TÉMA

Perth

Australští delfíni se naučili vykrádat pasti na kraby

Delfíni opět prokázali, jak inteligentní tvorové jsou. Dokázali se totiž naučit, jak proniknout do velmi složitých pastí. Vadí to místním rybářům, ale také ochráncům zvířat, kteří se bojí, že toto chování může zvířatům ublížit.
27. 11. 2023|

Chřipka letos v Austrálii postihuje hlavně děti. Podle expertů za to může málo očkování

Chřipková sezona začíná vždy na jižní polokouli, kde je právě zima, a následně se přesouvá na tu severní. Podle průběhu na jihu se dá dobře odvodit, jak bude vypadat průběh epidemie v našich zeměpisných šířkách. Aktuální vývoj v Austrálii naznačuje, že by mohl být složitý.
27. 6. 2023|

Vědci našli nejrozsáhlejší rostlinu na Zemi. Je větší než Plzeň

Louka mořské trávy, zaujímající plochu 200 kilometrů čtverečních u západního pobřeží Austrálie, je ve skutečnosti jediná rostlina, která se rozrostla z jednoho semene v průběhu asi 4500 let. Vědci, kteří mořskou trávu z rodu posidonie zkoumali, ji označili za nejrozsáhlejší rostlinu na světě.
3. 6. 2022|

Pandemie ve světě: Města v Austrálii zavádějí uzávěru, Izrael shání kupce pro milion vakcín

Australská města Brisbane a Perth zavádí přísnou uzávěru kvůli šíření silně nakažlivé koronavirové varianty delta. Irsko povolí vstup dovnitř restaurací jen očkovaným a vyléčeným z covidu. Lidé nebudou smět opouštět domovy s výjimkou cesty do zaměstnání, k lékaři či na nákup potravin. Izrael možná bude muset zničit skoro milion očkovacích dávek proti covidu-19, pokud se mu pro ně nepodaří získat zájemce v cizině.
29. 6. 2021Aktualizováno29. 6. 2021, 17:10|

Městem s nejlepší životní úrovní je Auckland. Evropské metropole kvůli koronaviru pohořely

Vídeň v čele letošního žebříčku světových metropolí s nejvyšší kvalitou života vystřídalo novozélandské město Auckland. Na jeho první příčce byla rakouská metropole od roku 2018, kvalita života se ale v ní i dalších evropských městech snížila kvůli koronavirové pandemii. Propad v hodnocení, které sestavuje organizace The Economist Intelligence Unit (EIU), zaznamenala i Praha. Novému Zélandu se naopak vyplatila rychlá a tvrdá uzávěra.
9. 6. 2021|

K Západní Austrálii se blíží cyklon Seroja. V Indonésii a Východním Timoru zabil desítky lidí

Úřady v Západní Austrálii kvůli blížícímu se cyklonu Seroja vyzvaly obyvatele středozápadního pobřeží tohoto státu, aby se uchýlili do bezpečí nebo odjeli. Informovala o tom agentura Reuters. Ta zároveň uvedla, že trasa cyklonu podle předpovědí bude mnohem dále na jih, než bývá v tomto období obvyklé. Cyklon už tento týden zasáhl Indonésii a Východní Timor, kde zabil nejméně 150 lidí. Další desítky se pohřešují.
10. 4. 2021|

Lesní požár ohrožuje australský Perth, který je kvůli koronaviru v karanténě

Lesní požár, který se v noci na úterý rozšířil v blízkosti západoaustralského města Perth, si vynutil evakuaci desítek lidí z ohrožené oblasti, přestože celý Perth až do pátku zůstává v koronavirové uzávěře. Úřady lockdown zavedly v reakci na první případ nákazy po deseti měsících. Plameny už zničily nejméně třicet domů a spálily více než sedm tisíc hektarů půdy.
2. 2. 2021|

Delfíny zabíjí nová kožní nemoc, způsobuje ji obyčejná pitná voda

Delfíni stále častěji umírají pomalou bolestivou smrtí na poškození kůže, které je podobné těžkým popáleninám. Viníkem jsou sladká voda a klimatická změna, ukazuje nový výzkum.
30. 12. 2020|

Na australský Perth se žene silná bouře. Podle úřadů přichází podobná smršť jednou za deset let

Asi padesát tisíc domácností a podniků na západě Austrálie se ocitlo bez proudu v důsledku silné bouře na pobřeží provázené poryvy větru o více než stokilometrové rychlosti. Jon Bromhall z úřadu pro mimořádné situace státu Západní Austrálie prohlásil, že taková bouře udeří jednou za deset let.
24. 5. 2020|

Biologové určují stáří žraloků pomocí minulých jaderných výbuchů. Má to pomoci uchovat jejich populaci

Vědci z USA a Austrálie našli způsob, jak určit stáří největších žijících žraloků – žraloků obrovských – s pomocí radioaktivního spadu vzniklého při testování atomových bomb v době studené války.
14. 4. 2020|

Kouř z australských požárů zřejmě obletí celou planetu, předvídá NASA

Dým z rozsáhlých požárů na východním pobřeží Austrálie by mohl dokola obkroužit celou planetu a v příštích dnech se vrátit nad západní pobřeží kontinentu. S odkazem na údaje americké kosmické agentury NASA to napsal australský zpravodajský server ABC. Meteorologové tento týden očekávají příchod dešťů, které však podle hasičů zřejmě nebudou dostatečně vydatné, aby několikaměsíční požáry uhasily.
14. 1. 2020|

Australští vědci zkoumají zásoby pitné vody pod dnem oceánu

Výzkumníci z australské Flindersovy univerzity zkoumají místa, kde se pod oceánským dnem nachází bohatá naleziště pitné vody. Mohla by být důležitá třeba pro ostrovní státy.
25. 10. 2019|