TÉMA

Rezervace

Na Lipensku vzniká zubří rezervace. Pomůže rozmanitosti rostlin i živočichů

Na Lipensko se vrátili zubři. Jde o geneticky různorodé stádo z několika českých chovů. Dokud je lidé nevyhubili, žila tato největší evropská zvířata v české přírodě volně. Teď je lidé z organizace Česká krajina vypouští alespoň do oplocených rezervací. Jejich přítomnost bude mít pozitivní vliv na život rostlin i dalších živočichů.
17. 3. 2024|

Předvánoční vlakové spoje jsou téměř vyprodané. Dopravci je plánují posílit, ale radí rezervovat si místa včas

Vlakové spoje z Prahy do většiny velkých měst v republice jsou v posledním týdnu před Vánocemi téměř obsazené. Zbývá posledních pár míst. České televizi to potvrdila trojice oslovených dopravců. Podle nich jsou nejvíce vytížené vlaky směřující na Slovensko. RegioJet a České dráhy proto soupravy posílí. Leo Express radí využít spoje v méně poptávaných časech.
14. 12. 2023|

Africká příroda bez krále zvířat. Lvů dramaticky ubylo, může za to člověk i změna klimatu

Ochránci zvířat upozorňují na dramatické zmenšování populace lvů. Vlivem lidské činnosti a klimatické změny přichází takzvaný král zvířat o své přirozené prostředí i zdroje potravy. Často lvy hubí také farmáři, kteří se snaží bránit svá stáda. Světový den lvů, který připadá na 10. srpen, má přitáhnout k problému pozornost.
10. 8. 2023|

Realitní kancelář nemůže pokutovat zájemce, který nakonec neuzavře smlouvu, rozhodl Nejvyšší soud

Realitní kancelář nemůže požadovat pokutu za to, že zájemce i přes provedenou rezervaci nakonec neuzavře s prodávajícím smlouvu o prodeji. Nejvyšší soud zamítl dovolání zprostředkovatele, který si chtěl ponechat rezervační poplatek 72 600 korun. Zájemci o pozemek odstoupili od koupě poté, co zprostředkovatel nezajistil zápis pozemku do katastru a nevyřešil problém s chybějícími přípojkami a přístupovou cestou. Nejvyšší soud o rozhodnutí informoval na svém webu.
9. 8. 2023|

V bývalém vojenském prostoru v Milovicích vznikne elektrárna, bydlení i vědecko-technický park

Věda, výzkum, ochrana přírody i safari jsou v plánu pro budoucnost bývalého vojenského prostoru ve středočeských Milovicích. Zastupitelé zrušili stavební uzávěru pro někdejší vojenský prostor, a tak se tam může začít stavět. Je to 32 let poté, co Milovice v roce 1991 opustila okupační sovětská armáda.
27. 2. 2023|

Lesníci v Boubínském pralese souše pokácet nesmějí, rozhodlo ministerstvo

Ministerstvo životního prostředí rozhodlo, že lesníci nesmějí zasahovat v nejvíce chráněné části Boubínského pralesa. Lesní závod, který v Boubíně hospodaří, chtěl kvůli bezpečnosti turistů v lokalitě pokácet souše, jež hrozí pádem na stezku. Ta je právě kvůli tomu od letošního jara zavřená.
12. 12. 2022|

Nucená sterilizace pomáhá jihoafrickým lvům v přežití. Jejich počet v rezervaci stoupá

Krásná mladá lvice leží se sestrami a matkou pod stromem a tráví zdařilý noční úlovek. Neví, že ji čeká anestetikum a sterilizace. Žije totiž v soukromé rezervaci Rietspruit, která je domovem jenom tří lvích samců. Správa parku musí bránit rození mláďat příbuzensky příliš blízkých rodičů, takže lvici čeká náročný operační zákrok, píše agentura AFP.
16. 12. 2021|

Divocí exmoorští koně pomáhají přírodě už na šesti místech Česka. Prohánějí se i Janovským mokřadem

Tři mladí hřebci divokých exmoorských koní se ve středu přestěhovali do nové přírodní rezervace Janovský mokřad vedle dálnice D5 u Nýřan na Plzeňsku. Rezervaci v cenném území vyhlásil na jaře Plzeňský kraj, který se podílel na převozu koní z rezervace u Rokycan. Zřejmě na začátku nového roku přibydou do Janovského mokřadu dvě mladé jalovice praturů. Původně měly být vypuštěny ve středu, v milovické rezervaci ochranářské organizace Česká krajina se je ale zatím v úterý nepodařilo odchytit.
9. 12. 2021|

Na začátek prázdnin máme beznadějně vyprodáno, hlásí některé půjčovny lodí

Poslední volné lodě k rezervaci na první červencový víkend a týden většinou zbývají v půjčovnách napříč republikou, které Česká televize oslovila. Kolem státních svátků na začátku července je zvýšený zájem o sjíždění řek každoročně, loni jej ale kazilo deštivé počasí, shodují se oslovení prodejci. Ke zdražení většina z nich nepřistoupila.
18. 6. 2021|

Sněmovna schválila omezení marketingu po telefonu, konec pandemické pohotovosti neprošel

Koalice Spolu se pokoušela navrhnout projednání zrušení pandemické pohotovosti, nezískala však k tomuto kroku podporu. Sněmovnou neprošlo ani hlasování o předloze o přeměně dětských skupin, přes nesouhlas ministyně práce Jany Maláčové (ČSSD) jej poslanci vrátili do druhého čtení. Komora naopak schválila novelu telekomunikačního zákona, která by měla mimo jiné zpřísnit pravidla pro oslovování zákazníků po telefonu. Poslanci si také odhlasovali, že se dostavby Jaderné elektrárny Dukovany nebudou účastnit ruské a čínské firmy.
16. 6. 2021Aktualizováno16. 6. 2021, 21:06|

V rezervaci uhynula většina ohrožených zubrů. Napadl je invazivní parazit

V přírodní rezervaci na Rokycansku uhynuli čtyři z pěti zubrů. Právě tam se mělo stádo největšího evropského savce rozmnožit, zvířata ale postupně napadal střevní parazit, kterého přenáši jelen sika. V rezervaci tak zůstává už jenom jedna samice, kterou ošetřovatelé odčervili. V tuto chvíli se zdá, že zvíře se má dobře a začalo přibírat na hmotnosti. Z volné přírody zubři vymizeli na začátku dvacátého století. Kromě nich žijí v rezervaci také divocí koně.
24. 5. 2021|

Registrace na očkování začne fungovat v pátek v osm hodin. Dát ruku do ohně u IT nejde, ale vše se testovalo, řekl Dzurilla

Od pátečního rána začne fungovat centrální rezervační systém na očkování proti covidu-19. V prvních dvou týdnech se budou moci na očkování objednávat lidé nad 80 let, ostatní až od 1. února. Prvním krokem bude registrace do rezervačního systému, který potom vyhodnotí rizikovost pacienta. Zdaleka ne každý, kdo bude mít o očkování zájem, dostane termín ihned, uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Veřejný rezervační systém zatím není určen zdravotníkům, ti se budou hlásit dál přes zdravotnická zařízení.
14. 1. 2021Aktualizováno14. 1. 2021, 19:25|

Lidé věnovali jeden a půl milionu korun na záchranu rezervace divokých koní

Celkem půl druhého milionu korun za půl roku věnovala veřejnost na dokončení rezervace divokých koní, zubrů a praturů v Milovicích. Podle Dalibora Dostála z organizace Česká krajina tak v následujících týdnech začne výstavba ohrady na poslední třetině rezervace. Divocí koně a další kopytníci v Milovicích pomáhají zachránit ekosystém vzácných rostlin a živočichů. Česká krajina začala peníze shánět na jaře, posledních 300 tisíc vybírali prostřednictvím internetové sbírky.
29. 9. 2020|

Ženy v přední linii. Bývalý australský voják školí Afričanky v Zimbabwe pro boj s pytláky

Bývalý příslušník australských speciálních jednotek Damien Mander trénuje už deset let africké dobrovolníky v boji proti pytlákům. Předává jim své zkušenosti ze služby v armádě a irácké válce. V poslední době cílí na komunitní výcvik obyvatel přímo v předních liniích v boji proti ilegálnímu lovu zvěře. Vytvořil také první tým strážců parku v Zimbabwe, který tvoří výhradně ženy.
3. 11. 2019|