TÉMA

Nocleženka

I přes teplý podzim už lidé nakoupili skoro tři tisíce nocleženek

Češi už nakoupili skoro tři tisíce nocleženek pro lidi bez domova. ČT to sdělila mluvčí projektu Nocleženka Tereza Melišová. V loňském roce jich lidé nakoupili skoro třicet tisíc. Díky projektu mohou lidé bez domova přespat v noclehárně, kde dostanou polévku a mohou tam vyhledat pomoc sociálního pracovníka. Noclehárny se otevírají 1. listopadu.
31. 10. 2023|

Češi navzdory krizi na charitě nešetří. Poslali na ni rekordních devět miliard korun, nejvíce peněz šlo na pomoc Ukrajině

Rok 2022 bude podle předběžných statistik jedním z nejštědřejších. Česká televize zjistila, že Češi letos na charitu přispěli zatím kolem devíti miliard korun. Vybrané peníze šly nejčastěji na pomoc Ukrajině nebo požárem zasaženému Českému Švýcarsku. Češi ale přispívali i na tradiční projekty, jako jsou Nocleženka nebo Konto Bariéry.
6. 12. 2022|

Kvůli růstu cen si nemohou dovolit ubytovnu. Armáda spásy lidem bez domova pomáhá nocleženkami

Zájemci mohou letos posedmé zakoupit takzvané nocleženky, které slouží k úhradě přespání lidí bez domova v noclehárnách Armády spásy. Mají hodnotu 100 korun a zakoupit je lze na webu organizace. V loňské zimní sezoně lidé přispěli na asi 27 tisíc nocleženek. Podle národního ředitele sociálních služeb Armády spásy Jana Františka Krupy se zatím ekonomická situace výrazněji neprojevila na počtu lidí na ulici, ale už se zvýšila poptávka po potravinové pomoci.
2. 11. 2022|

Nocleženky začne Armáda spásy rozdávat v listopadu. Kvůli rostoucím cenám očekává větší zájem o své služby

Od prvního listopadu začne Armáda spásy rozdávat takzvané nocleženky. Za ně mohou lidé bez domova přespat v noclehárně, kde dostanou polévku a mohou zde vyhledat pomoc sociálního pracovníka. Podle mluvčí projektu Nocleženka Terezy Melišové je zatím pro letošní zimu připraveno skoro tři tisíce nocleženek. Za loňský rok jich lidé nakoupili téměř sedmadvacet tisíc. Armáda spásy letos očekává kvůli zvyšujícím se cenám energií nebo potravin zvýšený zájem o své služby, a to včetně nocleháren.
23. 10. 2022|

Mráz je horší než nákaza. Služby pro bezdomovce činnost omezovat neplánují

Lidé bez domova plní noclehárny i denní centra. Rozjely se proto zimní programy, které jim umožní přečkat noc v teple, získat jídlo i základní ošetření. Služby i přes sílící pandemii omezovat nebudou. Mráz je podle sociálních pracovníků pro bezdomovce větším nebezpečím než koronavirová nákaza.
11. 11. 2021|

Armáda spásy připravila už deset tisíc Nocleženek. Mají ochránit lidi bez domova před mrazem

Armáda spásy má pro začátek letošní sezóny v projektu Nocleženka zatím připravených deset tisíc poukázek. Podle mluvčí organizace Terezy Melišové to je třikrát více než před rokem. Rozdávat je terénní pracovníci začnou s příchodem prvních chladných nocí. Poukázky za sto korun mohou kupovat i dárci, a to během celého roku. Lidé bez domova za ně získají místo k přespání, polévku nebo schůzku se sociálním pracovníkem.
28. 10. 2021|

Koronavirus ohrožuje i lidi bez domova. Často přitom ani neznají svůj zdravotní stav

Dodržování základních pravidel proti šíření covidu-19 je obtížnější pro lidi bez domova. Jejich situaci navíc komplikuje i zákaz nočního vycházení, zástupci měst a pracovníci sociálních služeb proto hledají způsob, jak zabránit šíření nemoci v komunitě. Zřizují proto místa pro nakažené bezdomovce nebo do ulic vysílají týmy, které pomáhají s testováním.
30. 10. 2020|

Lidé mohou opět darovat přespání v teple. S nocleženkami letos bezdomovci dostanou i sociální pomoc

Zájemci mohou i letos začít pořizovat nocleženky, díky nimž mohou lidé bez přístřeší přečkat chladnou noc v teple. Tuto poukázku pro potřebné na přenocování v noclehárnách je možné koupit za sto korun přes internet na adrese noclezenka.cz. V minulé zimní sezoně dárci věnovali 23 tisíc těchto kuponů. Čtvrtý ročník projektu na tiskové konferenci představili zástupci Armády spásy. K noclehu organizace začne rovnou poskytovat i další pomoc, aby se lidé v nouzi odrazili ode dna.
30. 10. 2019|