TÉMA

Školské odbory

Peníze na nepedagogy školy nyní nedostanou. Vláda se chce k jednání vrátit v červenci

Školské odbory se na úterním jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS), ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN) a ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) na penězích pro nepedagogy nedohodly. Na zaplacení dvou tisíc nepedagogických zaměstnanců v regionálním školství chybí zhruba 800 milionů korun. Vláda chce o navýšení rozpočtu jednat až v půli roku, řekl po jednání předseda školských odborů František Dobšík. Nechtěl komentovat, jak výsledek jednání ovlivní náladu ve školství a rozhodování odborů o případné stávce.
13. 2. 2024|

Školská tripartita jednala o financování regionálního školství, k dohodě zatím nedospěla

Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů v úterý jednali o situaci ve školství na schůzi školské tripartity. Měli se mimo jiné zabývat nastavením maximálního počtu hodin výuky financovaných ze státního rozpočtu, od něhož se odvíjí financování regionálního školství, tedy především základních, středních a mateřských škol. K dohodě podle šéfa resortu Mikuláše Beka (STAN) zatím ani jedna ze stran nedospěla.
5. 12. 2023Aktualizováno5. 12. 2023, 20:29|

Peníze ve školství by mohlo ušetřit zrušení devátých tříd nebo více odučených hodin pedagogů

Návrhy rozpočtových úspor, o kterých aktuálně jednají vládní strany, se týkají také školství. Koalice mimo jiné zvažuje, jestli neušetřit peníze zrušením devátých tříd základních škol. Místo toho by mohlo vzniknout několik povinných ročníků na středních školách. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je nutné jednat o širší koncepci vzdělávacího systému. Politici nyní debatují také o možnostech zvýšení týdenního počtu hodin takzvané přímé pedagogické činnosti, tedy doby, po kterou kantor přímo vyučuje.
30. 4. 2023|

Vláda části veřejné správy od září schválila růst platových tarifů o deset procent

Všem zaměstnancům veřejných služeb a státu, kteří letos v lednu nedostali přidáno, se od září zvednou platové tarify neboli základ výdělku o deset procent. Nařízení o navýšení schválila vláda. Do konce roku bude podle podkladů k nařízení potřeba z rozpočtu státu, samospráv a zdravotních pojišťoven 5,17 miliardy korun navíc. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) to schodek rozpočtu nezvýší, resorty mají peníze najít ve své pokladně. Odbory požadovaly přidání kvůli vysoké inflaci, hrozily protesty. Vláda také souhlasila se zvýšením příspěvku na mobilitu pro handicapované o 350 korun.
31. 8. 2022Aktualizováno31. 8. 2022, 20:09|

Ministr školství Plaga označil stávku učitelů za debakl odborů. Podle nich ji podpořila půlka škol

Kvůli stávce učitelů zůstala ve středu uzavřena část škol. Některé jen omezily svůj běžný provoz. Část učitelů se zapojila do protestu, protože je nespokojena s výsledky vyjednávání o růstu platů.
6. 11. 2019Aktualizováno6. 11. 2019, 16:23|

Sdružení samospráv nesouhlasí se stávkou učitelů, Pedagogická komora za nimi stojí

Sdružení místních samospráv ČR (SMS ČR) nesouhlasí s avizovanou středeční stávkou učitelů. Uzavření škol s tak krátkým předstihem pokládá za neadekvátní tlak na rodiče žáků a zřizovatele škol. Ani Asociace ředitelů gymnázií ČR stávku nepodporuje. O jednání, nikoliv o konfrontaci, se snaží také Unie školských asociací ČR – CZESHA. Naopak vedení Pedagogické komory stávkující učitele podporuje a trvá na růstu platů ve školství příští rok o 15 procent.
3. 11. 2019|

Školské odbory hrozí kvůli platům učitelů stávkou. S ministrem Plagou se zatím nedohodly

Ministr školství Robert Plaga (ANO) a školské odbory se zatím nedohodli na růstu platů učitelů pro příští rok. Odboráři dál počítají s případným vyhlášením jednodenní stávky ve školách. Premiér Andrej Babiš (ANO) vedení odborů přislíbil, že se s jejich představiteli kvůli platům ještě sejde. Plaga, Babiš a odborový předák František Dobšík to oznámili na konferenci Školství 2020.
15. 10. 2019|