TÉMA

SPZ

Polsko zakáže vjezd automobilům s ruskou poznávací značkou, uvedl ministr Kamiński

Polsko od neděle zakáže vjezd automobilům s ruskou poznávací značkou, informoval podle médií polský ministr vnitra Mariusz Kamiński. Stejný krok v předchozích dnech oznámily i Finsko, Litva, Lotyšsko a Estonsko.
16. 9. 2023|

Na pražských registračních značkách přibude písmeno, dochází kombinace

Nově vydávané registrační značky začnou postupně dostávat další písmeno, na čtvrté pozici nahradí číslici. Nejblíž k tomu jsou ty pražské, které se v novém formátu začaly již razit a brzy přijdou do distribuce. Značky se třemi písmeny by první motoristé mohli v Praze získat na podzim.
2. 6. 2023|

Kosovo a Srbsko dosáhly dohody ve sporu o registrační značky

Kosovo a Srbsko dosáhly dohody, která ukončí téměř dvouletý spor ohledně poznávacích značek vozidel na severu Kosova. Informoval o tom na Twitteru šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Dohoda byla dojednaná v Bruselu za zprostředkování Evropské unie.
24. 11. 2022Aktualizováno24. 11. 2022, 13:36|

Kosovo o dva dny odložilo pokuty za srbské SPZ, hodlá vyjednávat

Kosovský premiér Albin Kurti v úterý o 48 hodin odložil platnost nařízení, na jehož základě mají řidiči vozidel s registračními značkami pro srbské okresy v Kosovu začít dostávat pokuty. Opatření, které mělo původně začít platit právě v úterý, vyvolává obavy z nové vlny násilí v západobalkánském regionu. Kurti o odkladu rozhodl na žádost Spojených států, kompromisní návrh Evropské unie v pondělí odmítl.
22. 11. 2022|

Severokosovští Srbové odcházejí z kosovských státních institucí kvůli sporu o registrační značky aut

Stovky policistů, soudci i poslanci z řad etnických Srbů v Kosovu opustili svá místa ve státních institucích. Protestují tím proti nařízení kosovské vlády, aby na svých automobilech používali výhradně kosovské registrační značky. Premiér Kosova Albin Kurti prohlásil, že hromadné rezignace vyprovokoval Bělehrad, kterých chce zabránit integraci Srbů žijících v Kosovu.
9. 11. 2022|

Kosovo od dubna nedovolí řídit Srbům se starou SPZ. Bělehrad to považuje za útlak

Byrokratický spor mezi Srbskem a Kosovem o státní poznávací značky pokračuje. Priština požaduje, aby Srbové žijící na kosovském území osadili svá auta kosovskými registračními značkami. Od dubna už se zastaralými na silnici nikdo nebude smět vyjet. Bělehrad, který Kosovo neuznává, to označuje za útlak svého obyvatelstva.
3. 11. 2022|

Policisté u D1 kontrolovali, zda mají řidiči zaplacené dřívější pokuty. Mohli i nasadit botičku

Celníci s policisty na Vysočině při první společné akci zaměřené na kontrolu uhrazení pokut za dopravní přestupky zkontrolovali desítky řidičů. Neuhrazené závazky zaplatili řidiči na místě, jinak jim hrozilo nasazení botičky, případně odebrání registrační značky. Možnost požadovat zaplacení neuhrazené pokuty při silniční kontrole umožnila změna legislativy o policii, městské polici a celní správě.
19. 1. 2022|

Registračním značkám docházejí kombinace, ministerstvo zvažuje konec krajského rozlišování

Místo státních poznávacích značek existují už dvacet let značky registrační a kombinace okresních kódů a čtyř čísel nahradily ty krajské. Jenže i tyto kombinace teď přestávají ve velkých regionech pomalu stačit a ministerstvo dopravy hledá cestu, jak dál.
21. 11. 2021|

Srbsko a Kosovo zmírní napětí na hranicích, jednání o poznávacích značkách má pokračovat

Srbsko a Kosovo se dohodly na zmírnění napětí na svých hranicích, které trvalo asi deset dní. Stáhnou se odtud srbské obrněné vozy a kosovští speciálně vycvičení policisté. Oznámil to zvláštní zmocněnec EU pro kosovsko-srbský dialog Miroslav Lajčák na svém Twitteru. Situace eskalovala poté, co Priština přestala na kosovské území pouštět automobily se srbskou registrační značkou v reakci na dlouhodobé neuznávání kosovských značek srbskými úřady. Srbové pak zablokovali hraniční přechody.
30. 9. 2021|

Evropská komise mírní napětí mezi Srbskem a Kosovem. Auta na hranici stále blokují průjezd

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová vyzvala Srbsko i Kosovo ke zmírnění napětí a návratu k dialogu. Vztahy mezi oběma zeměmi se opět vyostřily poté, co kosovské úřady začaly nařizovat řidičům sejmout srbské poznávací značky u aut vjíždějících do země. Kosovští Srbové na to reagovali blokádou dvou hraničních přechodů. Priština kvůli tomu vyslala do oblasti speciální policejní jednotku a Bělehrad několik obrněných vozů.
29. 9. 2021|

Části solárních elektráren se zřejmě zvýší daň, rozhodli poslanci

Solárním elektrárnám uvedeným do provozu v letech 2009 a 2010 se zřejmě zvýší solární daň o deset procentních bodů a současně se sníží jejich podpora. Počítá s tím novela zákona o podporovaných zdrojích energie, kterou schválila sněmovna. Nyní ji projedná Senát. Ve finále jsou také změny v odměnách pěstounů a v příspěvcích na děti v klokáncích. Odpoledne poslanci ve druhém čtení projednali zvýšení důchodů od příštího roku.
14. 7. 2021Aktualizováno14. 7. 2021, 18:39|

O vrácení peněz za elektronickou dálniční známku požádalo přes tři sta řidičů, polovina neuspěla

O vrácení poplatku za elektronickou dálniční známku za první měsíc požádalo 333 řidičů, ale více než polovina neuspěla. Můžou za to hlavně chyby při vyplňování žádosti nebo nedoložení potřebných dokumentů. Informace České televizi sdělil Martin Opatrný, mluvčí Centra dopravních a informačních systémů (CENDIS). Lidé své peníze žádají zpět zejména kvůli chybnému vyplnění registrační značky.
22. 5. 2021|

Řidiče dlužící na pokutách by mohla odhalit silniční kontrola. Hned by jim hrozila ztráta registrační značky

Policisté a celníci by při kontrolách mohli poznat, jestli řidič nedluží na pokutách. Když nezaplatí na místě, budou mu moci odebrat registrační značky. Novelou, která to umožní, se bude zabývat sněmovní výbor pro bezpečnost. Teď se úřadům nedaří vymoci až 60 procent uložených sankcí.
21. 9. 2020|

Zájem o registrační značky na přání opět roste. Hanlivé výrazy nejsou povoleny

Registrační značky na přání jsou stále oblíbenější. Letos ministerstvo dopravy zaznamenalo nejvyšší nárůst od zavedení této možnosti v roce 2016. Úředníci evidují téměř 15 tisíc žádostí.
27. 12. 2019|

666NINJA, 313MAMUT. Zájem o značky na přání neopadá, stát už za ně vybral přes 126 milionů

Přes tři tisíce řidičů už letos využilo možnost zapsat si na registrační značku vlastní text. Lidé chtěli na plech vyrazit třeba 666NINJA nebo 313MAMUT. Zájem o značky na přání tak neopadá ani tři roky od jejich zavedení. Od doby, kdy zákon tuto variantu umožnil, si značky na přání pořídilo na 14 tisíc řidičů, zaplatili za ně přes 126 milionů korun. České televizi to řekla mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková.
13. 10. 2019|