TÉMA

Kásim Solejmání

Exploze u Solejmáního hrobu v Íránu si vyžádaly nejméně 95 mrtvých. Úřady mluví o terorismu

Nejméně 95 lidí ve středu zahynulo a dalších 211 jich bylo zraněno při dvou explozích nedaleko hřbitova v íránském městě Kermán, kde je pochován generál Kásim Solejmání, uvedl tamní ministr zdravotnictví Bahrám Ejnolláhí. Oznámil to poté, co státní média hovořila o 103 mrtvých. Podle ministra však byla některá jména obětí započítána dvakrát. K atentátu, který je podle agentury DPA nejhorší ve zhruba 45letých dějinách islámské republiky, se dosud nikdo nepřihlásil. Podle zástupce guvernéra provincie Kermán šlo o terorismus. Polooficiální web Nournews uvedl, že na silnici vedoucí ke hřbitovu explodovalo několik plynových lahví.
3. 1. 2024Aktualizováno3. 1. 2024, 22:22|

Invaze do Iráku začala před dvaceti lety. Husajna zahnala do úkrytu

Uplynulo dvacet let od začátku spojenecké invaze do Iráku, která svrhla režim Saddáma Husajna. Oficiálním důvodem bylo podezření, že země disponuje zbraněmi hromadného ničení. Ty se ale nikdy nenašly. Jen 24 hodin před spuštěním operace se Spojené státy pokusily Husajna zlikvidovat.
20. 3. 2023Aktualizováno20. 3. 2023, 22:11|

Twitter zablokoval učet Chameneímu. Ajatolláh vyhrožoval Trumpovi

Společnost Twitter zablokovala na své sociální síti účet íránského nejvyššího duchovního ajatolláha Alího Chameneího poté, co se na něm s výhrůžným popiskem objevila fotografie amerického exprezidenta Donalda Trumpa hrajícího golf. Informoval o tom deník The Times of Israel. V popisku nebyla sice adresná výhrůžka se jménem Trumpa, z kontextu ale bylo jasné, komu je určena.
22. 1. 2021|

Írán sestřelil ukrajinské letadlo kvůli špatně seřízenému radaru, říká zpráva

Írán sestřelil ukrajinské dopravní letadlo v důsledku lidské chyby, konkrétně špatného seřízení vojenského radaru. Konstatuje se to ve zprávě íránské organizace pro civilní letectví (CAO), o níž informovaly agentury AFP a AP. Organizace ji označila za „zprávu o faktech“, nikoliv za závěrečnou vyšetřovací zprávu.
12. 7. 2020|

Teherán oznámil, že popraví Íránce, který prý poskytoval USA údaje o poloze Solejmáního

Teherán oznámil, že brzy popraví íránského občana, který vyzrazoval zpravodajským službám Spojených států a Izraele údaje o poloze íránského generála Kásima Solejmáního. Případ nicméně podle Teheránu s lednovým zabitím Solejmáního Američany v Iráku nesouvisí. S odvoláním na sdělení íránských úřadů to napsala agentura Reuters.
9. 6. 2020Aktualizováno9. 6. 2020, 14:24|

USA počtvrté upravily počet vojáků zraněných při íránském útoku. Přesáhl stovku

Počet amerických vojáků, kteří utrpěli zranění při lednovém útoku Íránu na vojenskou základnu USA v Iráku, vystoupal na 109. Podle agentury AP to oznámil Pentagon. Americké úřady bezprostředně po incidentu tvrdily, že zraněn nebyl nikdo. Od té doby se však oficiálně nahlášený počet poraněných vojáků zvýšil již počtvrté.
11. 2. 2020|
Doporučujeme

Do Ománu v dramatické době íránské krize, záplav a úmrtí sultána. Nadchne obří kaňon i pouštní bobování

Symbol regionální stability, ale také moderní a tolerantní stát. Omán se nachází v neklidné oblasti, sám však láká turisty na svou vstřícnou tvář. Nabízí toho opravdu hodně – obří kaňon, duny, jezírka ke koupání, stovky pevností či nové mešity s nádhernými zahradami. Do této blízkovýchodní země jsme se vydali začátkem roku autem po vlastní ose z emirátů. Pozitivní dojem z Ománu nám nakonec nezkazila krize kolem Íránu, nejistota ohledně vývoje po úmrtí dlouhodoletého vládce ani náhlé záplavy.
2. 2. 2020Aktualizováno9. 2. 2020, 09:20|

Americké velvyslanectví v Bagdádu zasáhly rakety

Areál amerického velvyslanectví v Bagdádu zasáhlo v neděli několik raket. Jedna ze střel podle agentury AFP dopadla do jídelny a zranila jednoho člověka. Irácké bezpečnostní zdroje ale zprávu o přímém zásahu nepotvrdily. Uvedly pouze, že do přísně střežené zóny v Bagdádu, v níž se nachází také americké velvyslanectví, dopadlo pět raket a nikdo při tom nebyl zraněn. Kdo je za útokem, není jasné.
26. 1. 2020Aktualizováno27. 1. 2020, 09:40|

Strach v Mate Ašer. Napětí okolo Íránu se přenáší i na hranici mezi Izraelem a Libanonem

Po zabití íránského velitele Kásima Solejmáního mířily hrozby nejen vůči Spojeným státům, ale také jejich spojenci Izraeli. Napětí je tak cítit i na severu židovského státu na hranici s Libanonem. Na jedné straně pohraniční izraelské vesnice, na druhé straně jižní Libanon ovládaný proíránským hnutím Hizballáh. Na místě natáčel zpravodaj ČT David Borek.
19. 1. 2020|
Události komentáře

Zvenčí íránský režim nikdo nezmění, míní Pojar. Podle Kavana je nutná nová jaderná dohoda

Írán opět zažívá protirežimní protesty v ulicích, tentokrát kvůli sestřelení ukrajinského civilního letadla. Zároveň režim v Teheránu pociťuje tlak sankcí ze strany Spojených států, věří Tomáš Pojar z CEVRO Institutu. Případná změna režimu je ale podle něj závislá na íránské veřejnosti. Bývalý ministr zahraničí Jan Kavan v Událostech, komentářích upozornil, že k sankcím vůči Teheránu chybí důvod, a jsou proto protiprávní. Například Česko je proto neuznává.
14. 1. 2020|

„Raději bych zemřel, než se podílel na takové tragédii,“ lituje sestřelení letadla generál revolučních gard

Írán přiznal sestřelení ukrajinského dopravního letadla se 176 lidmi na palubě. Důvodem byla lidská chyba, uvedla tamní státní televize s odvoláním na armádu. V pozdějším televizním vystoupení přijal plnou zodpovědnost za tragédii velitel íránských revolučních gard. Ukrajina i Kanada, která přišla při tragédii o šest desítek občanů, žadají po Íránu postavení viníků před soud, oficiální omluvu, kompenzaci a rychlou repatriaci obětí. Evropská agentura pro bezpečnost letectví doporučila aerolinkám vyhýbat se přeletům Íránu.
11. 1. 2020Aktualizováno11. 1. 2020, 19:46|

Solejmání byl velitelem ve válce a ve válce byl také zabit, řekl ČT šéf saúdskoarabské diplomacie

Saúdská Arábie uznává právo Spojených států na sebeobranu. V souvislosti se zabitím íránského generála Kásima Solejmáního americkým dronem to v rozhovoru pro ČT řekl saúdskoarabský ministr zahraničí Ádil Džubajr. Šéf tamní diplomacie také tvrdí, že vražda novináře Džamála Chášakdžího, k níž dal podle vyšetřovatelky OSN příkaz Rijád, je „velkým zločinem“, jehož pachatelé už však byli potrestáni.
11. 1. 2020|

Je třeba zabránit eskalaci, shodl se Petříček se saúdskoarabským ministrem

Je potřeba zamezit eskalaci konfliktu na Blízkém východě a přimět Írán, aby přestal s podporou teroristických skupin, které destabilizují region. Shodl se na tom český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) se svým saúdskoarabským protějškem Ádilem Džubajrem. Situací na Blízkém východě se v pátek v Bruselu zabývali i šéfové diplomacie unijních zemí. Jaderná dohoda s Teheránem podle nich není mrtvá.
10. 1. 2020Aktualizováno10. 1. 2020, 17:41|

Generála Solejmáního pohřbili brzy ráno. Při úterní tryzně bylo ušlapáno nejméně 56 lidí

Írán ve středu brzy ráno pohřbil generála Kásima Solejmáního v jeho rodném městě Kermánu. Obřad byl původně plánovaný už na úterý, kvůli několika desítkám ušlapaných při tryzně ho ale úřady odložily. Velitel íránských elitních jednotek Kuds byl zabit minulý pátek při útoku amerického dronu u bagdádského letiště.
8. 1. 2020|

Slovensko stáhlo vojáky z Iráku. Odchází i část Němců

Slovensko stáhlo z Iráku sedm svých vojáků, kteří tam působili v misi NATO, oznámil Úřad vlády. Také Německo sníží stavy svých jednotek v zemi, ohlásili ministři zahraničí a obrany. Také další země reagují na rostoucí nestabilitu po zabití íránského generála Kásima Solejmáního Američany na irácké půdě. Dalším důvodem je rezoluce iráckého parlamentu vyzývající vládu, aby vykázala ze země všechny cizí armády, a pozastavení výcvikové mise NATO.
7. 1. 2020Aktualizováno7. 1. 2020, 21:43|

Pohřeb Solejmáního se odkládá. Při tlačenici během tryzny zemřely desítky lidí

Pohřeb generála Solejmáního v Kermánu byl odložen kvůli tlačenici v rámci tryzny, během které dav ušlapal 56 lidí. Velitel íránských elitních jednotek Kuds, kterého měli v úterý pochovat v jeho rodném městě, zemřel při pátečním útoku amerického bezpilotního letounu poblíž Bagdádu. Útok nařízený přímo americkým prezidentem Donaldem Trumpem vyvolal v regionu rozhořčení, Teherán hovoří o odvetě a íránský parlament označil americké síly za teroristy.
7. 1. 2020Aktualizováno7. 1. 2020, 21:22|

USA odmítly vpustit do země šéfa íránské diplomacie, který chtěl promluvit v OSN

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf chtěl ve čtvrtek promluvit před Radou bezpečnosti OSN (RB OSN) sídlící v New Yorku o smrti generála Kásima Solejmáního, který přišel o život po americkém útoku v Iráku. Spojené státy však šéfovi íránské diplomacie odmítly vydat vízum.
7. 1. 2020|

NATO vyzývá ke zdrženlivosti po zabití Solejmáního

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg svolal na pondělí mimořádnou schůzku velvyslanců členských zemí. Zabývala se napětím na Blízkém východě poté, co americký dron zabil v Iráku íránského generála Kásima Solejmáního, velitele vlivných iráckých milicí PMF Abú Mahdího Muhandise a dalších osm lidí. Členské státy se shodly především na potřebě zdrženlivosti a deeskalace.
6. 1. 2020Aktualizováno6. 1. 2020, 19:25|

Irácký parlament požaduje odchod cizích vojsk ze země. Na vládní čtvrť dopadly další rakety

Irácký parlament v neděli schválil usnesení, v němž vyzval vládu, aby ukončila přítomnost cizích vojáků v zemi a aby zajistila, že zahraniční armády nebudou z žádného důvodu využívat irácké území, vzdušný prostor ani teritoriální vody. Parlament se sešel na mimořádné schůzi kvůli americkému útoku, při němž zemřel vlivný íránský generál Kásim Solejmání. Spojené státy večer oznámily, že jsou krokem iráckého parlamentu zklamány.
5. 1. 2020Aktualizováno5. 1. 2020, 22:47|

USA vytipovaly 52 cílů, které v případě íránské odvety zasáhnou, oznámil Trump

Spojené státy vytipovaly 52 íránských cílů, které zasáhnou, pokud Teherán v odvetě za zabití velitele elitních jednotek Kuds Kásima Solejmáního zaútočí na Američany či americký majetek. Na Twitteru to napsal americký prezident Donald Trump, podle kterého v případě íránské akce USA zareagují „velmi rychle a velmi tvrdě“. Tělo vlivného íránského generála, který v pátek zahynul při americkém útoku nedaleko iráckého hlavního města Bagdádu, mezitím dorazilo do Íránu. V zemi se konají pietní akce.
5. 1. 2020Aktualizováno5. 1. 2020, 21:58|

NATO pozastavuje kvůli smrti Solejmáního výcvikovou činnost v Iráku. V misi působí i Češi

Severoatlantická aliance pozastavuje výcvik bezpečnostních sil v Iráku. Podle agentury AFP to oznámil mluvčí NATO Dylan White. Aliance tak reaguje na smrt íránského generála Kásima Solejmáního, kterého v Iráku zabil americký útok. V misi NATO působí i čeští vojáci. V zemi je nasazena jednotka chemického vojska a výcvikem iráckých kolegů se zabývají i členové Vojenské policie.
4. 1. 2020Aktualizováno4. 1. 2020, 15:23|

Americký raketový útok zabil elitního íránského velitele. Teherán truchlí a slibuje zničující pomstu

Při raketovém útoku na letiště v Bagdádu byl v noci na pátek zabit velitel íránských elitních jednotek Kuds Kásim Solejmání. Při útoku na konvoj vozidel rovněž zahynul zástupce velitele šíitských milic PMF Abú Mahdí Muhandis. Smrt obou mužů potvrdilo velení íránských revolučních gard i americký Pentagon. Teherán slibuje odvetu, podle analytiků americká operace ovlivní celý Blízký východ. Spojené státy podle Reuters připravují vyslání tří tisíc vojáků na Blízký východ.
3. 1. 2020Aktualizováno3. 1. 2020, 22:59|

Odjeďte z Bagdádu, nefoťte. Země apelují na své občany v Iráku po smrti Solejmáního

Americká operace, při níž zemřel velitel elitních íránských jednotek Kuds Kásim Solejmání, vyvolala mezinárodní odezvu. Spojené státy a další země se připravují na případnou odvetu Teheránu. Velká Británie a Německo zpřísňují opatření na blízkovýchodních základnách, Francie a Nizozemsko varují své občany v Iráku. České ministerstvo zahraničí situaci sleduje, zatím ale zvláštní pokyn nevydalo – před cestami do Iráku varuje dlouhodobě.
3. 1. 2020Aktualizováno3. 1. 2020, 19:10|

Ropa prudce zdražuje. Reaguje na zprávy, že USA zabily velitele íránských elitních jednotek

Ceny ropy se výrazně zvyšují, severomořský Brent je nejdražší od loňského září. Trh reaguje na zprávy, že Spojené státy při nočním raketovém útoku v Bagdádu zabily velitele íránských elitních jednotek Kuds Kásima Solejmáního. Narůstají tak obavy, že zostření napětí na Blízkém východě by mohlo zkomplikovat plynulost dodávek ropy na trh.
3. 1. 2020Aktualizováno3. 1. 2020, 15:35|