TÉMA

Kostely

Křesťané v Gaze roky balancovali mezi Hamásem a izraelskou blokádou. Odchod z válečné zóny nechystají
Válka na Blízkém východě dopadla na dva miliony obyvatel Pásma Gazy, kde žije i malá křesťanská komunita čítající mezi osmi sty a tisícem lidí. Jejich počet se však už několik let zmenšuje, pokles nabral rychlejší tempo zejména po volbách roku 2006, kdy kontrolu nad Gazou převzalo islamistické a teroristické hnutí Hamás. Následně museli křesťané, stejně jako jejich muslimští sousedé, čelit následkům izraelské a egyptské blokády, kterou sousední státy reagovaly na politické změny. Nyní jsou navíc tamní křesťanské památky a domovy vystavené raketám izraelské armády.
7. 12. 2023|Václav Podlešák
V Británii trénují zvoníci. Budou oznamovat korunovaci nového krále
Korunovace krále Karla III., na kterou se v těchto dnech připravuje celá Británie, má staletá nepsaná pravidla. Jedním z dávných zvyků je také to, že se v tento den rozezvučí všechny zvony v zemi. Kostely k tomu ale potřebují desetitisíce nových dobrovolných zvoníků, kteří se už několik týdnů pečlivě připravují na významný den.
1. 5. 2023|
Nová expozice v Mostě ukazuje uměleckou výbavu kostelů i další vzácná díla
Oblastní muzeum a galerie v Mostě slavnostně otevřely novou stálou expozici Poklady výtvarného umění Mostecka. Návštěvníci výstavy mohou vidět například uměleckou výbavu kostelů z regionu a vzácné pozdně gotické i renesanční plastiky a obrazy.
16. 3. 2023|
Některé polské školy nemají na vytápění. Peníze na energie chybí i kostelům
Některé vysoké školy v Polsku ve svých rozpočtech nenašly peníze na provoz přes zimu. Důvodem jsou vysoké ceny energií a především elektřiny. Zvažují proto on-line výuku nebo dřívější zkoušky. Obavy o svůj provoz mají i některé kostely.
27. 11. 2022|rp
Rusové cíleně ničí památky. Chovají se jako barbaři, říká ukrajinský ministr kultury
Ruští okupanti se podepisují také na kulturním dědictví Ukrajiny. Ruská armáda z okupovaných oblastí odváží obrazy, zlato i rukopisy. V zemi dosud bylo podle BBC poškozeno 29 muzeí, 27 knihoven a 116 kostelů a katedrál. Ministr kultury Oleksandr Tkačenko v rozhovoru se spolupracovnicí České televize Vitalijí Tokarčukovou uvedl, že válka zasáhla celkem 350 unikátních staveb.
24. 5. 2022|
Pandemie ve světě: Rakousko zavádí lockdown pro neočkované
Lidi bez dokončeného očkování proti covidu-19 čeká v Rakousku od pondělí celostátní uzávěra. Oznámil to kancléř Alexander Schallenberg (ÖVP) po jednání s hejtmany spolkových zemí. V Německu počet nakažených od začátku epidemie překonal hranici pěti milionů lidí.
14. 11. 2021Aktualizováno14. 11. 2021, 21:47|
Před třiceti lety schválil parlament restituční zákon. Spory o majetek se vedou dodnes
Restituce se staly jedním z výrazných prvků transformace českého hospodářství po roce 1989. K přijetí zákona o mimosoudních rehabilitacích neboli restitučního zákona vedla před třiceti lety tehdejší československé zákonodárce snaha zmírnit následky některých majetkových křivd, kterých se po únoru 1948 dopustil komunistický režim. Federální parlament zákon schválil 21. února 1991.
21. 2. 2021|
V Polsku vyšetřují vůdkyni protestů proti zákazu potratů. Hrozí jí až osm let vězení
Vůdkyně protestů v Polsku proti verdiktu ústavního soudu, který prakticky úplně zakázal umělá přerušení těhotenství, Marta Lempartová byla obviněna z trestné činnosti. Hrozí jí až osmileté vězení. Napsala to agentura AP, kterou o tom ve čtvrtek informovala sama Lempartová.
11. 2. 2021|
Kostely řeší, jak na půlnoční mše s omezeným počtem osob. Zavádí se rezervace i víc bohoslužeb
Vánoční bohoslužby, takzvané půlnoční, budou letos kvůli pandemii probíhat s omezením. Na mše bude moci jen omezený počet lidí. Kostely mají vyčlenit pro lidi maximálně pětinu z celkového počtu míst k sezení. V souvislosti s koronavirem navíc platí pravidla podobná jako na jiných vnitřních veřejných místech. Lidé budou muset mít roušky a držet rozestupy.
21. 12. 2020|
Polsko vyšetřuje demonstrace proti omezení potratů. Někteří z protestujících narušili mše
Prokuratura ve Varšavě zahájila vyšetřování některých okolností demonstrací, které vyvolal říjnový nález ústavního soudu ve věci potratů. Ve čtvrtek o tom informovala polská média. Polsko v posledních týdnech zažívalo nebývalou vlnu protestů poté, co ústavní soud 22. října označil za protiústavní tu část zákona o potratech, která dovoluje přerušení těhotenství v případě vážných vývojových vad plodu.
26. 11. 2020|
V Česku začne od pondělí opět platit nouzový stav, vláda zavedla nová opatření
V Česku začne v pondělí 5. října opět platit nouzový stav, má zabránit šíření pandemie  koronaviru. Návrh ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) schválila vláda. Prymula důvody zavedení zvláštního režimu vysvětlil dopoledne ve sněmovně snahou zbrzdit tempo růstu počtu nemocných. Nouzový stav doprovodí opatření avizovaná zatím na dva týdny, například uzavření středních škol v rizikových oblastech. Omezeny budou také vnitřní i vnější hromadné akce, v divadlech budou zakázány přestávky na občerstvení.
30. 9. 2020Aktualizováno30. 9. 2020, 19:23|
Rvačka, slzný plyn a zatčená opozice. Černohorský parlament přijal zákon o církvích
Černohorský parlament schválil kontroverzní zákon o náboženských svobodách a společnostech. Stalo se tak hlasy 45 přítomných poslanců. Nikdo nehlasoval proti, ani se nezdržel, protože podle agentury TASS policie před hlasováním zadržela opoziční zákonodárce.
27. 12. 2019Aktualizováno27. 12. 2019, 11:48|