TÉMA

David Klimeš

Ministr Dvořák nebude mít zmocněnce pro euro, oznámil Fiala. Zahradník bude jen poradcem

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) nebude mít zmocněnce pro vstup do evropského mechanismu směnných kurzů ERM II a přijetí eura. Po úterním večerním jednání koaličních špiček to oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Ekonom Petr Zahradník, kterého Dvořák do funkce zmocněnce jmenoval v pondělí, bude nadále působit jako ministrův poradce. Ještě odpoledne před jednáním koaličního dohodovacího řízení Dvořák uvedl, že post svého zmocněnce pro euro nemá v úmyslu rušit.
6. 2. 2024Aktualizováno6. 2. 2024, 23:22|

Vždycky tady budou miliardáři vlastnící média. Mluvme víc o redakční nezávislosti, žádá David Klimeš

Je důležité, aby dál pracovaly tiskárny Mafry v Praze a v Olomouci, protože vybudovat dnes novou tiskárnu je už prakticky nerentabilní, říká ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky David Klimeš. „Vždycky tady budou silní miliardáři, kteří asi budou něco v médiích vlastnit,“ doplňuje k aktuálnímu nákupu Mafry podnikatelem Karlem Pražákem. V podcastu Background ČT24 někdejší komentátor serveru Aktuálně.cz mimo jiné prozrazuje, proč píše vlastní newsletter nebo proč vystudoval ekonomický obor během pandemie koronaviru, tedy až dlouho poté, co o ekonomice začal psát.
26. 10. 2023|

Vlastnictví Mafry Babišem bylo rizikem pro svobodu tisku, míní Klimeš

Vlastnictví Mafry Babišem po deset let bylo dle ředitele Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky Davida Klimeše značným rizikem pro svobodu tisku v Česku. Nyní je podle něj na místě se ptát, kdo bude konečným majitelem mediální společnosti, jelikož dle samotného kupce Karla Pražáka je možné, že Mafru buď celou, nebo po částech prodá. Doufám, že nový vlastník Mafry nebude zavdávat pochyby o tom, jakým způsobem je spojena politická, ekonomická a mediální moc, řekl Klimeš v Interview ČT24.
6. 9. 2023|

Pokrok v přípravě škrtů i daňových změn. Koalice se prý dohodla na postoji k většině návrhů úspor

Vládní strany se prý přiblížily dohodě na úsporném balíčku pro příští rok. Podle informací ČT koaliční lídři na středečním uzavřeném zasedání probírali hlavně snižování státních výdajů. Řešili konkrétně třeba škrty v národních dotacích, snižování počtu úředníků nebo efektivnější vyplácení některých dávek. Cílem je srazit schodek ztrátového státního rozpočtu minimálně o sedmdesát miliard korun. Ani po středě se však neshodnou například na zvýšení daně z příjmu pro bohatší lidi.
27. 4. 2023Aktualizováno27. 4. 2023, 22:03|

Plán na transformaci pošty strčil do šuplíku, obvinila Rakušana Mračková Vildumetzová. Nestoudné, brání se ministr

Poslankyně a stínová ministryně vnitra Jana Mračková Vildumetzová (ANO) ve středečních Událostech, komentářích obvinila vicepremiéra Víta Rakušana (STAN), že připravený transformační a restrukturalizační plán České pošty (ČP) místo realizace „strčil do šuplíku“. Rakušan to kategoricky odmítl a oponoval, že změny v ČP se dějí až nyní kvůli tomu, že předchozí vlády k jejich provedení neměly dost odvahy.
30. 3. 2023|

Vsadit na obraz Čaputové není pro Nerudovou cesta, míní Klimeš. Poptávka po političkách je, dodává Lebedová

Srovnávání české prezidentské kandidátky Danuše Nerudové se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou není podle komentátora serveru Aktuálně.cz Davida Klimeše cestou, jakou by se měla kampaň ekonomky a bývalé rektorky Mendelovy univerzity ubírat. „Nemáme nic společného se slovenskou politikou, se zvolením pana Kisky, paní Čaputové. A ví to i sama paní Nerudová,“ míní Klimeš. Také podle politoložky Evy Lebedové je výchozí situace pro Nerudovou jiná. „Ale v české politice dochází k určité poptávce, aby se ve vysokých funkcích objevila žena. Jestli toho dokáže využít, se teprve ukáže.“ Oba hovořili v pořadu Události, komentáře.
1. 12. 2022|

Přímá volba prezidenta je demokratizační, míní Horáček. Byl to spíše populistický krok, oponuje Rychetský

První kolo prezidentské volby se v Česku odehraje přesně za půl roku. Už nyní ale ve společnosti vzbuzují emoce jména prvních ohlášených i možných kandidátů, kteří chtějí nahradit současnou hlavu státu Miloše Zemana. Podle bývalého kandidáta a spisovatele Michala Horáčka je současný způsob voleb demokratičtější než dřív. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský je ale naopak přesvědčen, že zavedení přímé volby prezidenta byl populistický krok. Společně s historikem Michalem Stehlíkem a komentátorem Davidem Klimešem diskutovali v pořadu Události, komentáře.
14. 7. 2022|

Odbory a vláda se přou o podporu rodin. Kdo rychle dává, dvakrát dává, říká Středula

Vláda na svém středečním zasedání schválila mimořádnou protiinflační podporu pro rodiny s dětmi; domácnostem s čistým ročním příjmem do jednoho milionu korun slíbila jednorázovou podporu pět tisíc na dítě. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) jde o efektivně zacílenou pomoc, šéf odborové centrály Josef Středula pochybuje, zda v současné ekonomické situaci stačí – a jestli nepřijde příliš pozdě, protože výplata bude potřebovat vlastní zákon. O podpoře debatovali v Událostech, komentářích.
28. 4. 2022|

Schillerová se obává nekonkrétnosti vládního programu. Jakob oceňuje ambicióznost

Kabinet Petra Fialy (ODS) ve čtvrtek schválil své programové prohlášení. Dokument slibuje podporu podnikání, důchodovou reformu nebo změny v daňovém nastavení. V pořadu Události, komentáře o vládním programu diskutovali předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob, šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová a komentátor serveru Aktuálně.cz David Klimeš.
7. 1. 2022|

Spekulace v médiích o výměně ministrů může být jen vypuštění balonku. Třeba jako u Plagy a Blatného

Po týdnech spekulací o konci Jana Blatného (za ANO) v čele ministerstva zdravotnictví uprostřed koronavirové pandemie došlo skutečně k jeho výměně. Den před jeho odvoláním média informovala ještě o plánované rošádě na ministerstvu školství, ta se nakonec nepotvrdila. Komentátoři teď přemýšlí nad tím, co je důvodem takových zpráv, jež novináři dostávají od zdrojů, kterým jinak věří. Na tolik informací o chystaných změnách ve vládě totiž doposud nebyli zvyklí. Téma zpracoval pořad Newsroom ČT24.
11. 4. 2021|

Starosta Novotný pomohl ruské propagandě, říkají komentátoři

„Nazývám to jako show politruků nebo ideologickou nalejvárnu pro hospodyňky,“ hodnotí ruský pořad 60 minut novinář Jiří Just, který v Rusku žije. Právě v této relaci vystoupil starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS), aby hájil svůj plán na stavbu pomníku vlasovcům. Podle komentátorů ale svým živým vstupem jen posloužil ruské propagandě, jejíž je pořad součástí. Tématem se zabýval pořad Newsroom ČT24.
8. 12. 2019|

Vláda si bere rodiče jako rukojmí, kritizuje Pekarová Adamová. Je to divadlo a drama, říká Maláčová

Poslanci se v pátek znovu nedostali k hlasování o vládním daňovém balíčku ani zvýšení rodičovského příspěvku. U daňových změn chce koalice ANO a ČSSD předčasně ukončit sněmovní debatu a hlasovat ve středu. Dlouhé opoziční projevy totiž považuje za obstrukce. Předčasné ukončení sněmovní debaty o daňovém balíčku ale kritizuje část opozice. Ta naopak tvrdí, že vláda chce nejprve schválit daňový balíček a rodiny s malými dětmi si proto bere jako „rukojmí“. Politici o pátečním dění ve sněmovně diskutovali v pořadu Události, komentáře.
2. 11. 2019|