TÉMA

Alice Nellis

Přišla v noci a vyhrála. Ceny české filmové kritiky vybraly nejlepší snímky roku 2023

Nejlepším filmem loňského roku je podle Cen české filmové kritiky snímek Přišla v noci. Obdržel rovněž cenu za režii pro Tomáše Pavlíčka a Jana Vejnara a nejlepší herečku Simonu Pekovou. Nejlepším hercem byl vyhlášen Karel Roden. Dvě sošky náleží loutkovému příběhu Tonda, Slávka a kouzelné světlo. Ocenění v celkem deseti kategoriích se předávala v přímém přenosu České televize.
3. 2. 2024|

Hluboké odevzdání učitelů pro mě bylo dojemné, říká Havelka o nové dokumentární sérii

Jak se dělá dobrá škola a jaké by mohly být české školy budoucnosti, nastiňuje desetidílná série České televize. V zařízeních, kde již reforma probíhá, se role průvodce zhostil moderátor Jiří Havelka. V každém typu školy ukazuje, čím je jiná než ty ostatní. „Spousta mých předsudků zmizelo a jiné se neobjevily,“ sdělil herec, režisér a scenárista Havelka v Interview ČT24.
8. 9. 2023|

Na festivalu Soundtrack Poděbrady živě zazní hudba z filmů Neckáře, Nellis i kapely Buty

Do Poděbrad se poosmé vrací festival filmového hudby a multimédií Soundtrack. Novinkou je filmová scéna, kde se promítají snímky s důrazem na hudbu. Od 24. do 27. srpna se návštěvníci setkají s Vojtěchem Dykem, kapelou Buty, Václavem Neckářem či Ondřejem Havelkou a jeho Melody Makers.
24. 8. 2023|

Česká televize na podzim uvede seriál s Krobotem, pokračování Osady i návrat StarDance

Česká televize odhalila podzimní program, který nabídne například seriál OKTOPUS s Miroslavem Krobotem v roli detektiva, nebo druhou řadu komediálního seriálu Osada. Známé osobnosti se utkají o titul královny či krále tanečního parketu ve dvanácté sezoně StarDance a Jiří Havelka v premiérovém dokumentárním cyklu odhalí, Jak se dělá dobrá škola. Z kin se na televizní obrazovky přesune Buko, Betlémské světlo nebo BANGER. a novinky představí také iVysílání.
26. 7. 2023Aktualizováno26. 7. 2023, 16:44|
Doporučujeme

Nejen Bruce Willis. Němá tajemství upozorňují na problémy lidí s afázií

Režisér Tomáš Mašín dotočil podle scénáře Alice Nellis Němá tajemství. Vztahové drama s kriminální zápletkou upozorňuje na vážnou poruchu řeči – afázii, kterou trpí nejen filmový hrdina, ale ve skutečném životě také padesát tisíc lidí. I proto tvůrci spustili crowdfundingovou kampaň, která má nejen pomoci s postprodukcí filmu, ale také webu o afázii.
12. 10. 2022Aktualizováno15. 10. 2022, 14:39|

Alice Nellis posílá do kin koně jménem Buko se zprávou, že se lze radovat ze života

Život je krásný, jen možná ne na první pohled, sděluje nový film Alice Nellis. Komedii Buko natočila podle vlastního scénáře a tento týden ji uvádí do kin. Snímek je příběhem vdovy, které manžel odkázal koně, a překvapivě právě s tímto zvířetem by se jí do života mohlo vrátit štěstí. Do hlavní role našla Nellis v ostravském divadle Annu Cónovou.
29. 9. 2022|

Plzeňské Finále představí Trojana jako docenta či Dyka jako skladatele

V západočeské metropoli začíná festival Finále Plzeň. Promítá nové počiny z filmové, televizní i internetové tvorby. Zaměřuje se na českou kinematografii. Návštěvníci mohou zhlédnout taháky uplynulého roku i úplné filmové novinky. Finále je soutěžní přehlídkou, nejlepší tituly si odnesou Zlatého ledňáčka.
23. 9. 2022|

Na nedotknutelnost umění moc nevěřím, říká režisérka Alice Nellis o své kontroverzní Prodané nevěstě

V nové verzi Prodané nevěsty v Národním divadle diváci sledují zákulisí příprav tohoto Smetanova kusu kdesi na sídlišti. Pro některé diváky to znamená neúctu k „národní opeře“ objevily se také negativní recenze. Režisérka Alice Nellis však v Událostech, komentářích sdělila, že jejím záměrem bylo udělat operu, která je živá. Když totiž tradice zůstane na místě, stane se podle ní omšelou.
3. 6. 2022|

Prodaná nevěsta v režii Alice Nellis nepotřebuje kroj, ale smysl pro humor

Prodaná nevěsta paří k nejoblíbenějším operám z pera Bedřicha Smetany, i proto je od něj nejhranějším kusem. V Národním divadle v Praze připravili nastudování příběhu o Mařence a Jeníkovi, kterým všichni „kecají“ do lásky, už pojednadvacáté. Režisérka Alice Nellis se „Prodanku“ rozhodla pojmout jako divadlo na divadle. Pracuje také výrazně s humorem.
27. 5. 2022|

Mašín a Nellis připravují detektivní film, důležitou roli hraje ztráta řeči

Filmařka Alice Nellis se poprvé jako scenáristka pustila do příběhu s detektivní zápletkou. Ve filmu Napínavá tajemství řeší vedle vyšetřování vraždy také rodinné vztahy a život s poruchou řeči. Režie se ale ujal Tomáš Mašín. V hlavní roli dramatu se objeví Jana Plodková a slovenský herec Marián Mitaš.
13. 12. 2021|

Evropským filmem roku je Quo vadis, Aida? bosenské režisérky Jasmily Žbaničové

Cenu Evropské filmové akademie (EFA) pro nejlepší film letos získal snímek Quo vadis, Aida? bosenské režisérky Jasmily Žbaničové. Příběh vypráví o masakru ve Srebrenici z roku 1995. Snímek obdržel také ocenění za režii a za ženský herecký výkon, informoval server České noviny. Evropské filmové ceny, které bývají označovány za evropské Oscary, se předávaly v Berlíně.
11. 12. 2021|

„Přijmout, co přijde, a žít s tím,“ poodhaluje Alice Nellis motiv svého nového filmu. Temná komedie má za sebou první klapku

Alice Nellis začala natáčet nový celovečerní film, temnou komedii s názvem Buko. Do hlavní role obsadila herečku Annu Cónovou. „Pro hlavní hrdinku jsme hledali někoho, koho jsme ve filmu ještě moc neviděli. Kdo je zároveň výborná herečka a kdo má v sobě tajemství,“ říká Nellis. „Ten film je o odvaze přijmout, co přijde, a žít s tím,“ dodává režisérka. Snímek koprodukuje Česká televize.
17. 8. 2021|

I v nepříliš ideálních podmínkách může být člověk svobodný, říká režisérka Alice Nellis

Filmová a divadelní režisérka Alice Nellis začíná natáčet v koprodukci České televize nový film Buko. Má jít o temnou komedii o štěstí, vnitřní svobodě a odvaze žít naplno. Filmařka, která stojí za snímkem Výlet nebo seriálem Pustina, mluvila v Interview ČT24 o své tvorbě, koních i Prodané nevěstě.
4. 8. 2021|

„Chci vyhrát, zúčastnit se můžou ti za mnou.“ Trailer předběhl Zátopka ve filmu

S postupným rozvolňováním se do kin chystají odkládané premiéry filmů. Mezi nimi i biografické drama Zátopek, které David Ondříček natočil o čtyřnásobném olympijském vítězovi Emilu Zátopkovi. Slavného běžce ztvárnil Václav Neužil, jeho ženu, oštěpařku Danu Zátopkovou, Martha Issová. Snímek nově přibližuje trailer.
24. 6. 2021|

Více sexu, méně internetu. Na Fidlovačce vyprávěli Dekameron 2020 „z korontény“

Divadlo Na Fidlovačce uvedlo ve středu večer on-line charitativní divadelní projekt Dekameron 2020. Deset miniher „z korontény“ napsalo deset různých autorů a zahráli si v nich herci z různých pražských scén a také studenti FAMU. Vstupné putovalo na podporu charitativních projektů.
21. 5. 2020|

KVÍZ: Poznáte díla Boženy Němcové? Dobrý čtenář má pro odpověď přes plot skočit

„Ty jsi ale vždy říkala: ‚Není na světě člověk ten, aby se zachoval lidem všem.' Dost na tom, když se najde jen několik čtenářů, kteří o tobě s takovou oblibou čísti budou, s jakou já o tobě píšu,“ poznamenává Božena Němcová v úvodu svého nejslavnějšího díla – Babičky. Obávala se zbytečně, Babička skončila druhá v anketě Kniha mého srdce a příběh „šťastné to ženy“ znají i ti, kterým se podařilo této povinné četbě vyhnout. Jak jste na tom ale s dalšími díly Boženy Němcové? Zkuste si na dvousté výročí narození významné spisovatelky, s jakým úspěchem dovedete následující ukázky přiřadit k jejím prózám.
4. 2. 2020|

Opravenou historickou budovu Státní opery otevřel galakoncert

Koncertním vystoupením operních pěvců se v neděli večer otevřela po letech oprav historická budova Státní opery Praha. Rekonstrukce stála 1,3 miliardy korun a trvala téměř tři roky. Koncertu nazvaného Státní opera v proměnách času (1888–2018) v režii Alice Nellis se účastnili i čeští politici včetně premiéra Andreje Babiše (ANO) nebo zahraniční hosté jako maďarský premiér Viktor Orbán.
5. 1. 2020Aktualizováno5. 1. 2020, 22:55|

Zátopek trénuje na kina. Životopisný film se představuje v první ukázce

Režisér David Ondříček dokončil film Zátopek a z chystaného životopisného dramatu o slavném běžci představuje první ukázku. Titulní roli ve sportovním i životním příběhu čtyřnásobného olympijského vítěze ztvárnil Václav Neužil. Jeho ženu, oštěpařku Danu Zátopkovou, hraje Martha Issová.
30. 12. 2019|

Čas oponou trhnout. Státní opera čeká na slavnostní otevření po rekonstrukci

Jeviště Státní opery zdobí staronová opona – je replikou té původní, která se záhadně ztratila. Poprvé se zdvihne 5. ledna, kdy bude slavnostně zahájen provoz rekonstruované budovy. Rozsáhlé opravy trvaly bezmála tři roky.
19. 12. 2019|

Oprava Státní opery je u konce. Brzy se začnou stěhovat umělci, otevře se v lednu

Generální rekonstrukce budovy Státní opery v Praze, která stála 1,3 miliardy korun a trvala necelé tři roky, je u konce. Po kolaudaci, která začala 5. prosince, nyní Národní divadlo oficiálně převezme stavbu od firmy Hochtief CZ a do nových prostor se začnou stěhovat umělci. Státní opera se otevře na začátku ledna.
15. 12. 2019|