na korunovaci britského krále finišují. Palác oznámil, že během samotného obřadu využije některé předměty z minulých korunovací. Karel III. to dělá záměrně – sám totiž bývá někdy nazýván ekologickým králem.
5. 5. 2023|

Zásah při požáru statku v Karolince zkomplikovali dobrovolní hasiči, tvrdí majitel. Opozice viní starostku

Trestní oznámení i jednání o odvolání starostky – takovou dohru má požár ze začátku dubna, který v Karolince na Vsetínsku zničil zemědělskou usedlost. Podle majitele hasiči zásah nezvládli. Opozice míní, že to bylo i kvůli starostce, která den před požárem odvolala velitele jednotky. Starostka chybu odmítla, kontrola zásahu pochybení hasičů neprokázala.
23. 4. 2023|

Exploze na farmě v Texasu usmrtila na 18 tisíc krav

Výbuch na farmě v Texasu začátkem tohoto týdne podle tamních úřadů usmrtil přibližně 18 tisíc kusů mléčného skotu a jednoho člověka vážně zranil. Informovala o tom americká média, mohlo by podle nich jít o nejtragičtější požár farmy ve Spojených státech za více než deset let.
14. 4. 2023|

V severní Evropě vznikne první farma na mořské řasy, která vyroste mezi vrtulemi

U nizozemského pobřeží vznikne první komerční farma, kde se budou pěstovat řasy mezi větrnými turbínami na moři.
17. 2. 2023|

Ptačí chřipka zvedá ceny vajec. K nákupům ve velkém není důvod, ubezpečují zemědělci

Zdražování energií, krmiv, pracovní síly a v poslední době také vybíjení chovů kvůli ptačí chřipce má za následek růst cen vajec v obchodech. Na konci roku se prodávala za zhruba dvojnásobek ceny než na jeho začátku. Někteří Češi se tak snaží předzásobit a kupují více vajec, než jsou zvyklí. Obchodníci i zemědělci ale ubezpečují, že vajec je zatím na trhu dost.
10. 1. 2023Aktualizováno10. 1. 2023, 23:02|

Ptáků ubývá, na moderních farmách se jim nedaří

Ze zemědělské půdy mizí ptačí druhy, upozornili vědci z Akademie věd ČR. Důvodem jsou podle nich změny v zemědělství a přeměna farem do podoby, která není vhodná pro život ptáků. Studii o rizicích v důsledku modernizace farem zveřejnili v časopise Journal of Applied Ecology.
10. 1. 2023|

Vedl vesnici v Česku, teď bude starostovat i na Slovensku. Krása volného prostoru, říká

Nezávislí a osvědčení kandidáti slavili úspěch v místních a krajských volbách na Slovensku. Vůbec poprvé tam lidé vybírali najednou starosty, primátory i župany, tedy tamní hejtmany. Víkendová účast byla nejnižší v historii. Přesto nechyběly zajímavosti. Jednou z nich je první starosta, který po české vesnici povede i slovenskou.
3. 11. 2022|

Odvolací soud znovu zmírnil Horákovi trest v kauze Bečvářova statku

Pražský vrchní soud opět uložil bývalému referentovi pražského pozemkového úřadu Janu Horákovi v kauze restituce takzvaného Bečvářova statku podmíněný trest. Pravomocně ho uznal vinným ze zneužití pravomoci úřední osoby. Trest mu ale vyměřil pod hranicí trestní sazby – dostal tříletý trest s pětiletým podmíněným odkladem. Horákův případ projednával odvolací senát již potřetí, jeho dřívější rozhodnutí vždy zrušil Nejvyšší soud.
21. 9. 2022|

Bezprizorní stádo krav se toulá po Českolipsku. Majitel prodal statek bez zvířat, ale k nim se také nehlásí

Více než dvacetihlavé stádo skotu se několik měsíců toulá v Heřmaničkách na Českolipsku. Spásá cizí pozemky, ničí ohradníky, přechází silnici. Okolním farmářům už došla trpělivost, zvažují trestní oznámení. Případ řeší veterinární správa, českolipští úředníci i policie.
2. 9. 2022|

Zemědělcům chybí peníze na krmivo, ministerstvo připravilo dotační program

Čeští farmáři bojují s rostoucími cenami krmiv. Podle dat ministerstva zemědělství podražila potrava zvířat oproti loňsku o dvacet procent. Zemědělci si navíc stěžují i na problémy, které jim způsobuje energetická inflace, řadě farmářů vzrostly zálohy na elektřinu až sedminásobně. Resort zemědělství chystá dotační programy.
14. 8. 2022|

Každý člověk je cenný. Malující sedlák Paul Gebauer po více než 80 letech vystavuje ve Slezsku

Slezské zemské muzeum v Opavě představuje akademického malíře a zároveň sedláka Paula Gebauera. Tvořil především mezi válkami v obci Sosnová nedaleko Opavy. Jeho dílo, podobně jako tvorba mnoha dalších německých malířů, mělo být po druhé světové válce v socialistickém Československu zapomenuto.
23. 1. 2020Aktualizováno23. 1. 2020, 16:46|