TÉMA

Ekologická zátěž

Meziresortní skupina řeší situaci kolem heřmanické haldy. Ekologická zátěž trápí Ostravu desítky let
Budoucnosti prohořívající heřmanické haldy v Ostravě, která znečišťuje ovzduší v okolí, má vyřešit expertní pracovní skupina ustavená ministerstvem průmyslu a obchodu. Poprvé se sešla v úterý. Hodnoty rakovinotvorného benzoapyrenu jsou na nejbližších měřicích stanicích v okolí haldy pravidelně překračovány přibližně trojnásobně. Sanaci této ekologické zátěže momentálně komplikuje i několik soudních sporů.
5. 3. 2024|ČT24
Broumovská charita ví, jak ze starého oblečení vyrobit stavební materiál. Už má na to patent
Broumovská diakonie vymyslela způsob, jak využít staré poničené oblečení. Z nevyužitého textilu, který charita dostává od lidí pro potřebné, chce po rozdrcení vyrábět stavební desky. Ty by potom mohly stavební firmy využívat například pro stavbu domů. Diakonie už na to má patent a shání peníze na nákup výrobní linky.
8. 9. 2023|
Předvolební Ostrava: tématem jsou ceny energií i výstavba koncertní haly
Po čtyřech letech voliči rozhodnou o novém složení ostravského městského zastupitelstva, přičemž do voleb výrazně promlouvá celorepublikové téma vysokých cen energií. Diskuse o tom, jak s nimi radnice může pomoct, se pak v případě Ostravy střetávají s ambiciózním záměrem na stavbu nové koncertní haly.
22. 9. 2022|
Z Ostravy mizí ekologická zátěž po rafinerii. Sanace za půl miliardy může trvat až patnáct let
V areálu po bývalé rafinerii Ostramo v ostravských Mariánských Horách pokračuje likvidace jedné z největších ekologických zátěží v Česku. Aktuálně demoluje těžká technika zchátralé budovy, následně se odtěží kontaminovaná zemina pod nimi. Co bude s lokalitou dál, zatím není jasné, areál patří soukromému vlastníkovi.
17. 2. 2022|
Dělníci objevili ekologickou zátěž v Drásově. Přerušila stavbu cyklostezky, obci hrozí vracení dotace
Už přes půl roku se snaží vedení Drásova na Brněnsku vyřešit problém se stavbou cyklostezky. Stavební firma totiž v posledním úseku u Čebína objevila ekologické znečištění. Průzkum jeho rozsahu začne ale nejdříve na konci února. Vedení obce se proto obává, že stavbu nestihne dokončit v termínu a bude muset vrátit dotaci ve výši 18 milionů korun.
2. 2. 2022|
V lokalitě ostravských lagun končí průzkum. Kaly odvezli už před rokem
V lokalitě ostravských lagun končí doplňující průzkum, který má ukázat kolik zeminy pod nimi je znečištěno ropnými látkami. Kaly byly z areálu odvezeny už na konci loňského roku a velká část je zlikvidována. Výsledky průzkumu budou na konci února. Zatím vyšla sanace lagun na zhruba tři miliardy korun.
29. 12. 2021|
Ropa, která unikla z Norilska, zamořila další řeky na Tajmyru
Záchranáři umístili po havárii na okraj ropné skvrny plovoucí zábrany, které měly zabránit zamoření dalších řek po úniku tisíců tun paliva z tepelné elektrárny v Norilsku na severu Ruska. Značná koncentrace ropných látek však byla zjištěna ve vodě za nimi. Oznámila to ruská média s odvoláním na úřady Krasnojarského kraje.
9. 6. 2020|
Zbavit půdu a vodu jedů. Průmyslový areál ve Šlapanicích jde k zemi
Čtyřletou sanaci staré ekologické zátěže areálu bývalé firmy ICEC zahájily Šlapanice na Brněnsku. Znečištění vzniklo v 30. letech při výrobě dehtové lepenky. Jedy, zejména fenoly, desítky let prosakovaly do podzemních vod a dostávaly se tak i mimo areál. Pětihektarová plocha by v budoucnu měla sloužit jako zeleň nebo parkoviště.
11. 12. 2019|
Z Bohumína odvážejí hlínu nasáklou ropou. Místo bývalé rafinerie bude sloužit podnikání
Odstranění staré ekologické zátěže v areálu bývalé rafinerie v Bohumíně bude stát 114 milionů korun. S dekontaminací začal stát loni v říjnu. Důvodem byly ropné látky, které až do hloubky čtyř metrů znečistily půdu i spodní vody. Denně teď nákladní auta z areálu vyvezou až tisíc tun zeminy k likvidaci.
5. 12. 2019|
Lhenice v jižních Čechách zlikvidovaly tisíce tun kontaminované zeminy
Obci Lhenice v jižních Čechách se podařilo zlikvidovat poslední tisíce tun kontaminované zeminy. Jejich skládka nebezpečných odpadů přitom patřila mezi vůbec největší ekologické zátěže v celé zemi. Do konce sanace sice ještě zbývá asi rok prací, ale všechny nejtoxičtější látky už jsou pryč.
13. 11. 2019|ČT24