TÉMA

Lesbos

Ve Francii a na řeckém Lesbu se podařilo zastavit požáry. Na Pyrenejském poloostrově vedra usmrtila už 1700 lidí

Hasiči s týmy pomocníků v noci na pondělí vyhloubili příkopy a vytvořili průseky kolem evakuovaných vesnic na řeckém ostrově Lesbos. Zastavili tak požár, který tři dny ohrožoval mnoho obydlí. Oheň se podařilo zastavit také na jihozápadě Francie. Evropská kancelář Světové zdravotnické organizace (WHO) uvedla, že vlna veder, která v druhé polovině července sužuje Evropu, způsobila jen na Pyrenejském poloostrově více než 1700 úmrtí. Současně WHO vyzvala ke společnému postupu v boji proti změně klimatu.
25. 7. 2022Aktualizováno25. 7. 2022, 20:20|

Požáry ohrožují i národní parky. Hoří například u řeckého parku Dadia nebo Yosemitského v USA

Hasiči v Řecku bojují s desítkami požárů porostu, ten největší nyní ohrožuje národní park Dadia na severovýchodě země. Oheň na území s chráněnými lesy a mnoha druhy vzácných živočichů, zejména ptáků, se snaží zastavit na 320 hasičů, kterým pomáhají dobrovolníci i vojáci. Nasazeny jsou také dvě desítky letadel a vrtulníků, uvedl list Kathimerini. Plameny nyní ohrožují také Yosemitský národní park v americké Kalifornii. Oheň zvaný „Oak“ je letos v tomto státě největší.
24. 7. 2022Aktualizováno24. 7. 2022, 20:32|

Sobecká Evropa odsuzuje k smrti lidi na okraji společnosti, řekl papež azylantům na ostrově Lesbos

Papež František se po pěti letech vrátil na řecký ostrov Lesbos. V tamním táboře se setkal s migranty a nabídl jim útěchu. Ve svém projevu opět zkritizoval lhostejnost a sobeckost Evropy, která podle něj „odsuzuje k smrti ty, kteří se ocitli na okraji společnosti“, uvedla agentura AP.
5. 12. 2021Aktualizováno5. 12. 2021, 14:56|

Tvrdá, ale férová, říká Řecko o své migrační politice. Kritici mluví o drakonických trestech

Řecko otevřelo dva nové uprchlické tábory na ostrovech Leros a Kos. V zařízeních placených Evropskou unií je striktnější režim než v těch původních. Vláda v Aténách tvrdí, že je to v zájmu bezpečnosti. Tábory kritizují lidskoprávní organizace, podle nich jsou součástí restriktivní migrační politiky. Stejně jako perzekuce některých běženců a dobrovolníků.
27. 11. 2021|

Řecko otevřelo na ostrově Samos nový uprchlický tábor. Plot kolem něj je terčem kritiky

Řecké úřady v sobotu na ostrově Samos otevřely nový uprchlický tábor pro tři tisíce lidí. Nachází se asi pět kilometrů od bývalého provizorního tábora u vesnice Vathy a na jeho výstavbu poskytla peníze rovněž Evropská unie. Kolem zařízení je vysoký plot s ostnatým drátem, což kritizují uprchlické organizace, uvedla agentura DPA.
18. 9. 2021|

Řecko násilně vrací běžence do Turecka, uvádějí svědci. Atény to popírají

Řecko podle svědectví běženců nadále používá násilné metody na hranici s Tureckem. Nelegální vracení migrantů mimo území Evropské unie kritizuje řada organizací včetně OSN, jako poslední vyzvala Atény k ukončení kontroverzní praxe Rada Evropy. Řekové tato obvinění opakovaně odmítají. Na nejfrekventovanější migrační trase Egejského moře natáčel i štáb České televize.
4. 6. 2021|

EU dá 276 milionů eur na nová uprchlická centra v Řecku

Evropská unie vyčlení víc než čtvrt miliardy eur na vybudování nových uprchlických táborů na řeckých ostrovech. Při návštěvě ostrova Lesbos to slíbila evropská komisařka Ylva Johanssonová. Stejně důležité podle ní je, aby se evropské země co nejdříve shodly na nových migračních pravidlech.
29. 3. 2021|

Vědci na Lesbu objevili zkamenělý strom starý 20 milionů let. Byl částí velkého pravěkého lesa

Řečtí výzkumníci na ostrově Lesbos v Egejském moři našli zkamenělinu stromu starého zhruba dvacet milionů let. Fosílie měla neporušené větve i kořeny, uvedla agentura Reuters.
27. 1. 2021|

Řecká policie přesouvá migranty ze zničené Morie do nového tábora. Někteří se k přesunu staví neochotně

Řecká policie začala přesouvat stovky migrantů z požárem zničeného tábora Moria na ostrově Lesbos do dočasného stanového tábora Kara Tepe, uvedly agentury. Morii, největší řecký uprchlický tábor, minulý týden zachvátil oheň, kvůli němuž se přes dvanáct tisíc lidí, z nichž většinu tvoří uprchlíci z Afghánistánu, Sýrie a různých států Afriky, ocitlo bez přístřeší a bez přístupu k jídlu, vodě či hygienickému zázemí. Řecký náměstek ministra pro migraci Jorgos Kumutsakos podle agentury AFP uvedl, že dublinské dohody, které se týkají způsobu nakládání s žadateli o azyl v Evropské unii, jsou nefunkční a musejí se změnit.
17. 9. 2020|

Zničenou Morii nahradí nový tábor, uvedl řecký premiér. Přesun uprchlíků z ostrova vyloučil

Zničený tábor Moria na řeckém ostrově Lesbos patří minulosti, nahradí jej nové zařízení pro migranty, na jehož provozu by se měla více podílet Evropská unie. Řekl to řecký premiér Kyriakos Mitsotakis, který o situaci na Lesbu jednal s šéfem Evropské rady Charlesem Michelem. Situace na ostrově je ale dál napjatá, mnoho místních žádá, aby vláda migranty převezla do pevninského Řecka. Ministři naopak trvají na tom, že migranti musejí na ostrově zůstat. Policie zatkla šest mužů, které v souvislosti s požáry v Morii podezřívá ze žhářství. S plameny se nyní potýká také uprchlický tábor na ostrově Samos.
15. 9. 2020Aktualizováno15. 9. 2020, 23:32|

Řecká policie použila slzný plyn proti migrantům, kteří chtěli po požáru tábora Moria opustit Lesbos

Řecká policie zasahovala slzným plynem při protestu rozhořčených migrantů na ostrově Lesbos. Protestující se po nedávném požáru uprchlického tábora Moria ocitli bez přístřeší a žádali možnost ostrov opustit. Úřady ale začaly se stavbou nového tábora pro uprchlíky.
12. 9. 2020|

Nezletilé migranty z tábora Moria si rozdělí deset evropských zemí. Nejvíc jich přijmou Německo a Francie

Čtyři sta nezletilých migrantů z řeckého uprchlického tábora Moria, který tento týden zničil požár, si mezi sebe rozdělí devět zemí Evropské unie a Švýcarsko. V pátek to uvedl německý ministr vnitra Horst Seehofer. Německo podle něj ještě jedná s dalšími unijními státy, které by se mohly k přesidlovacímu projektu připojit, informovala agentura DPA.
11. 9. 2020Aktualizováno11. 9. 2020, 15:26|

Moria se stala spálenou zemí. Uprchlický tábor zničil rozsáhlý požár

Tisíce migrantů byly nuceni opustit své příbytky a uprchnout do okolí z důvodu rozsáhlého požáru, který zachvátil uprchlický tábor Moria na řeckém ostrově Lesbos. První požár vypuknul během úterý. Co nezničil, dokonal následný požár ve středu večer. Velitel místních hasičů uvedl, že shořelo 99 procent tábora. Akutní situaci nyní řeší řecká vláda a zástupci Evropské unie. Aktuální stav v postižené oblasti ukazuje obrazová galerie.
10. 9. 2020|

Okolí Atén zachvátily lesní požáry. Řecká vláda evakuovala tisíce domácností

Řecké úřady ve středu nařídily evakuaci několika tisíc domácností v blízkosti Atén kvůli rozsáhlým lesním požárům, které od úterního večera sužují okolí venkovských rezidenčních oblastí, informuje agentura AP. Požáry přírody zachvátily od úterka i další místa po celé zemi. Zatím nejsou hlášena žádná zranění.
9. 9. 2020|

Na Lesbu shořel uprchlický tábor. Řecká vláda vyhlásila na ostrově nouzový stav

Přeplněný uprchlický tábor Moria na řeckém ostrově Lesbos v noci na středu zničil požár. Úřady zatím nehlásí žádné oběti na životech, několik lidí však utrpělo lehčí zranění, když se nadýchali kouře. Podle řeckého ministra pro migraci Notise Mitarakise zavinili požár žadatelé o azyl, kteří protestovali proti koronavirové karanténě. Řecká vláda po mimořádné schůzi vyhlásila na ostrově mimořádný stav, který zůstane v platnosti čtyři měsíce. Ve středu večer uprchlický tábor opět zachvátil požár, oheň zatím nezpůsobil žádná zranění.
9. 9. 2020Aktualizováno9. 9. 2020, 21:59|

V Německu přistálo letadlo se 47 nezletilými uprchlíky z Řecka

V německém Hannoveru v sobotu dopoledne přistálo letadlo se 47 nezletilými uprchlíky z táborů na řeckých ostrovech. Zčásti jde o sirotky nebo nezletilé, které na útěku nedoprovázejí dospělí příbuzní. Nejprve si musí odbýt dva týdny v karanténě v Dolním Sasku. Na některé děti už v Německu čekají rodiny. Původně se k převzetí 1600 mladých běženců z přeplněných táborů v Řecku zavázalo deset unijních států. Většina ale kvůli covidové krizi od akce ustoupila. Česká vláda převzetí odmítá.
18. 4. 2020Aktualizováno18. 4. 2020, 19:23|

Na ostrově Lesbos přibývá migrantů a vztahy s místními se vyostřují

Na řecké ostrovy v Egejském moři dorazila nová vlna několika stovek migrantů. Na moře vypluli ještě předtím, než Turecko znovu uzavřelo přístup k pobřeží. Místní se i tak obávají nové migrační krize. Na ostrově Lesbos roste napětí i útoky na uprchlické tábory a organizace, které lidem na útěku pomáhají.
8. 3. 2020|

Turecko brání migrantům v přeplutí Egejského moře. Řecká policie na hranici používá slzný plyn

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nařídil pobřežní stráži bránit migrantům v přeplouvání Egejského moře. Tamní úřady o tom informovaly na sociálních sítích s tím, že přeplouvání moře je příliš nebezpečné. Desítky tisíc migrantů se od minulého týdne snaží dostat do Evropské unie přes pozemní turecko-řeckou hranici. Na té se v sobotu opět zvýšilo napětí, když řecká policie proti migrantům nasadila i slzný plyn.
7. 3. 2020|

Napětí na hranici plné uprchlíků. Turecká policie útočí na řecké strážce slznými granáty, tvrdí řecké zdroje

Na řecko-turecké hranici, kde se hromadí tisíce běženců, opět létají slzné granáty. Podle řecké televize Skai mířily z turecké strany na řecké policisty, píše agentura DPA. Podle zpravodaje serveru Greek Reporter šlo zřejmě o útok turecké policie, k jehož koordinaci byly využity drony. Turci navíc údajně rozdávali migrantům nůžky na prostříhání děr v plotu. Ankara odmítá, že by běžencům pomáhala. Slzný plyn prý používá jen v reakci na stejný postup Řeků.
6. 3. 2020Aktualizováno6. 3. 2020, 14:08|

Turecko posílá na řecké hranice tisíc policistů. Manipulují migranty a pomáhají jim do Unie, píše El País

Turecko vyšle k řeckým hranicím tisícovku policistů, aby pomáhali zadržet nápor migrantů, které Řecko kvůli nelegálnímu překročení hranic posílá zpět na turecké území. Ve čtvrtek to uvedl tamní ministr vnitra Süleyman Soylu. Podle španělského listu El País ale turecké úřady schválně přesouvají stovky migrantů podél hranice k jiným přechodům. Chtějí tak údajně zesílit tlak na řecké policisty a ztížit jim práci.
5. 3. 2020Aktualizováno5. 3. 2020, 20:36|

Řecko za den zastavilo na hranicích 10 tisíc lidí. Turecko je podle Atén ponouká

Řecko od soboty zamezilo tomu, aby hranici z Turecka překročilo téměř 10 tisíc lidí plánujících požádat v EU o azyl. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na vládní zdroj. Na řecké ostrovy v Egejském moři – Lesbos, Chios a Samos – doplulo ráno přes pět set běženců, napsala agentura Reuters s odvoláním na představitele policie. Obyvatelé Lesbu některým brání ve vylodění. Eurokomisař Margaritis Schinas požaduje krizovou schůzku ministrů vnitra.
1. 3. 2020Aktualizováno1. 3. 2020, 17:25|
Uprchlická krize

Nelidské podmínky v řeckém táboře pro uprchlíky. Podle Lékařů bez hranic trpí děti s postižením

Tábory migrantů v Řecku znovu budí vášně. Pracovníci organizace Lékaři bez hranic (MSF) obvinili řeckou vládu z toho, že upírá lékařskou pomoc vážně nemocným dětem běženců na ostrově Lesbos. Migranti si na nelidské podmínky v přeplněných zařízeních stěžují dlouhodobě. Teď se k nim přidali i obyvatelé ostrovů.
25. 1. 2020|

Uprchlíci žijí v táborech na Balkáně v tristních podmínkách. A čeká je zima

S přicházející zimou začíná Řecko stěhovat migranty z přeplněných táborů na ostrovech v Egejském moři na pevninu. Vláda prosadila zákon o zrychlení azylového řízení, který má neúnosnou situaci řešit. Lidi bez nároku na azyl hodlá co nejdřív deportovat. Počet běženců z Turecka v posledních měsících zase stoupá. Kritická je situace i v Bosně a Hercegovině.
4. 11. 2019|

V táboře na Samosu vypukly potyčky. Několik migrantů skončilo v nemocnici

V táboře Vathy na řeckém ostrově Samos se v pondělí večer střetli migranti ze Sýrie a Afghánistánu. Nejméně tři lidé utrpěli bodná zranění. Policie použila slzný plyn, aby nepokoje uklidnila. Záhy vypukl požár, jehož příčina zatím není známá. Osm osob muselo být převezeno do nemocnice poté, co se nadýchaly kouře.
15. 10. 2019|