TÉMA

Veselí nad Lužnicí

Veselí nad Lužnicí zachraňuje budovu staré radnice. Chátrala desítky let

Třeba i koncerty vážné hudby by se mohly konat v budově staré radnice v centru Veselí nad Lužnicí na Táborsku. Dominanta tamního náměstí 30 let chátrala, teď ji od soukromého vlastníka za 20 milionů korun koupilo město. Zázemí v ní najde sousední střední škola i pořadatelé kulturních akcí. Rekonstrukce vyjde na další desítky milionů, zčásti by ji měl zaplatit kraj.
8. 3. 2024|

Škody po nočních bouřkách doznívají hlavně na železnici. Z Prahy do Kralup se stále jezdí jednokolejně

Velké potíže ve středu přetrvaly ještě dlouho poté, co z Česka odešly prudké noční bouřky, a to hlavně na železnici. Skončila již úplná výluka na trati mezi Prahou a Kralupy nad Vltavou, která ovlivňovala dopravu na severovýchodě Čech i mezistátní provoz na lince Praha–Berlín. Hasiči v noci a nad ránem zasahovali na desítkách míst, stromy padaly nejen na tratě, ale i na silnice, domy či zaparkovaná auta. Počasí se zklidnilo již v noci, žádné bouřky nyní nejsou a přes den ani nemají být.
4. 10. 2023Aktualizováno4. 10. 2023, 19:22|

Na cestách do Jindřichova Hradce bloudí turisté i místní. Sešlo se tam několik dopravních omezení

Na pěti místech v okolí Jindřichova Hradce firmy opravují státní a krajské silnice. Další omezení jsou přímo ve městě. Turisté, ale i místní řidiči tak bloudí a nabírají zpoždění na objízdných trasách.
24. 8. 2023|

V pondělí začne oprava silnice mezi Budějovicemi a Hradcem. Omezení potrvá tři měsíce

V pondělí začne skoro tříměsíční oprava silnice I/34 mezi Českými Budějovicemi a Jindřichovým Hradcem v úseku Lásenice – Horní Žďár. Kvůli pracím bude v místě omezený provoz.
6. 8. 2023|

Zemědělci na jihu Čech nemají místo pro letošní úrodu. Neprodali obilí do zahraničí

Jihočeská sila jsou plná obilí. Zemědělcům se nedaří prodat loňskou úrodu do zahraničí. Situace je podobná i ve zbytku republiky. Většina pěstitelů se s ní setkává poprvé, každoročně se totiž vyvezou přes tři miliony tun obilnin. Přitom žně už začnou za několik týdnů a místo v silech budou potřebovat na novou sklizeň.
27. 6. 2023|

Mezi Havlíčkovým Brodem a Veselím nad Lužnicí opět jezdí vlaky. Železničáři opravili trakční vedení

České dráhy (ČD) po opravě trakčního vedení u Jihlavy obnovily provoz vlaků na železnici mezi Havlíčkovým Brodem a Veselím nad Lužnicí, společnost to uvedla na Twitteru. Opravy trvaly od nedělního dopoledne, kdy v úseku mezi Jihlavou a Kostelcem u Jihlavy lokomotiva nákladního vlaku narazila do spadlého stromu. V uvedeném úseku jezdily náhradní autobusy. Škodu na infrastruktuře zatím Správa železnic odhadla na milion korun.
6. 12. 2022|

Na hlavní trati u Jihlavy bude až do pondělí zastavený provoz kvůli poškozenému trakčnímu vedení

Na trati Havlíčkův Brod – Veselí nad Lužnicí je u Jihlavy zastavený provoz. Lokomotiva narazila před devátou hodinou do spadlého stromu, na místě je poškozené trakční vedení. Strojvedoucí se lehce zranil. České dráhy zajistí náhradní autobusovou dopravu v úseku z Rantířova do Jihlavy. První odhad škody na lokomotivě je 250 tisíc korun.
4. 12. 2022Aktualizováno4. 12. 2022, 16:13|

Z vagonu lovilo panstvo medvědy. Teď se jeho replika vrátí na Oravskou lesní železnici

Ve Veselí nad Lužnicí postavili repliku osobního vagonu Oravské lesní železnice. Vůz z roku 1916 byl jediný, který na této dráze přepravoval lidi a sloužil k jízdám panstva. Replika zamíří na Slovensko do Kysuckého muzea.
2. 8. 2022|

Jihočeská parkoviště u hlavní silnice do Rakouska jsou plná odpadků, silničáři nestíhají uklízet

Odpočívadla na hlavních tazích do Třeboně nebo Rakouska jsou plná odpadků a dalšího materiálu. Ředitelství silnic a dálnic přitom stojí jejich úklid přes dva miliony korun ročně a ani zvýšení frekvence svozu odpadků situaci nezlepšilo.
7. 9. 2021|

Nové výjezdové stanoviště záchranky ve Veselí nad Lužnicí má zlepšit dostupnost pro rekreační oblasti

Jihočeská záchranná služba využívá nové výjezdové stanoviště ve Veselí nad Lužnicí na Táborsku. Má mimo jiné zajistit lepší dostupnost pro rekreační oblasti v okolí řek Lužnice a Nežárka nebo zatopených pískoven v okolí Třeboně. Vybudování nové stanice stálo přibližně dva miliony korun.
6. 8. 2021|

Absolutní nula, mazlíci z bakterií i bludiště na úřad. Umění vyšlo do ulic

„Udělat si malou sochu a vystavit ji v galerii, je moc prima. Ale ve chvíli, kdy ji dáte do veřejného prostoru, musíte počítat s tím, že ne každému se bude líbit. Každý má názor,“ říká sochař Václav Fiala. Je jedním z desítek umělců, kteří se zapojili do některé z aktuálních venkovních výstav. Uměním pod širým nebem kolemjdoucí oslovují v Praze, Plzni, Opavě, Písku, Krnově i ve Vratislavicích nad Nisou. Většina z nich trvá přes prázdniny.
16. 6. 2021|

Štrougal i Vajnar se vyhnou trestu. Státní zástupce zastavil stíhání špiček předlistopadového režimu

Státní zástupce zastavil stíhání bývalých vrcholných představitelů komunistického režimu, které se týkalo používání střelných zbraní na československých hranicích. Někdejší generální tajemník Komunistické strany Československa Miloš Jakeš letos v létě zemřel. Expremiér Lubomír Štrougal a někdejší ministr vnitra Vratislav Vajnar pak podle šéfa Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jana Lelka trpí duševní chorobou, která jim trvale znemožňuje chápat smysl trestního stíhání.
23. 9. 2020Aktualizováno23. 9. 2020, 13:51|

Na D3 se otevřel desetikilometrový úsek. Celá dálnice má být hotová do roku 2028

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) otevřelo část dálnice D3 Ševětín–Borek dlouhou 10,7 kilometru. Provoz je nyní už obousměrný, už od dopoledne mohli řidiči jezdit ve směru do Prahy. Stavba stála 1,6 miliardy korun, informoval mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Od 1. ledna 2020 bude celá jihočeská část D3 zpoplatněna, sdělil novinářům ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO).
10. 12. 2019Aktualizováno10. 12. 2019, 16:07|