TÉMA

ISIS

Turecké úřady zintenzivňují razie proti lidem podezřelým z vazeb na teroristický Islámský stát

Stoupenci takzvaného Islámského státu (IS) dále rozšiřují své působení severně od Sýrie a Iráku. Tuto radikální teroristickou skupinu nyní intenzivně vyšetřuje Turecko. Podle tamních bezpečnostních zdrojů protiteroristická policie mimo jiné zadržela podezřelého ruského občana, údajného člena IS, jenž pracoval na stavbě jaderné elektrárny Akkuyu. V posledních dvou týdnech zajistily úřady mnoho dalších osob podezřelých z vazeb na IS. Teroristická organizace se koncem ledna přihlásila také k útoku na katolický kostel v Istanbulu, při kterém dva radikálové zastřelili jednoho člověka.
16. 2. 2024|

Rok vlády Talibanu: Afghánské dívky nemohou studovat, ekonomika je na dně

Už rok drží moc v Afghánistánu hnutí Taliban. Loni v létě jeho milice rychle obsadily celou zemi, zatímco se překotně stahovaly spojenecké síly. Poslední americký voják opustil středoasijskou zemi 30. srpna 2021. Taliban s nástupem k moci sliboval mnohé, zejména mírnější režim, než byl ten mezi lety 1996 a 2001. Uplynulý rok ale ukázal, že druhá vláda islamistů je té první velice podobná.
15. 8. 2022|

Americké jednotky zabily v Sýrii lídra Islámského státu. Boj trval dvě hodiny

Americké speciální jednotky zabily v severozápadní Sýrii lídra Islámského státu abú Ibráhíma Hášimího Kurajšího. Informoval o tom prezident Spojených států Joe Biden. Všichni Američané se z akce vrátili v pořádku. Podle sdělení místních záchranářů přišlo o život nejméně 13 lidí, včetně žen a dětí. Biden uvedl, že Kurajší při operaci odpálil bombu, čímž zabil sebe a členy své rodiny.
3. 2. 2022Aktualizováno3. 2. 2022, 20:10|

Irák opět opevňuje hranici se Sýrií. Obává se návratu bojovníků z Islámského státu

Na irácko-syrském pomezí opět zdvihá hlavu organizace Islámský stát. Kdysi mocná síla už zdaleka není taková, jak bývala v letech 2014 až 2019, série útoků od začátku roku ale ilustruje, že její buňky opět představují bezpečnostní hrozbu pro oba státy.
3. 2. 2022|

Členka IS nechala umřít žízní jezídské děvče. Německý soud ji poslal na 10 let za mříže

Jennifer Wenischová si podle verdiktu německé justice odpyká deset let za to, že v Iráku nechala zemřít žízní pětiletou jezídskou dívku. Odsouzená je bývalou členkou teroristické organizace Islámský stát (IS). Státní zástupci pro ni žádali doživotí za vraždu a válečný zločin.
25. 10. 2021Aktualizováno25. 10. 2021, 20:07|

Útočníka, který v Paříži zranil policistu, poslal soud do vězení na 28 let

Na 28 let poslal ve čtvrtek francouzský soud do vězení Alžířana, kterého shledal vinným z teroristického útoku v červnu 2017. Třiačtyřicetiletý Faríd Ikán tehdy napadl před pařížskou katedrálou Notre-Dame kladivem tři policisty a jednoho z nich lehce zranil.
14. 10. 2020|

Soud uložil muži za financování terorismu tříletý podmíněný trest

Soud v Pardubicích potrestal Mohammeda Yousefa Al Samarraie třemi lety vězení s podmíněným odkladem na tři roky za financování terorismu. Podle obžaloby poslal v roce 2017 přes prostředníka svému synovi, o němž věděl, že je členem teroristické organizace Islámský stát, do iráckého Mosulu 54 tisíc korun. Rozsudek je pravomocný, státní zástupce i obhájce se na místě vzdali možnosti odvolání.
9. 7. 2020|

Stahování ze základen v Iráku. Vojáci koalice vedené USA reorganizují pozice na severu země

Vojáci koalice vedené Spojenými státy se stáhli ze základny K1 na severu Iráku. Ta je již třetím místem, které koaliční síly v březnu opustily v souladu s americkými plány na přesunutí jednotek jen do dvou míst v Iráku, napsala agentura AP. Vojáci v Iráku dosud působili jako součást mezinárodní koalice bojující proti teroristické organizaci Islámský stát.
29. 3. 2020|

Belgie chce repatriovat své občany z táborů v Sýrii

Belgie se chystá využít současné křehké příměří v Sýrii a evakuovat své občany podezřelé z terorismu z táborů na severu Sýrie. Podle britského deníku Guardian se k podobnému kroku chystají i další evropské země.
19. 10. 2019|